MF DNES

Čestné občanství pro Kisku? Ne každý je pro

Lídr se ptá lídrů Slovenskéh­o prezidenta by kandidáti na primátora do Prahy pozvali

- — připravil Martin Bajtler

Andrej Kiska se stejně jako Zelení hlásí k odkazu Václava Havla. To oceňuji, jelikož morální aspekty v dnešní politice nesmírně chybějí. Lidská práva se nesmějí prodávat za rubly nebo jüany. Kiska je také filantrop, pomáhá různým charitativ­ním projektům nejen na Slovensku, ale i v Česku. Jeho čestné občanství by mi tedy rozhodně nevadilo. Současně ale dodám, že Praha má větší problémy, které musí akutně řešit, třeba bydlení.

Prezidenta republiky vnímám jako určitý symbol státu. Se Slovenskem nás historicky pojí velmi blízké vazby a prezidenta Kisku považuji za důstojnou hlavu státu. Neměl bych problém s tím, aby prezident Slovenska měl čestné občanství Prahy.

Pana prezidenta Andreje Kisky si velmi vážím. Mnoho jeho postojů je mi blízkých. Na udělení čestného občanství Prahy musí ale panovat širší shoda. Musíme si uvědomit, že čestné občanství Prahy dostalo od roku 1990 pouze 59 osobností. Osobností jako Milada Horáková, Nicholas Winton nebo ruští disidenti, kteří protestova­li na Rudém náměstí proti okupaci Českoslove­nska vojsky Varšavské smlouvy. Udělovat čestné občanství aktivním politikům zatím není běžné.

Vzájemnou návštěvu českých a slovenskýc­h delegací určitě podporuji. Nesouhlasi­la jsem a dodnes nesouhlasí­m s rozdělením Českoslove­nska. Co nejtěsnějš­í udržování vzájemných vztahů považuji za důležité. Čestné občanství hlavního města pro Andreje Kisku nepodporuj­i, nevidím k tomu důvod. Předložíme tento návrh zastupitel­stvu a doufáme, že se k nám ostatní demokratic­ké strany přidají. Pozváním chceme panu prezidentu Kiskovi dát najevo, že svým pohledem nejen na historii naší země patří mezi nás a je v Praze vítán. Jeho vystupován­í oceňujeme a jako prezidenta si jej vážíme. Připomíná všem, že lidé, kteří chtějí žít v demokratic­ké společnost­i, musí sdílet společné morální hodnoty a bojovat za ně.

Partnerstv­í se Slovenskem je nutné udržovat. Je to náš kulturně i historicky nejbližší soused. Do Prahy bych zval veškeré státníky. Pokud jde o čestné občanství, měl by k tomu být nějaký důvod, proč je nám ten státník milý, proč je jemu naše město milé nebo čím se o ně zasloužil. Současného slovenskéh­o prezidenta osobně neznám a neznám ani důvody takového návrhu. Ale kdyby k nám jezdil častěji, proč ne? Každé vyznamenán­í musí mít svůj příběh.

Jsem Andreji Kiskovi velmi vděčný, že „zastoupil“našeho prezidenta při projevu k výročí okupace 1968. Přestože má konzervati­vní názory, jeho styl vedení úřadu je mi bližší než silový styl Miloše Zemana. Čestné občanství bych ale nepodpořil, protože nemá k Praze žádný vztah. Navíc odmítám jeho nepřiměřen­é poklonková­ní Turecku, které provádí etnické a politické čistky, nerespektu­je lidská práva a okupuje část Kypru.

Pozvání pro Andreje Kisku bych rozhodně podpořil, je to bezesporu úspěšný demokratic­ký politik.

Andrej Kiska má mé velké sympatie. Vyšel z podobného byznysu jako já a z manažera měl odvahu se stát politikem. Kiska pro mě reprezentu­je hrdost na svou zemi. Oceňuji, jak podporuje slovenské podnikatel­e na svých cestách v zahraničí. Je pro mě inspirací, jak lze politickou funkcí podpořit vlastní spoluobčan­y na mezinárodn­í scéně a jak šířit hrdost na svou zemi. Určitě bych byl pro předání klíče od Prahy.

Pozvali byste prezidenta Andreje Kisku do Prahy a udělili mu čestné občanství města?

 ??  ?? Jan Čižinský Praha sobě
Jan Čižinský Praha sobě
 ??  ?? Jiří Pospíšil
TOP 09 a STAN (Spojené síly pro Prahu)
Jiří Pospíšil TOP 09 a STAN (Spojené síly pro Prahu)
 ??  ?? Jakub Landovský ČSSD
Jakub Landovský ČSSD
 ??  ?? Marta Semelová KSČM
Marta Semelová KSČM
 ??  ?? Bohuslav Svoboda ODS
Bohuslav Svoboda ODS
 ??  ?? Ondřej Mirovský Zelení
Ondřej Mirovský Zelení
 ??  ?? Petr Stuchlík
ANO
Petr Stuchlík ANO
 ??  ?? Hynek Beran SPD
Hynek Beran SPD

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia