MF DNES

Všechno zdarma

Strany se trumfují sliby. Slevu jedné skupině zaplatí všichni z daní, říká ekonom

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

PRAHA Slib, že něco bude zdarma, se stal hitem letošních komunálníc­h voleb.

Jízda tramvají zadarmo. Bezplatný svoz popelnic. Nulové poplatky za psa pod heslem „Pes, přítel Plzeňáka“.

Začal s tím kandidát na primátora Prahy Jakub Landovský z ČSSD, který chce zavést bezplatnou hromadnou dopravu pro Pražany (tedy nikoli třeba pro turisty). Plzeňský primátor Martin Zrzavecký rovněž z ČSSD slibuje odvoz odpadů zdarma, stejně jako lídr ČSSD v Liberci Jan Mečl. Liberečané se ostatně baví billboarde­m, na němž stojí tři politici tamní ČSSD a vedle je slogan „Odpady zdarma“.

Argumenty pro bezplatné služby se různí: jedni tvrdí, že na to padne jen malý objem peněz ve velkém městském rozpočtu. Jiní se zaklínají podporou nejchudšíc­h vrstev, třetí počítají, že „jízda zadarmo“do ekonomiky města přinese peníze zase jinudy. Třeba si na radnici zařídí víc lidí trvalé bydliště.

„Liberec dostává z poplatků za odpad čtyřicet milionů korun a zbytek doplácí. Ona ta služba není stejně stoprocent­ně hrazená obyvateli. Nemyslím si, že by zrovna ty odpady udělaly do libereckéh­o rozpočtu nějakou velkou díru,“říká Mečl. Liberecký rozpočet podle něj spíš doplatí na nově zavedené slevy pro děti a seniory, kteří v MHD jezdí za čtvrtinu. V Plzni primátor Zrzavecký raději rovnou do programu napsal, že odvoz popelnic pokryje z dividend Plzeňské teplárensk­é.

Ekonom: Nic není zadarmo

„Svět zadarmo“ovšem není jen doménou levice. Teplický primátor Jaroslav Kubera z ODS poplatky za odpad zrušil už před dvaceti lety.

Pravicové hnutí Společně pro Jihlavu tvořené Svobodnými a Realisty má také pro letošek v programu autobusy zdarma.

„Celkový příjem z jízdného je v Jihlavě zhruba 48 milionů korun ročně. A tuto částku město ve svém miliardové­m rozpočtu pro své občany lehce najde. Jen provozní výdaje města a platy jeho úředníků nás všechny ročně stojí 400 milionů korun,“uvedl lídr kandidátky Společně pro Jihlavu Pavel Vacek.

Z pohledu ekonoma Davida Marka ale není nic „zadarmo.“„Pomůžeme jedné skupině obyvatel, ale na daních to zaplatí všichni. Ale pokud mají voliči za prioritu snížení nákladů na dopravu, ať hlasují pro politiky, kteří slibují nižší jízdné. Já bych však raději ty komerčně zajistitel­né věci přenechal volnému trhu – třeba proto, že teď pražský dopravní podnik bude zvýhodněn na úkor jiných dopravců,“míní Marek.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia