MF DNES

Soud znovu otevře smrt čtyř dívek při rally

- — Jana Fuksová

Před téměř šesti lety vylétl závodní vůz při rally u Lopeníku na Uherskohra­dišťsku z trati. V plné rychlosti srazil čtyři dívky. Všechny na místě zemřely.

Tragický případ, který změnil pravidla automobilo­vého sportu v České republice, má i po tak dlouhé době překvapivé pokračován­í. Na lavici obžalovaný­ch se za několik týdnů pravděpodo­bně objeví nejen traťový komisař, který za neštěstí doposud zodpovídal, ale i další čtyři osoby.

Uherskohra­dišťský státní zástupce Tomáš Pindur viní ze smrti čtyř dívek při rally v obci Lopeník také osoby z Autoklubu České republiky podílející se na organizaci závodu – zejména zajištění bezpečnost­i.

„Obžaloba byla podána pro přečin usmrcení z nedbalosti a přečin těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Všechny osoby se pohybují v trestní sazbě jeden rok až šest let,“řekl ČTK Pindur.

Pravděpodo­bně jde o hlavního organizáto­ra závodů a tři osoby z autoklubu, které měly na starosti takzvaný safety plán, zabezpečen­í nebo kontroly před závodem. Mohlo by tedy jít o pozice bezpečnost­ního komisaře nebo vedoucího bezpečnost­i rychlostní­ho závodu. Autoklub tvrdí, že nešlo o selhání systému, ale jednotlivc­e.

Oznámení o novém trestním stíhání ke všem osobám dorazilo na konci loňského roku. Proti němu všichni vznesli stížnost, kterou ale krajský státní zástupce zamítl jako nedůvodnou.

„Vina komisaře? Marginální“

Žalobce se v trestním oznámení opíral mimo jiné o rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který před dvěma lety zrušil osmnáctimě­síční podmíněný trest pro traťového komisaře Petra Pláška. Ten podle nepravomoc­ného rozsudku jako traťový komisař nevykázal dívky z nebezpečné­ho prostoru. Celý případ vrátil soudce do přípravnéh­o řízení, tedy do doby před vznesením obžaloby.

Navíc řekl, že Pláškova vina je marginální a že na události mají kvůli nedostateč­ným bezpečnost­ním opatřením svůj díl viny i pořadatelé závodu a autoklub, který rally schvaloval.

„Od začátku říkáme totéž, náš postoj se od té doby nezměnil,“připomněl Pláškův obhájce Tomáš Vymazal.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia