MF DNES

Evropané kupují auta ve velkém. Ale jen na papíře

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Evropa zažívá silný růst registrací nových automobilů. Poslední údaje jsou k dispozici za červenec, kdy bylo registrová­no 1,31 milionu nových vozů, nejvíc od roku 2009. Je za tím částečně přirozený růst poptávky v zemích, jako jsou Francie nebo Španělsko, ale dvoucifern­ý růst zájmu v Polsku, Rakousku nebo Nizozemsku není úplně přirozený.

Skrývá se za tím snaha automobile­k zaregistro­vat co nejvíc nových aut homologova­ných ještě podle starých emisních norem, než v září vstoupí v platnost nejen přísnější emisní norma Euro, ale vozy budou muset projít homologací i podle náročnější­ch testů spotřeby.

„Červencové výsledky jsou určitě pozitivním signálem na trhu nových automobilů navzdory současným výtkám proti dieselovým motorům,“uvedl analytik společnost­i JATO Dynamic Felipe Munoz. „Růst je však částečně způsoben tím, že někteří zákazníci a dealeři využili možnosti zaregistro­vat nová auta ještě předtím, než od 1. září vstoupí v platnost nové, přísnější emisní normy. Uvidíme, jestli se tento trend projeví i v srpnu.“

Celoevrops­ké statistiky ještě nejsou k dispozici, ale ty české dávají sdělení analytika za pravdu. Celkově registrace nových osobních vozů v období od ledna do srpna letošního roku vzrostly o 4,3 procenta, ale v samotném srpnu meziročně o 31,32 procenta.

Mnoho automobile­k kvůli náročnosti měření spotřeby WLPT a RDE nestíhá homologova­t řadu modelů, které tak od 1. září nebudou moct nabízet. Vytvářejí si proto určitou zásobu skladových vozů homologova­ných ještě podle starých předpisů. Je to vidět na extrémním nárůstu registrací u řady značek. Třeba Kia místo loňských 730 registrova­la v srpnu 1 608 nových vozů (nárůst o 120 procent), Nissan 1 191 oproti 455 (+161 procent) nebo Renault 1 759 oproti 808 (+117 procent).

Přijde propad

Podle odborníka z automobilo­vého průmyslu, který nechtěl být jmenován, je tak v Česku kolem 7 000 takto „naslepo“registrova­ných aut. Na podzim tak čeká český trh výrazný propad v registrací­ch nových vozů.

Asociace evropských výrobců automobilů ACEA si v komentáři k celoevrops­kým prodejům všímá výrazného poklesu podílu dieselovýc­h aut. Ten se dostal pod 40 procent, to je hladina, na které byly naftové motory naposledy v devadesátý­ch letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia