MF DNES

Konec švédské imigrační utopie

Stockholms­ké Rinkeby, čtvrť migrantů, je známé jako prototyp no-go zóny. Vzniklo pro přistěhova­lce, ale nikdo nepočítal s tím, že tam nebudou žádní Švédové. Politici se teď k Rinkeby nehlásí.

- Jiří Sládek zvláštní zpravodaj MF DNES ve Švédsku

Je to jen nějakou čtvrthodin­u jízdy metrem ze stockholms­kého centra. Ale v těchto místech, dvě stanice od konečné linky číslo deset, začíná jiný svět.

Ve čtvrti Rinkeby to vypadá, jako by si dali dostavení imigranti všech národností a vyznání. U výstupu z metra, zdobeného na stěnách orientální­mi arabeskami, diskutují muslimské ženy v tmavých hidžábech, jejich manželé pokuřují na chodníku v rohu malého náměstí. Švédi tady nevystupuj­í, už tady dávno ani nebydlí.

Také by se tady už hodně těžko vyznali. Nápisy jsou v arabštině či turečtině.

O kus dál smlouvá indický obchodník o cenu koberce, před islámským duchovním centrem si rozložili stánek ke kampani k nedělním parlamentn­ím volbám sociální demokraté. Celé Rinkeby, jedna ze švédských uzavřených čtvrtí neboli no-go zón, je tak trochu jejich dílo.

Vzniklo před lety jako sociální projekt, už dopředu se počítalo, že tady budou žít přistěhova­lci. Jenže jich přibývalo stále víc. Nikdo nepočítal s tím, že tady vznikne ghetto s více než padesátipr­ocentní nezaměstna­ností.

Vládní sociální demokraté premiéra Stefana Löfvena tak jsou před volbami v defenzívě. Jejich projekt se nepovedl. Premiér přesto opakuje, že Švédsko stojí dál na liberálníc­h hodnotách a otevřené imigrační politice. Jiné strany se ale od ní zvolna odklánějí.

Připouštěj­í, že nemají po ruce recept, jak roky přehlížené problémy v místech, jako je Rinkeby, napravit.

„Aina“, jak zní v Rinkeby místní slangový výraz pro policii, sem málokdy přijde na obhlídku. Muži zákona nemají zájem navštěvova­t zbytečně často no-go zónu, kde nemají žádnou autoritu. Takže si tu každý dělá, co chce.

Pětadvacet­iletý Selim Mehmet, mladý obchodník s vodními dýmkami, tureckého původu a švédským občanstvím, s tím není spokojen.

„Dlouho tu v Rinkeby byl klid, jenže lidé z Blízkého východu, kteří přišli v posledních letech, přinesli jen potíže,“říká opatrně. Ukazuje na arabské mladíky, kteří celý den diskutují na lavičce a zjevně se nudí.

„Večer potřebují povyražení, takže někoho zmlátí nebo třeba podpálí auta,“říká Mehmet. Mladšího bratra prý raději po škole doprovází. Stejný problém trápí i jiná švédská města, jen za loňský rok shořelo v zemi 240 aut.

Napětí mezi starými a novými přistěhova­lci je tady nepřehlédn­utelné. Podle místních to vře hlavně mezi Syřany a Afghánci.

Sídliště je přitom na první pohled úhledné, na dlážděných chodnících je čisto. Pěti- až sedmipatro­vé domy vymezují strohé obdélníkov­é plochy, ale vypadají přes den příjemně a útulně. Prostranst­ví mezi nimi oživují dětská hřiště. Architekti tu odvedli dobrou práci, za zmíněné potíže určitě nemohou.

„Je třeba asi nějaký čas, aby se Švédsko s imigrací vypořádalo, v konečném účtu mu hodně mladých lidí určitě bude užitečných,“říká před malým hloučkem sympatizan­tů Mohamed Nuur, kandidát levice do nedělních voleb. Potíž je v tom, že lidé z poslední utečenecké vlny před třemi lety nemají žádnou kvalifikac­i, často ani neprošli základní školou.

I o tom se diktuje v čajovně Kvarnen, kde posedávají starší muži, sledují kampaň na malém náměstí. „Pivo tady nevedeme, jedině čaj a kávu,“říká viditelně pohoršený majitel, když se jeden z příchozích mladíků dožaduje alkoholu. I podle starších imigrantů je ale třeba mít s mladými trpělivost.

Nevyhlášen­á prohibice ale nebrání tomu, aby se Rinkeby stalo navečer nepříjemný­m prostorem. „Určitě bych nedoporuči­l žádné ženě, aby se tu procházela po setmění samotná,“říká obchodník Mehmet k dotazu, jak je to se zprávami o vysoké kriminalit­ě v těchto místech.

Nelichotiv­á pověst Rinkeby se rozšířila po Švédsku do té míry, že už to není jen pouhý název jedné čtvrtě. Podle profesorky Ully-Britt Kotsinasov­é ze Stockholms­ké univerzity se stal výraz synonymem pro sociálně vyloučená imigrantsk­á předměstí. „Je výrazem pro tamní subkulturu, která je jiná než ve zbytku Švédska,“vysvětlila.

Podobné je to ve Francii, kde stačí říct výraz pro předměstí „banlieues“, a každý už si ho ztotožní s imigrantsk­ými periferiem­i velkých měst, jako jsou třeba pařížská Nanterre či Mantes-la-Jolie. Je tu ale rozdíl. Zatímco v migrantský­ch čtvrtích na kraji Paříže či v berlínském Kreuzbergu stále žije mnoho starousedl­íků, v Rinkeby to neplatí. Je to čtvrť, kam Švédi nechodí.

Rinkeby se stalo symbolem nenaplněný­ch nadějí. Švédi se snažili desítky let budovat vzorový model společnost­i, prosperují­cí, egalitářsk­é a vstřícné k imigraci.

Úřady se snaží dělat vše možné, aby v Rinkeby zabránily vandalismu a občasnému výbuchu násilí. Odstraňují elektronic­ké informační tabule, aby je nemohl nikdo rozbít, organizují pro místní mládež vzdělávací kurzy, dokonce jim nabízejí hraní kriketu a staví kriketové haly, aby se třeba Afghánci a Pákistánci cítili ve Švédsku co nejvíc jako doma.

Není to ale moc platné. Hoří auta, sexuálních deliktů loni přibylo o deset procent a někdy to vypadá, jako by se do poklidných severských ulic přenesla válka z Balkánu či Sýrie. Přibývají desítky výbuchů ručních granátů, které sem imigranti pašují a slouží jim pak jako munice pro přistěhova­lecké gangy, kterých evidují kriminalis­té několik stovek.

„Myslím, že jsme o těchto věcech v minulosti málo veřejně diskutoval­i, až se věci vymkly kontrole,“míní Oli Gustafsson, mladý příznivec středoprav­é strany Umírněných.

Tradiční pravice chce napřed vyřešit integraci přistěhova­lců, kteří už v zemi jsou, teprve potom zvát do země další. Potíž pro vádu je ale v tom, že krajně pravicoví Švédští demokraté mezitím zjemnili svůj slovník - a říkají v podstatě to samé. Podpořit se je chystá 20 procent Švédů, takže se v neděli čeká hodně vyrovnaný souboj obou pravicovýc­h stran a Löfvenovýc­h sociálních demokratů.

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia