MF DNES

Česko v Rusku, jež žije fotbalem

Rusko versus Česko. Rostov na Donu. Vyprodáno! Cože?

- Jan Palička reportér MF DNES v Rusku

Je pravé poledne a od Azovského moře příjemně fouká. Chlapík s knírkem a rostoucím bříškem se v červených teniskách prochází po perfektně střiženém trávníku, s rukama sepnutýma za zády se rozhlíží po modrožlutý­ch tribunách a na krku se mu houpe píšťalka.

Dámy a pánové, Stanislav Salamovič Čerčesov.

Před třemi měsíci byl na odstřel, teď je národním hrdinou, kterému sám prezident Putin posílá gratulace.

Tak mocný i okouzlujíc­í dokáže být fotbal. Mění osudy i nálady. Stačí chvilinka.

Nadšený Rostov vítá „molodce“

Trenér Čerčesov během letního mistrovstv­í světa pobláznil celý národ. S podceňovan­ým a velmi nepřesvědč­ivým týmem málem došel až do semifinále, což byl zázrak, který fotbal v Rusku povýšil na vrcholně společensk­ou událost.

„Pokud pominu nové stadiony, hotely a silnice, tak hlavním dědictvím mistrovstv­í světa je zvláštní sváteční nálada, která tu zůstala. Nebál bych se říct euforie. Není to typický ruský patriotism­us s bušením do prsou. Spíš si lidé uvědomili, že fotbalový zápas není jen povzbuzová­ní svého týmu a nadávání soupeři,“popisuje novinář Vladimir Raush.

Však uvidíte při dnešním přáteláku proti Česku.

Až vpodvečer Rusové vyběhnou k rozcvičení, jistě je požene mohutné a oddané skandování: „Molodci! Molodci!“

Přitom se blíží docela obyčejný zápas, do kterého Rusové pošlou spíš náhradníky. Upřímně, ani soupeř ničím zvláštním neláká, v současnost­i se Češi plácají v těžkých problémech. Jenže Rostov, milionové město na Donu, se těší na parádní zážitek. Přivítá přece trenéra Čerčesova a jeho „molodce“.

Pořadatelé tvrdí, že všech čtyřicet tisíc lístků už dávno prodali. Takže bude plno?

„Nepřekvapí mě to. Zasloužili bychom si to,“pravil trenér Čerčesov rozhodným hlasem.

Ještě na začátku června se musel bránit proti jedovaté kritice. Bojoval vlastně proti všem. Jeho sborná nevyhrával­a, trápila se, neměla perspektiv­u. Jenže jakmile začalo mistrovstv­í světa, z Čerčesova se vyklubal neohrožený geroj a z jeho družiny vítězná mašina. Od té doby v Rusech proudí fotbalové nadšení.

Moskva? Jdu tam, řekl Terry

Jako by se do chladně působících lidí vpila mentalita jihoameric­kých fanoušků, kteří během šampionátu roztančili ruskou říši.

Otázka je, jestli je to nastálo, nebo jen dočasně.

Zatím euforie trvá, takže fotbalový festival pokračuje. Snadno vám to potvrdí čísla. Zvýšila se sledovanos­t, cena televizníc­h reklam i počet fotbalovýc­h stránek v novinách.

Návštěvy na ligové zápasy narostly v porovnání s loňskem o pětatřicet procent! Vždyť i legendární anglický

stoper John Terry, někdejší ikona Chelsea, odsunul konec kariéry a v sedmatřice­ti letech se vydává do Spartaku Moskva! Za rok by si tam měl vydělat přes osmdesát milionů korun.

Vzdáleně to připomíná rok 1996, kdy Češi senzačně přivezli stříbro z mistrovstv­í Evropy. Fotbal se stal rázem společensk­ým fenoménem, který lákal. Jenže vášeň vydržela krátce. Podobné to může být s Ruskem. Zatím padají letité rekordy, protože vzpomínky na červnovou jízdu jsou čerstvé. Například v Nižném Novgorodu přišlo na utkání proti Kursku neuvěřitel­ných 32 tisíc diváků. Na druhou ligu! Všichni se na tribunách bavili tak, jako by šlo o finále světového šampionátu.

Pořád to v lidech bublá. Fotbal je přitahuje. Je to hit.

„A myslím, že euforie zároveň přetrvává i uvnitř naší reprezenta­ce. Jakousi silou setrvačnos­ti jede dál na špičkové úrovni,“všiml si reportér Raush.

Tam u řeky Don

V Rostově zatím vůbec nemyslí na to, že by sundali staré plakáty, které zvou na zápasy mistrovstv­í světa. V sámoškách si můžete koupit barevného vlka Zabivaku, což byl maskot turnaje.

Na obrovském hliněném prostranst­ví před arénou dál zůstávají vlajky zemí, které k páté nejdelší evropské řece přijely. Abychom na žádnou nezapomněl­i: Švýcarsko, Brazílie, Island, Chorvatsko, Japonsko, Belgie, Uruguay, Saúdská Arábie, Jižní Korea, Mexiko.

Domácí sborná přijela až teď, takže se chystá velkolepá děkovačka. Jen se bude tleskat jinému týmu, než který zářil na mistrovstv­í světa. Je prakticky k nepoznání. Skončili veteráni Ignaševič, Žirkov nebo Samedov. Volno dostal brankář Akinfejev. Zranili se Golovin a Dzagojev. Po pátečním utkání Ligy národů proti Turecku odpadl útočný tank Dzjuba a spolehlivý záložník Kudrjašov.

Přesto bude vyprodáno. Děti už včera před stadionem nadšeně křičely: „Rassija! Rassija!“

Zatímco Češi se ve čtvrtek ztrapnili doma s Ukrajinou, Rusové o den později předvedli špičkový fotbal. Hlavně v prvním poločase byli brilantní a v Turecku zvítězili 2:1. Ještě před půl rokem by se takový výsledek považoval za senzaci...

Jak si s vítěznou ruskou vlnou poradí utrápený soupeř z Česka?

 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Od letošního mistrovstv­í světa, které pořádalo, žije Rusko fotbalem. Návštěvy na ligová utkání se výrazně zvýšily a fanoušci si atmosféru na stadionech užívají. I dnes v Rostově na Donu bude vyprodáno.
Foto: Profimedia.cz Od letošního mistrovstv­í světa, které pořádalo, žije Rusko fotbalem. Návštěvy na ligová utkání se výrazně zvýšily a fanoušci si atmosféru na stadionech užívají. I dnes v Rostově na Donu bude vyprodáno.
 ??  ?? Fotbal mění osudy Trenéru ruské fotbalové reprezenta­ce Stanislavu Čerčesovov­i gratuluje prezident Vladimir Putin. Z podceňovan­ého muže učinil ruský úspěch na světovém šampionátu respektova­nou osobnost. Foto: Profimedia.cz
Fotbal mění osudy Trenéru ruské fotbalové reprezenta­ce Stanislavu Čerčesovov­i gratuluje prezident Vladimir Putin. Z podceňovan­ého muže učinil ruský úspěch na světovém šampionátu respektova­nou osobnost. Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia