MF DNES

Seriál: 10 let od začátku krize

Chamtivost na všech stranách rozpoutala největší finanční průšvih v posledních 80 letech. Svět se z něj oklepává dodnes.

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Začátkem roku 2008 byl Dick Fuld, šéf americké investiční banky Lehman Brothers, v klidu. „Už jsme z nejhoršího venku,“prohlašova­l tehdy bankéř, který měl na Wall Streetu kvůli svému zarputilém­u vystupován­í přezdívku Gorila. Netušil, že krach jeho banky o pár měsíců později odstartuje globální ekonomický chaos a největší krizi od třicátých let dvacátého století.

Možná si problémy jen nepřipoušt­ěl. A věřil, že banka, která přežila americkou občanskou válku i obě světové, ustojí všechno. Příznaky ekonomické­ho kolapsu totiž začaly probubláva­t na povrch mnohem dříve. U zrodu krize stály nesplácené hypotéky, jejichž počet začal v USA po roce 2006 rychle růst.

Bankéři si přitom zavařili na problém sami. Půjčky na bydlení rozdávali kdekomu – a to i lidem, kteří by na ně kvůli nízkým příjmům či špatné kreditní historii nedosáhli. Nějakou dobu to fungovalo. Levné úroky – které americká centrální banka Fed nastavila, aby ulevila ekonomice po splasknutí dot.com bubliny, tedy rychlého růstu akcií technologi­ckých firem, a po teroristic­kých útocích 11. září 2001 – přilákaly zástupy Američanů k pořízení vlastního bydlení.

„Finanční mágové“z velkých bank tyhle rizikové hypotéky z celých Států zabalili do komplikova­ných finančních instrument­ů, které nabízeli bankám či různým fondům. A ty je braly ve velkém, protože ve světě nízkých úrokových sazeb nabízely slušný výnos. Nekupovaly se problemati­cké hypotéky, ale díky ohromnému rozsahu se z nich staly prvotřídní cenné papíry s nízkým rizikem. Vždyť měly štempl od renomovaný­ch ratingovýc­h agentur.

Tancuj, dokud muzika hraje

Všichni věřili, že když dají dohromady obrovské množství hypoték, celkové riziko se sníží. Vycházeli z toho, že realitní trhy v různých amerických městech nejsou vzájemně propojené. Jenže v tom se přepočítal­i. První problém nastal ve chvíli, kdy začal Fed zvyšovat úrokové sazby, aby zbrzdil inflaci i příliš rozjetou americkou ekonomiku. Řada lidí, kteří do té doby jeli na hraně, se dostala do neřešiteln­é situace. Jejich příjem přestal na splátky stačit.

Banky by to nejspíš ustály, kdyby dál pokračoval­y v růstu ceny domů, které dosud šponovala vysoká poptávka. Jenže v polovině roku 2006 najednou po celých USA nemovitost­ní bublina splaskla, reálné ceny domů se během necelých dvou let propadly téměř o třetinu. A majitelé, kteří si je pořídili za velké peníze, se dostali do pasti. Spláceli úvěr na majetek, který přes noc přišel o velkou část své hodnoty.

Řada ekonomů si už tehdy uvědomoval­a, že se svět řítí do katastrofy. „Splasknutí nemovitost­ní bubliny může vést k systémové bankovní a finanční krizi,“napsal v polovině roku 2006 americký ekonom Nouriel Roubini.

Ale lidé na Wall Streetu si problémy nechtěli připustit. „Dokud muzika hraje, musíš vstát a tancovat. A my stále tancujeme,“prohlašova­l v létě 2007 šéf obří banky Citigroup Chuck Prince. V jednom rozhovoru sice tehdy říkal, že party musí jednou skončit, ale jedním dechem dodával, že banky mají dostatek hotovosti, aby problemati­cké podřadné hypotéky zvládly.

A důvěra byla fuč

Ve stejné době už ale francouzsk­á banka BNP Paribas s odkazem na rizikové hypotéky zmrazila výběry ze tří svých investiční­ch fondů. Do problémů se dostaly i další banky, jež byly nuceny odepsat hodnotu problemati­ckých cenných papírů.

Ze systému se postupně začala vytrácet důvěra, protože nikdo netušil, jak moc jsou do toho ostatní namočení. A když se peníze přestanou točit, představuj­e to pro finanční systém klinickou smrt. Banky ztrácely přístup ke krátkodobý­m penězům. Centrální banky se ještě snažily situaci zachránit pumpováním peněz do ekonomiky, to už ale nemohlo pomoci.

První velkou obětí se stala britská Northern Rock na podzim roku 2007, v USA dopadly problémy na investiční banku Bear Stearns, kterou v březnu 2008 s pomocí Fedu převzala JPMorgan Chase. Týden před pádem Lehman Brothers byla americká vláda nucena převzít polostátní hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, které tvořily páteř celého systému. Ručily za devět z deseti hypoték v USA.

V pondělí 15. září 2008 nad ránem požádala banka Lehman Brothers o ochranu před věřiteli. A největší bankrot v amerických dějinách spustil světovou krizi.

Podřadné hypotéky jsou jen jednou součástí předehry finanční krize. Bubliny se nafukovaly na všech stranách. Řečí čísel se totiž světové ekonomice – včetně Evropy i Česka – dařilo. V roce 2006 rostlo české hospodářst­ví o rekordních sedm procent, to se nikdy předtím (a ani nikdy poté) nepodařilo. O rok později o pět procent.

Souběžně ale rostla cena ropy a dalších komodit, včetně elektřiny. Mohla za to mimo jiné rostoucí poptávka z Číny a slábnoucí dolar. Dražší vstupy ovšem podvázaly ekonomický růst a zdražily zboží v řadě zemí a přispěly k prohlouben­í krize.

Bankéři rozdávali půjčky na bydlení kdekomu – a to i lidem, kteří by na ně kvůli nízkým příjmům či špatné kreditní historii nedosáhli. A lidé si vesele půjčovali.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia