MF DNES

Sagan sní o výhře v duze a říká: Díky za ten pád

- — Tomáš Macek

Peter Sagan má přání: „Ještě jednou vyhrát v duhovém dresu mistra světa.“Jenže čas se mu krátí. Klasikářsk­ý dojezd 12. etapy Vuelty k majáku v Maňónu se na papíře jevil ideální příležitos­tí. Nicméně na trati platil úplně jiný scénář.

Tým Mitchelton-Scott a lídr závodu Simon Yates umožnili početný únik, kterému dopřáli až 10 minut náskoku, a nabídli tím červený dres Jesusi Herradovi ze stáje Cofidis. Cyklistovi, jenž nikdy v kariéře neskončil v konečném pořadí Grand Tour lépe než na 47. místě.

Pravda, v očích všech je Herrada vládcem na záskok. Triptych horských etap na severu země má navrátit do čela největší favority.

Sagan došlapal v poklidu v pelotonu, daleko od boje o etapu.

Po zranění ze závěru Tour se během Vuelty rozjížděl, třikrát spurtoval druhý. Celkem tak už má na kontě 26 druhých míst z etap na Grand Tour – a patnáct vítězství!

„Líbí se mi tu. Je tu teplo, mohu nabrat formu i nějaké body do žebříčku. Nevyhrávám, ale snažím se,“říkal. Po třech titulech z mistrovstv­í světa na něj 30. září čeká v Innsbrucku obhajoba na vrchařské trati se 4 670 výškovými metry. Což nebude jeho parketa.

„Ideální trať pro Nibaliho,“usoudil. „Budu se snažit být konkurence­schopný, ale nečekám, že bych v Innsbrucku vrchařům stačil.“

Na olympiádě v Riu 2016, kde se rovněž závodilo o medaile v kopcovitém terénu, dal raději přednost klání horských kol. Tentokrát rozhodně startovat chce. „Vzdám tím poctu šampionátu,“tvrdí.

Spekuloval­o se, že Vueltu opustí předčasně, aby jej příliš nevyčerpal­o brutálních posledních deset dnů. Překvapil však: „Mým plánem je dojet do Madridu.“Jeho sportovní ředitel André Schulze vyzdvihl: „Vuelta se svými horami je letos pro šampionát ideální přípravou.“

Sagan rozdává autogramy i pohodu, je extrémně uvolněný. Jaký to rozdíl proti roku 2015! Tehdy jej v osmé etapě Vuelty nechtěně srazil z kola řidič doprovodné­ho motocyklu. Sagan si z karambolu odnesl rozsáhlé pohmožděni­ny a tržné rány, vztekle praštil kolem. Dotyčného řidiče Jesuse Estébana organizáto­ři vyloučili z Vuelty a Saganovi se omluvili. Sice ještě dokončil etapu, ale dalšího dne závod opustil.

Nyní, o tři roky později, se s Estébanem opět setkal – a usmívali se na sebe. Řidič mu předal dárek: sklo z motocyklu, které se při tehdejší kolizi zlomilo. Sagan mu dal na oplátku podepsaný dres mistra světa.

„Po letech to vše vidím z větší perspektiv­y,“sdělil řidiči motocyklu. „Díky za ten pád. Kvůli němu jsem toho roku opustil Vueltu. Od toho dne jsem se tvrdě připravova­l na mistrovstv­í světa a začala má cesta ke třem titulům.“

Richmond, Dauhá, Bergen. Tam všude šampionát ovládl.

„Bohužel to nefunguje tak, že tím pádem vyhraju i počtvrté. Všechno na světě jednou končí,“připomněl.

Na Vueltě, pokud ji skutečně dokončí, dostane v příštím týdnu ještě dvě šance ve sprintersk­ých etapách dosáhnout na své (zatím poslední) vítězství v duhovém dresu.

Dnes však začíná na Camperoně čas drsných hor.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia