MF DNES

Českem na plný plyn a na drogách

Polští pašeráci kradených aut zběsilou jízdou ohrožují české řidiče

- Václav Janouš reportér MF DNES

Policisté na pražské Jižní spojce na úrovni Spořilovsk­é ulice dohánějí ve čtvrtek před devátou ráno luxusní černý Range Rover Velar, auto za dva miliony korun. Auto je upoutá už nepřehlédn­utelnou rakouskou espézetkou. RI PLAN 1. Šofér – osmadvacet­iletý Polák – zastavuje. Policisté jej okamžitě vytahují z vozu za svodidla a spoutávají. Automobil je kradený. Zmizel jen o pár hodin dříve v hornorakou­ském městečku Aurolzmüns­ter z garáže architekta Jochena Mugrauera. Případ z minulého týdne ukazuje, že přes Česko proletí ročně stovky v Německu a Rakousku kradených automobilů, kdy je převáží najatí Poláci. Právě v Polsku, případně na Ukrajině či v Bulharsku auta rozeberou či zlegalizuj­í.

„Auto bylo ukradeno přímo z naší garáže. Jochen chtěl odjet ráno před sedmou hodinou, v garáži na zemi byla jen mokrá skvrna zkondenzov­ané vody z klimatizac­e,“popsala Helga Mugrauerov­á, manželka architekta.

Krádež luxusního Range Roveru odhaluje praxi, jak drahá auta v cizině mizí. V tichosti, beze stopy. Doby páčidel, šroubováků a startování ukradených aut pomocí spojování drátků vytržených ze spínací skříňky jsou dávno pryč. Dnes lupiči přijdou se zesilovači signálu, které „odcizí“kódy vozidla vysílané jeho klíči, odemknou a nastartují.

Krádež je tak otázkou maximálně půl minuty. Pak je důležité co nejrychlej­i z Německa či Rakouska s automobile­m zmizet. Přichází najatý kurýr a jede, co to dá, přes Českou republiku do Polska. V případě architekto­va roveru ujel zloděj s autem necelých tři sta kilometrů za méně než dvě a půl hodiny. Jel na plný plyn bez zastávky. „To je také často důvod, proč jsou tito zloději pod vlivem drog. Užívají je, aby vydrželi řídit nonstop,“vysvětluje jeden z policistů, který se odhalování­m krádeží automobilů zabývá.

Tito zloději automobilů užívají drogy, aby vydrželi řídit nonstop.

Jak velký byznys krádeže drahých aut v zahraničí a jejich převoz do Polska je, ukazuje policejní statistika. „V roce 2017 bylo na území Libereckéh­o kraje zadrženo dvanáct pachatelů – občanů Polska a Litvy, kteří převáželi vozidla vybavená keyless systémem a odcizená v Německu nebo Rakousku. Další vozidla odcizená v Německu či Rakousku byla na našem území odstavena,“uvedla Jana Horáková z odboru bezpečnost­ní politiky ministerst­va vnitra.

Tisíc eur za hazard

Podle informací MF DNES dostanou Poláci za převoz jednoho vozidla okolo tisíce eur, tedy zhruba sedmadvace­t tisíc korun.

To je přesně příběh Poláka, který vezl odcizené luxusní SUV Mercedes v ceně přes dva a půl milionu korun. Za převoz, který skončil hned za českými hranicemi, dostal dvacet tisíc korun. „Auto jsem si převzal nastartova­né u Frankfurtu. Nesměl jsem zastavit, protože auto by již znovu nešlo nastartova­t,“popsal při zadržení policistům. Přes hranice jej pronásledo­vali němečtí policisté a spolu s českými jej zastavili na obchvatu Aše.

Pro představu – v Česku loni zloději ukradli 3 594 automobilů. Přibližně stejný počet zmizí přitom každoročně jen v Berlíně. A Němci – konkrétně Bavorsko – i kvůli krádežím automobilů v příhraničí zavedli častější namátkové kontroly u hranic s Českou republikou. To, že krádeže vozidel jsou jedním z důvodů, potvrdil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann. „Vozidla nezřídka po ukradení mizí za hranicemi,“řekl Herrmann. Z kradených luxusních automobilů vede statistiku Range Rover, kterých v Německu mizí čtyřicet z tisíce, následuje BMW X6, kterých zloději ukradnou šestnáct z tisíce, pak Lexus RX, Toyota Landcruise­r. Dále se v žebříčku střídají typicky německá auta Audi, BMW a Volkswagen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? ... kradený vůz převážel polský řidič. 3x foto: Aktu.cz, Vojtěch Míra
... kradený vůz převážel polský řidič. 3x foto: Aktu.cz, Vojtěch Míra
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia