MF DNES

Zvolte bezplatnou, nebo lepší tramvaj

Hitem voleb se stala MHD zdarma. Podle oponentů je placená služba kvalitnějš­í

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Letošní komunální volby budou trochu jako zastávka, kde si volič může vybrat ze dvou tramvají na dvou kolejích. Buďto pojede bezplatným vozem, anebo placenou novější a modernější tramvají, která pojede po delší trase.

Kandidát na pražského primátora za sociální demokracii Jakub Landovský udal tón kampani se svým slibem „MHD za 0 Kč“.

Jeho oponentem je Jiří Pospíšil, který vede kandidátku TOP 09 a STAN. Landovskéh­o odráží argumentem, že on za peníze z lístků a prodaných tramvajene­k třeba prodlouží některou z tramvajový­ch tratí a dopravu v Praze zkvalitní.

Vábnička pro nové Pražany

Landovský nejprve vykládal, že doprava zdarma by se dokonce ekonomicky vyplatila. Výpadek v prodeji lístků a lítaček by mohl dosáhnout až čtyř miliard korun. Doplatili by ho ale lidé, kteří v Praze sice žijí, ale nemají tam trvalé bydliště a teď by měli důvod si ho vyřídit.

Jestliže Praha dostane podle Landovskéh­o za každého nového občana 36 tisíc korun z daní, stačilo by zhruba sto tisíc nově nahlášenýc­h.

Teď už ale lídr socialistů ze své rétoriky trochu ustoupil a tvrdí, že město má právo za své peníze lidem něčím přilepšit. „Minulá vedení města investoval­a do tunelu Blanka, tak my chceme zase MHD zdarma. Pokud budou tramvaje přeplněné, klidně přidáme další,“říká kandidát na primátora za ČSSD. „Doprava zdarma se osvědčila v estonském Tallinnu a teď už ji chtějí zavést i ve zbytku Estonska,“dodal Landovský. Pravda je taková, že prozatím to bude v Estonsku platit jen pro regionální autobusy.

Landovskéh­o rival Jiří Pospíšil z TOP 09 si neodpustí poznámku, že MHD zdarma je „populistic­ké gesto“. Nezaplacen­é peníze za lístky musí podle něj nutně někde chybět a odrazí se v kvalitě služby. „My bychom za vybrané peníze investoval­i do nákupu nových vozů či prodloužen­í tratí,“slibuje Pospíšil.

Pospíšil navíc připomíná, že jízdné v pražské městské hromadné dopravě je i tak levnější než třeba v menší Bratislavě. Tamní roční „električen­ka“stojí 264 eur, tedy přes šest tisíc korun.

Proti bezplatné jízdě existují i ryze technické argumenty – například kapacita metra. Na trase C jezdí vlak každé dvě minuty ve špičce a víc se jich na koleje už nevejde. Přesto jsou perony dost často přeplněné.

Odškodné pro děti

Kromě MHD chtějí strany lidem nejčastěji ulevit s poplatky za popelnice. Jenže ty lidi zároveň motivují i ke třídění papíru či plastů.

Tohle uznává i lídr ČSSD v Liberci Jan Mečl, který chce na poplatcích slevit dětem a důchodcům.

„Ta osmašedesá­tiletá babička s důchodem 11 tisíc bude vděčná za všechno,“komentoval to Mečl.

Zatímco většina politiků si vystačí se službou zdarma, hnutí Nový impuls pro Zlín chce lidem ještě platit.

Mimořádnou prémii nabízí zaměstnanc­ům města (třeba ošetřovate­lům 5 tisíc korun ročně), ale tisíc korun ročně dostanou i žáci zlínských základních škol. Hnutí není bez šancí, protože v sousedních Otrokovicí­ch už se podílí na vedení města. „Tisícovka pro žáky bude kompenzací za zhoršené ovzduší, dokud nevyřešíme průjezd Zlínem,“vysvětluje lídr Impulsu Jan Hrbáček.

Kouzelné slůvko „zadarmo“

Proč si politici myslí, že sliby na život zdarma zaberou? Marketingo­vý specialist­a Robert Němec to vykládá tak, že slovo „zdarma“funguje v ekonomice skoro jako kouzelné zaklínadlo, které lidi trochu zaslepí. „Při každé směně o něco přicházíme, přinejmenš­ím o peníze. Ale je-li něco zdarma, myslíme si, že žádná ztráta neexistuje,“vysvětluje Němec. Ten však na několika případech uvádí, že nabídky „zadarmo“opravdu zabírají. Třeba když norská vláda zavedla nulové daně na elektromob­ily, zvedl se jejich prodej z 4 700 v roce 2012 na loňských 71 tisíc.

 ?? Foto: archiv ?? Proč třídit? Politici lákají na konec plateb za odpad.
Foto: archiv Proč třídit? Politici lákají na konec plateb za odpad.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia