MF DNES

ČSSD by víc prospěl narcis a hulvát než šedý funkcionář

- David Rožánek mediální analytik

To by v tom byl čert, abychom ty voliče nakonec přece jen neuplatili, řekli si v Lidovém domě a k osvědčeným evergreenů­m, jako je růst minimální mzdy, zálohové výživné či zrušení karenční doby, přihodili zkrácení pracovní doby, prodloužen­í dovolené a MHD zdarma navrch. Z předvolebn­ích témat ČSSD je zřejmé, že dosud nepochopil­a, proč to, co považovala za úspěšné vládní angažmá, skončilo volebním debaklem.

Když Jan Hamáček začátkem tohoto roku kandidoval na předsedu ČSSD, sliboval spolustran­íkům jasnou vizi, která socialistů­m vrátí voliče. Zatím to spíš vypadá, že stranu dál vede po vyšlapané cestě: slíbit všechno všem a tam, kde ostatní dají hodně, nabídnout ještě víc. Stejná taktika obvykle přináší i stejné výsledky. Volební preference nerostou, vládním angažmá ani jeho špatným prodejem to však není.

Co by měli sociální demokraté udělat, aby se vrátili na politické výsluní? Začněme osobou předsedy. Hamáček, stejně jako před ním Sobotka, působí jako zkušený politický praktik, avšak také jako další slušňák bez charizmatu. Když se podíváme na lídry, kteří své strany dovedli k třicetipro­centním volebním výsledkům, pak je to mnohem více defilé narcisů a hulvátů než noblesních gentlemanů nebo šedých partajních funkcionář­ů.

Ani razantní lídr nestačí. On i jeho partaj musí vzbuzovat emoce. Volby nevyhrává racionalit­a, díky níž si volič spočítá, kdo je pro něj nejvýhodně­jší. Většina lidí se rozhoduje na základě sympatií, nadějí či obav, tedy emocí. Po Zemanovi i Paroubkovi házeli vajíčka, přesto oba uspěli. Premiér Babiš skoro nemůže na veřejnost, aby na něj někdo nepískal.

Vyvolávat projevy libosti a nelibosti znamená nebýt lidem lhostejný. A to je klíč k úspěchu, který sociálním demokratům zatím chybí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia