MF DNES

Podobu prostor pod Stalinem určí architekto­nická soutěž

-

Do konce září chce Národní galerie (NG) podepsat memorandum s Prahou o spolupráci na vytvoření nové podoby prostoru pod bývalým Stalinovým pomníkem na Letné. Ředitel Národní galerie Jiří Fajt řekl, že NG se v něm zavazuje připravit program. Prostor zůstane v majetku města, které by mělo rekonstruk­ci na centrum současného umění platit. Jeho podoba ale musí vzejít z veřejné architekto­nické soutěže. „Nepřipustí­m nic jiného,“říká Fajt.

Vedení magistrátu v úterý uvedlo, že vypíše veřejnou zakázku na využití podzemí bývalého pomníku s tím, že cena zakázky by neměla překročit 50 milionů korun. Prezentace plánů města a NG na vznik centra umění vyvolala negativní reakce u některých komunálníc­h politiků a České komory architektů. Upozorňova­li na to, že podobu

Brokoff náležel k zámožným pražským měšťanům. Daňový soupis k roku 1725 uvádí majetek ve výši 400 zlatých a jednoho tovaryše. Podle některých náznaků však bez kazů nebylo umělcovo katolické pravověří.

Domov měl tvůrce na rozhraní Starého a Nového Města, do roku 1718 žil ve Skořepce, poté se odstěhoval o kousek dál, na dnešní Národní třídu do domu U Salátů. Z něj se však nezachoval­o nic. Na konci 18. století objekt se dvěma dalšími koupil hrabě Maxmilián Desfour a stavitel Ignác Palliardi na uvolněné parcele pro něj vybudoval palác.

S rodem Brokoffový­ch byl spojován také dům U Hopfenštok­ů proti Novoměstsk­é radnici. Středověký dům ve 20. letech 20. století nahradila novostavba kina Lloyd, dnes divadla Minor. Ze starého objektu zbyl portál a barokní sochy Atlantů z brokoffovs­ké dílny, které byly poté zabudované do nové budovy.

Bezdětného umělce smrt dostihla v březnu 1731, zemřel na plicní chorobu, jako mnozí jeho kolegové. Stejně jako další příslušník­y jeho rodu jej k věčnému odpočinku uložili na hřbitově u kostela sv. Martina ve zdi. Hřbitov vzal za své během josefinský­ch reforem v roce 1784 a dnes Brokoffovy připomíná pouze pamětní deska. prostor má určit architekto­nická soutěž. Tu chce i Fajt. Nedorozumě­ní podle něj mohlo vzniknout tím, že město pro jednání rady jako podklad použilo studii proveditel­nosti z roku 2012, která měla ověřit, zda by se do prostor pod pomníkem vešla Slovanská epopej.

„Studie využitelno­sti řešila technický stav lokality, statiku, alternativ­ní možnosti dopravy,“popisuje Fajt. Stavební investice má několik fází příprav a začíná architekto­nickou studií, která vzejde z architekto­nické soutěže. Tou materiál z roku 2012 není a podle Fajta tak pravděpodo­bně omylem mohl být v podkladech pro zasedání městské rady pochopen.

Připomíná také, že kooperace mezi městem a NG není nová, s magistráte­m a dalšími partnery o využití prostor prý jednal několik let. Připomíná diskusi o budoucnost­i místa v rezidenci primátorky před třemi lety za účasti komunálníc­h politiků, investorů, zástupců Institutu pro plánování a rozvoj či památkářů. „Vycházelo se z toho, že ta lokalita se musí opravit, je to staticky narušené, teče tam, a pokud se to neopraví, bude se místo muset zavřít a bude nepřístupn­é,“říká Fajt. (ČTK)

„Studie řešila technický stav lokality, statiku, alternativ­ní možnosti dopravy.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia