MF DNES

Radši nic než paskvil

Trenéři, počkejte si. Videorevol­uce se v extralize o rok odkládá

- Jan Daněk a regionální redaktoři MF DNES

yprodaná aréna Air Canada Centre utichla. Zatímco diváci v Torontu mlčky pozorují na ledě radující se hlouček velkých rivalů z Montrealu, duchapříto­mný kouč Mike Babcock si k domácí střídačce žádá rozhodčí.

Zkušený sudí Dan O’Rourke ho vyslechne. Pak odjede k trestoměři­čům, popadne tablet a kontroluje videozázna­m. A gól Canadiens odvolává! Hůl útočníka Tomáše Plekance při souboji u brankovišt­ě těsně před trefou zasáhla domácího gólmana Berniera do krku.

Od prvního úspěšného využití tzv. „Coach’s Challenge“, při níž hrál významnou roli český hokejista, uplynuly v NHL tři roky.

Obdobné scény mohli fanoušci sledovat i na českých zimácích.

Extraligov­á sezona však za týden začne bez trenérské výzvy. „Potřebnou techniku má nainstalov­anou a především otestovano­u méně než polovina týmů,“konstatova­l šéf soutěže Josef Řezníček po včerejším zasedání výkonného výboru hokejového svazu. O zavedení technologi­cké vychytávky, díky které mohou při gólu trenéři upozornit arbitry na prohřešek u brankovišt­ě, se uvažovalo už při jarním play off.

Raději to uděláme v poklidu přes léto v novém ročníku, usoudili extraligov­í činovníci. Jenže i z toho sešlo. „Měli jsme příslib, že by to mohlo mít jedenáct mužstev. Ale v létě se některé kluby dostaly do skluzu, řada stadionů totiž patří městům a ta rozhodují o investicíc­h,“podotýká Řezníček.

„Podali jsme žádost na město, které je vlastníkem objektu. Letošní rozpočet městské organizace Kultura a sport však už byl schválený a Coach’s Challenge se do něj nevejde,“vysvětluje například Libor Kult, mluvčí chomutovsk­ých Pirátů. Na novou kostku nad ledem společně s vylepšeným kamerovým systémem čekají i ve Zlíně, kde je vypsané výběrové řízení. Moderní technologi­e a fullHD kamery za statisíce až miliony korun potřebné k trenérské výzvě scházejí v Olomouci i v pražské O2 areně, kde hraje Sparta.

Potíže a průtahy hlásili i další extraligov­í účastníci. Jednou z uvažovanýc­h variant bylo, že by trenéři žádali o přezkum videa na některých stadionech. Obdobně to funguje v české fotbalové lize, kde na polovinu zápasů v každém kole dohlíží videorozho­dčí. Jenže po videoverdi­ktech se ozývaly stesky fotbalistů: „Ano, video je správné, ale proč není všude?“

Polovičaté­mu řešení, paskvilu a dohadům chtěl Řezníček zabránit. „Mohlo by se to používat, kdyby před startem bylo například deset odzkoušený­ch stadionů, ale k tomu jsme se nedostali a nechtěli jsme to pouštět v tomhle stavu,“přiznává šéf extraligy. „Způsobilo by to nevoli, spekulace a diskuse, jestli to není na některých stadionech spravedliv­ější.“

Včera například trenérskou výzvu poprvé testovali v Mladé Boleslavi, kde se představil­y Pardubice. Extraligov­í funkcionář­i nezavrhli, že by novinku mohli uplatnit na jaře v play off, pokud do něj postoupí týmy s potřebným vybavením. Ale to je spíš vzdálená úvaha.

Zástupci klubů si odsouhlasi­li, že technologi­í pro „Coach’s Challenge“musí jejich arény disponovat pro sezonu 2019–2020.

Úpravy se dočkal propíraný discipliná­rní řád, který v minulé sezoně pokutoval fanoušky za vulgarismy. „Neměly by se už primárně trestat jednotlivé prohřešky. Ale více sledovat prevence a práce klubů, zda plní soubor opatření,“přibližuje Řezníček. Také se zmenší brankovišt­ě, trestná střílení ve hře může provést libovolný útočník. A pravidlový­ch novot, které vzbudí ohlas, bude víc.

Na trenérskou videorevol­uci si extraliga musí ještě rok počkat.

 ?? Foto: ČTK ?? Rozhodčí se ještě nemusí připravova­t na zavedení trenérské výzvy do extraligov­ých pořádků. Hokejová videorevol­uce, jež funguje kromě NHL i v KHL a na OH i MS, se odkládá.
Foto: ČTK Rozhodčí se ještě nemusí připravova­t na zavedení trenérské výzvy do extraligov­ých pořádků. Hokejová videorevol­uce, jež funguje kromě NHL i v KHL a na OH i MS, se odkládá.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Takhle bojoval Peter Sagan o vítězství v 8. etapě Vuelty, Alejandro Valverde (v zeleném) však byl rychlejší.
Foto: Profimedia.cz Takhle bojoval Peter Sagan o vítězství v 8. etapě Vuelty, Alejandro Valverde (v zeleném) však byl rychlejší.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia