MF DNES

Kožená natočila Mahlera, Flemingová muzikály

- — Věra Drápelová

PRAHA Atraktivní projekty z klasické hudby připravují na letošní podzim Supraphon i světové labely.

České vydavatels­tví připomene dirigenta Jiřího Bělohlávka jeho posledním albem s hudbou Bohuslava Martinů. Nahrávka komorní opery Čím lidé žijí vznikla ze tří koncertníc­h provedení v Rudolfinu v prosinci 2014.

Zatímco Bělohlávko­va bohatá nahrávací kariéra se uzavřela, basista Jan Martiník ji otevírá. Po supraphons­kém debutu v oratoriu Epos o Gilgamešov­i Bohuslava Martinů je nyní připraveno k vydání album se Schubertov­ým písňovým cyklem Zimní cesta, na němž Martiníka doprovází pianista (a ředitel České filharmoni­e) David Mareček.

Ambiciózní komorní projekt připravili i klavírista Ivo Kahánek s cellistou Tomášem Jamníkem, klarinetis­tkou Annou Paulovou a houslistou Janem Fišerem: Natočili sonáty Viktora Kalabise, výrazné osobnosti české hudby 20. století. Do 18. století se naopak vydal hornista Radek Baborák, jenž se představí s novým mozartovsk­ým albem.

Předzvěstí Vánoc se stane vánoční CD Dagmar Peckové Nativitas (Zrození), na němž se podílela i Musica Bohemica s Jaroslavem Krčkem.

Příznivci vinylu se pak mohou těšit na desku se skladbami Antonína Dvořáka v podání mezinárodn­ě

proslulého Kvarteta Pavla Haase a na legendární Kubelíkovu Mou vlast z roku 1990.

S Kaufmannem v Berlíně

Nová alba chystají u zahraniční­ch labelů i světové hvězdy dobře známé v Česku.

Příznivci německého tenoristy Jonase Kaufmanna si budou moci přidat do diskotéky živý záznam, který pořídila firma Sony Classical z letošního koncertu na berlínské přírodní scéně Waldbühne, kde spolu s Kaufmannem vystoupila i mezzosopra­nistka Anita Rachvelish­vili. K „lehčímu“žánru si odskočili Renée Flemingová, která pro Decca natočila muzikálové evergreeny, a tenorista Juan Diego Flórez, jemuž Sony Classical vydá latinskoam­erické melodie.

Nejúspěšně­jší českou pěvkyni současnost­i, Magdalenu Koženou, bude možné slyšet v sólovém partu Mahlerovy Písni o zemi, kterou na svém labelu BR-Klassik vydává Symfonický orchestr Bavorského rozhlasu. Jde o záznam dvou koncertů, které letos v lednu dirigoval v Mnichově manžel Kožené sir Simon Rattle. Desku lze brát i jako ochutnávku na pražský koncert. Stejnou skladbu totiž spolu oba provedou i příští rok v Rudolfinu, tentokrát ale s Českou filharmoni­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia