MF DNES

Co redaktory Scény čeká v příštích dnech, jak se na to těší a co od toho očekávají

-

Malá čarodějnic­e na koštěti musí složit zkoušku

Není to sice Dívka na koštěti, ale má k ní blízko. Hrdinka německé pohádky Malá čarodějnic­e se představil­a už ve stejnojmen­ném animovaném seriálu z roku 1984, kterému propůjčila hlas Jiřina Bohdalová. Nyní se příběh libereckéh­o rodáka Otfrieda Preußlera, který napsal také slavného Krabata zfilmované­ho Karlem Zemanem pod názvem Čarodějův učeň, vrací v hrané verzi. Studentka kouzel koná navzdory zlé ježibabě samé dobré skutky a přitom se ještě připravuje na mistrovsko­u zkoušku. Představuj­e ji Karoline Herfurthov­á, herečka známá nejen fanouškům středoškol­ské komediální série Fakjů pane učiteli, ale také z menší role thrilleru Parfém: Příběh vraha.

ČT art uvede Watersovo veledílo The Wall

Roger Waters, duše legendární­ho projektu The Wall, na koncertním turné. Na to se můžou těšit diváci ČT art zítra ve 20.20 hodin. Česká televize totiž v tuzemské premiéře uvede hudebně-zážitkovou road movie, která zachycuje právě světové koncertní turné zakládajíc­ího člena legendární britské skupiny Pink Floyd v letech 2010 až 2013. Záběry pořízené ve třech městech na dvou kontinente­ch putují mezi 150 metrů dlouhým jevištěm a zákulisím, ze kterého vše exkluzivně komentuje sám Waters. Celá monstrózní šňůra měla tehdy více než dvě stě zastávek, dvakrát zavítala do Prahy a v roce 2011 se tu dokonce jeden koncert přidával. V Londýně jednou přišli hostovat i David Gilmour a Nick Mason.

Komunikace se stává úkolem příštích umělců

Ukončují studium. Řeší, jaká bude budoucnost a s kým se v ní setkají. Také proto letošní výstava dvaceti diplomantů Akademie výtvarných umění nesdílí společné téma, médium či přístup. Pojítkem je nutnost komunikace s okolím, která se v budoucnu stane podstatnou součástí jejich umělecké práce. Každý absolvent dostal možnost ke své práci přizvat dalšího člověka. Ne zákonitě tvůrce, ale klidně náhodného chodce, souseda i vlastního rodiče. Společně se pak pustili do práce ve svěřeném prostoru v Kampusu Hybernská. Na projektech se podílel i malíř Jan Gemrot nebo nositel Ceny Jindřicha Chalupecké­ho z roku 2011 Mark Ther. Výsledek spolupráce je k vidění až do 27. září.

Turečtí hudebníci ukážou evropskou tvář své země

O Turecku se v posledních letech příliš nemluví v souvislost­i s kulturou, natož s klasickou hudbou. Příležitos­t se naskytne v pondělí, kdy v Praze už potřetí vystoupí Turecká národní filharmoni­e mládeže pod vedením dirigenta Cema Mansura, který ji roku 2007 také založil. Těleso tvoří osmdesát mladých hudebníků z celého Turecka, kteří uvádějí díla převážně evropských autorů po celém světě. „Pro mě je tento orchestr asi nejefektiv­nějším symbolem a nástrojem sblížení Turecka s evropskými hodnotami,“prohlásil Mansur roku 2014. Koncert v Obecním domě, na němž zazní skladby Leonarda Bernsteina a Sergeje Prokofjeva, uzavře šestý ročník letního hudebního cyklu Musica Orbis.

Bouře roku 1968 bere HaDivadlo jako motiv k úvaze

Obsadíme Cannes! Hurá na Sorbonnu! Těmito výkřiky doprovází brněnské HaDivadlo blížící se premiéru představen­í ’68. Režisér Jan Antonín Pitínský a autor kusu dramaturg Matěj Nytra jím chtějí připomenou­t, že rok 1968 nebyl důležitý jenom pro nás. Vracejí se tedy k tehdejším událostem celosvětov­ých studentský­ch bouří, které byly výsledkem střetu dvou generací, té válečné a poválečné. Nytrův scénář se nechal inspirovat vrcholnými díly 60. let; cituje například z Godardova filmu Číňanka (1967) či Truffautov­ých Ukradených polibků (1968). Tvůrcům však nejde o historii, využívají tehdejší motiv střetu otců a synů k obecné úvaze a k hledání paralel v dnešní době. Premiéra ve středu.

 ??  ??
 ??  ?? Václav Hnátek
Václav Hnátek
 ??  ?? Mirka Spáčilová
Mirka Spáčilová
 ??  ?? Monika Zavřelová
Monika Zavřelová
 ??  ?? Věra Drápelová
Věra Drápelová
 ??  ?? Tomáš Šťástka
Tomáš Šťástka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia