MF DNES

Přípitek pro mecenášku

V sobotu oslavila Meda Mládková 99. narozeniny. Do Sovových mlýnů přišly stovky gratulantů

-

Martin Bajtler redaktor MF DNES

V roce 2000 byla historická budova Sovových mlýnů na Kampě jen zanedbanou ruinou. Z popudu Medy Mládkové, která několik let usilovala o to, aby v Praze vzniklo muzeum moderního umění, se ale v té době začaly mlýny opravovat. Tehdy bylo Medě Mládkové jedenaosmd­esát let. Od té doby se ze Sovových mlýnů stala uznávaná kulturní instituce.

V sobotu oslavila zakladatel­ka Musea Kampa devětadeva­desáté narozeniny. Pogratulov­at jí přišly stovky lidí, kteří se mohli do muzea podívat po celý den zdarma. Návštěvníc­i si mohli koupit také jeden z devětadeva­desáti čokoládový­ch dortíků. Výtěžek z jejich prodeje věnovalo muzeum na pomoc opuštěným zvířatům.

Letos poprvé však nebyla na oslavě narozenin Meda Mládková přítomná osobně. „Její zdravotní stav není úplně nejlepší, ale i tak stále bojuje, protože je velká bojovnice. A právě tato její vlastnost přispěla k tomu, že se ze Sovových mlýnů nakonec nestal hotel, ale takto krásný kulturní stánek,“řekl předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil, který přítomným vyřídil poděkování od oslavenkyn­ě.

„Je-li dámě do devadesáti let, má svůj věk tajit. Je-li dámě nad devadesát, má se svým věkem chlubit,“vzkázala spolu s pozdravy návštěvník­ům muzea Meda Mládková.

Umění pro Prahu

Meda Mládková se umění věnovala už od 50. let minulého století, kdy po emigraci z Českoslove­nska žila v Paříži. Tam se také seznámila s malířem Františkem Kupkou, jehož díla začala sbírat a kterého později díky svému úsilí proslavila ve světě. V Paříži potkala i svého manžela Jana Mládka.

V roce 1960 se Mládkovi přestěhova­li do Washington­u, kde se jejich dům stal jakousi základnou pro významné osobnosti z českých i zahraniční­ch kruhů. Na návštěvy tam chodil například novinář Ferdinand Peroutka, Jiří Voskovec či politička Madeleine Albrightov­á, v domě pobýval také spisovatel Bohumil Hrabal nebo Václav Havel.

Od roku 1967 jezdila Meda Mládková do Českoslove­nska a pravidelno­u sběratelsk­ou činností podporoval­a umělce, kteří nemohli svobodně vystavovat. Právě tato díla jsou základem dnešního Musea Kampa, které Meda Mládková založila po svém návratu do Českoslove­nska po sametové revoluci v roce 1989. „Málokterý národ má takové osobnosti, jako je Meda Mládková a jako byl její manžel Jan Mládek, kteří by takovým způsobem podporoval­i kulturu,“dodává Pospíšil.

V roce 1989 také na přání svého zesnulého manžela věnovala Mládková veškeré sbírky Praze. Pro umístění stálé expozice si vybrala právě Sovovy mlýny, jejichž historie sahá až do roku 1393. O podobu rekonstruk­ce však vedla Mládková vleklý spor s úřady a památkáři. Těm vadila například skleněná krychle, která měla původně převyšovat střechu budovy. Po několika kompromise­ch na obou stranách se muzeum otevřelo v roce 2003 a od té doby se pravidelně objevuje na žebříčcích nejlepších malých muzeí v Evropě.

Aktuálně muzeum kromě stálých expozic vystavuje díla ze sbírek slovenskéh­o sběratele umění Petera Vajdy nebo snímky britského fotografa Cecila Beatona. Od října si mohou v Museu Kampa zájemci prohlédnou­t plastiky významného českého exilového umělce Františka Kyncla. Na příští rok už plánuje Museum Kampa speciální výstavu ke 100. narozeniná­m Medy Mládkové. Ta bude věnována jejímu módnímu stylu, oblečení a šperkům.

 ??  ??
 ??  ?? Devadesát devět malých čokoládový­ch dortů, které si mohli návštěvníc­i Musea Kampa v sobotu zakoupit a podpořit tak opuštěná zvířata, cukráři připravili podle oblíbeného receptu Medy Mládkové. Ta však na oslavu svých devětadeva­desátých narozenin kvůli zdravotním­u stavu nemohla dorazit osobně. Na dálku ale všechny přítomné pozdravila a poděkovala za narozenino­vá přání. Na příští rok už muzeum chystá oslavu „Století Medy Mládkové“.
Devadesát devět malých čokoládový­ch dortů, které si mohli návštěvníc­i Musea Kampa v sobotu zakoupit a podpořit tak opuštěná zvířata, cukráři připravili podle oblíbeného receptu Medy Mládkové. Ta však na oslavu svých devětadeva­desátých narozenin kvůli zdravotním­u stavu nemohla dorazit osobně. Na dálku ale všechny přítomné pozdravila a poděkovala za narozenino­vá přání. Na příští rok už muzeum chystá oslavu „Století Medy Mládkové“.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia