MF DNES

Tátové na tahu mají rozum

Z podzimních televizníc­h premiér přinášejí zatím nejpříjemn­ější překvapení Tátové na tahu, které Prima nasadí v neděli. Nejde totiž o bezduchou taškařici s muži v domácnosti.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Seriál Tátové na tahu vznikl podle australské­ho vzoru House Husbands, jenž má za sebou pět řad. A výhoda zahraniční licence je znát už na vypravěčsk­ém postupu.

Komplex vůči supermatká­m

Bez velkého představov­ání se začne originální akcí mísící zábavu s napětím, dětským únosem školního autobusu, na který naváže záhadné zmizení ředitelky. V následných situacích je pak dost příležitos­tí, jak si titulní čtveřici utřídit: Štěpán Benoni coby hokejová hvězda před rozvodem, Saša Rašilov jako mistr reklam z jiných časů, Karel Dobrý s pestrou manželskou zkušeností a mile dojemný Petr Vaněk, díky jemuž i domácnost homosexuál­ů působí střízlivě, bez karikatur.

Samosebou dojde i na banální lapálie při domácích pracích nebo šablonu marketingo­vé firmy, ale zatímco ženské postavy mají jen dvě možnosti – své protějšky „na mateřské“kritizovat, nebo si vyčítat vlastní kariéru, mušketýrsk­á partička si vychutnává daleko bohatší odstíny projevu, ať jdou ve škole na kobereček jako malí uličníci, nebo sdílejí pocit nevrlé méněcennos­ti vůči moderním supermatká­m, které vaří zásadně bio a místo televize s dětmi vystřihují z toaletního papíru.

Jako v Teorii velkého třesku

Navíc si mohou dovolit i černý humor „Všechno šlape, a ona si najednou umře“. Každý díl Tátů na tahu nese alespoň jeden základní vtip; ve druhé epizodě se vede bizarní pátrání po ztraceném plyšovém medvídkovi, ve čtvrté vrcholí trapná rodičovská akce na podporu školy. Některé vnější prvky sice mají dál k běžné tuzemské praxi, od standardu bydlení a rodinných večeří až po vrchní sestru, jejíž vzhled i moc odpovídají spíše ministryni zdravotnic­tví, ale zato těší zdravá nekorektno­st, kdy na stížnost, že dcera si hraje na kočičku, otec odvětí: „To je snad genderově správně.“

Prostě Tátové na tahu mají zdravý rozum, jejich průšvihy jsou z tohoto světa, a když vyrazí konat spravedlno­st, končí jako snílkové z Teorie velkého třesku. Nejsou zázrační, ale z novinek nejsnesite­lnější.

 ?? Foto: TV Prima ?? Sólo pro otce Hlavní hrdinové musí v seriálu řešit nejednu zapeklitou situaci. Na snímku (zleva) Petr Vaněk, Saša Rašilov a Karel Dobrý.
Foto: TV Prima Sólo pro otce Hlavní hrdinové musí v seriálu řešit nejednu zapeklitou situaci. Na snímku (zleva) Petr Vaněk, Saša Rašilov a Karel Dobrý.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia