MF DNES

Švédská krajní pravice posílila

Ve včerejších švédských parlamentn­ích volbách byla přistěhova­lecká politika hlavním tématem, voliče zajímaly i problémy ve zdravotnic­tví.

- Jiří Sládek Zvláštní zpravodaj MF DNES ve Švédsku

STOCKHOLM Bylo to důležité hlasování, které sledovala pozorně celá Evropa. Švédi rozhodoval­i, zda si přejí pokračován­í vstřícné imigrační politiky vládních sociálních demokratů.

Levice premiéra Stefana Löfvena zřejmě se zhruba 26 procenty zvítězila, oproti minulým volbám však utrpěla vážné ztráty, naznačily včera první odhady výsledků. Zažila stejný ústup z pozic jako podobné strany jinde v Evropě.

Na druhé místo se vyšvihli s více než 19 procenty Švédští demokraté, krajní pravice, která chce zastavit další příliv migrantů. Podle všeho dosáhli svého historické­ho výsledku, skončili navíc před třetí středoprav­ou Umírněnou stranou, jež získala necelých 18 procent.

Pokud takové rozložení sil potvrdí i konečné výsledky, Švédsku se rýsuje cesta k menšinové vládě. Levý i pravý střed by měly zhruba stejně křesel. Žádná z hlavních stran nemá dost sil, aby sama ovládla parlament.

Švédští demokraté, kteří ještě před 20 lety získali ve volbách pouhé procento, zřejmě mohou slavit. Zároveň se ale musí smířit s pozicí strany, se kterou nikdo nechce spolupraco­vat.

V ostatních severských zemích, ale třeba i v Rakousku a Itálii bývají krajně pravicové strany oporou koalice pravého středu. Ve Švédsku stále platí, že spolupráce se Švédskými demokraty je pro ostatní partaje tabu. Premiér Stefan Löfven je označil za „neonacisti­ckou stranu, která se věnuje jedinému tématu.“S jejím lídrem, 39letým Jimmiem Akessonem, odmítá po volbách o čemkoli debatovat.

„Nenávistné síly ve Švédsku se nyní mobilizují a štvou lidi proti sobě,“prohlásil premiér ještě v sobotu na svém posledním předvolebn­ím mítinku.

Sympatizan­ti krajní pravice s tím nesouhlasí. „Není to spravedliv­é,“stěžuje si Jan Willmann, mladý stoupenec strany, který postává v hloučku stoupenců před sekretariá­tem Švédských demokratů v centru Stockholmu. Strana je podle něj stigmatizo­vána nezaslouže­ně. „Ve svých začátcích měla ve svých řadách neonacisty, to už je ale dávná minulost,“vykládá Willmann. Švédští demokraté se podle něj očistili. „Jakmile dnes někdo ze straníků zveřejní sebemenší nenávistný komentář, okamžitě jej zbaví členství.“

Šéf strany Jimmie Akesson se zatím tváří, že ho izolovaná pozice ve švédské politice netrápí. „Zcela jsme ovládli současnou debatu, ačkoli

se s námi nikdo nechce bavit – a to je fantastick­é,“prohlásil před svými příznivci.

Domnívá se, že čas jeho strany teprve přijde.

To nevylučuje ani Nick Aylott, politolog ze švédské Södertörns­ké univerzity. „Celé Švédsko se zřetelně posunulo doprava, je zcela nepochybné, že není možné docela ignorovat stranu, která získá okolo pětiny hlasů,“soudí. Švédští demokraté podle něj uspěli už jenom tím, že určili ráz současné debaty.

Švédy trápí i další témata, letní požáry připoutaly zájem k ekologii, dlouhé fronty u lékařů zase zvýraznily problémy ve zdravotnic­tví. Celá diskuse se přesto soustředil­a jen na migraci.

V roce 2015 přijala země rekordních 163 tisíc uprchlíků, od té doby se problémy s kriminalit­ou a přetíženým sociálním systémem kupí.

Akesson nejenže přinutil ostatní strany na téma reagovat, ale dokonce dnes může tvrdit, že zčásti přejaly jeho recepty. Akesson se totiž snažil učinit svou stranu přijatelno­u i pro středové voliče, proto netrvá na odsunu uprchlíků, jako třeba v Itálii šéf Ligy Salvini. Švédští demokraté jen chtějí, aby se všichni stávající azylanti naučili švédsky, integroval­i se a přestali žít na dávkách.

Tyto teze přejala nejen tradiční pravice, Umírněná strana, ale i vládní sociální demokraté, kteří museli zpřísnit imigrační pravidla a připustit, že švédská velkodušno­st má své meze.

Příznivci levice včera probírali nejrůznějš­í povolební scénáře na rušném náměstí Medborgarp­latsen a shodovali se, že sociální demokracie neřekla poslední slovo. „Sice jsme oproti výsledkům z minulosti trochu ztratili,“připouští studentka Marie-Louise Nordbergov­á. „Určitě ale nabízíme životascho­pný model, který uspokojí všechny vrstvy společnost­i, příště dopadneme lépe,“věří.

 ?? Foto: Reuters ?? Za plentou Švédští voliči vhazují své hlasy v jedné z volebních místností ve Stockholmu.
Foto: Reuters Za plentou Švédští voliči vhazují své hlasy v jedné z volebních místností ve Stockholmu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia