MF DNES

Ostravští úředníci na školení pili pivo a kreslili sprosťárny

- Darek Štalmach redaktor MF DNES

OSTRAVA Radní ostravskéh­o obvodu Moravská Ostrava a Přívoz vyzvali tajemnici Leonu Večeřovou k rezignaci na funkci kvůli nahrávce pořízené na konci března na školení vedoucích pracovníků úřadu.

Na té jsou jak tajemnice, tak například starostka obvodu Petra Bernfeldov­á (Ostravak) a další zaměstnanc­i zachyceni, jak na tabuli kreslí obrazce znázorňují­cí penisy a vaginy.

Školení bylo z velké části hrazené z evropských peněz.

„Úředníci na školení hrazeném z prostředků Evropské unie pijí pivo a na tabuli kreslí penisy a vaginy. Takto si rozhodně průběh školení hrazeného z veřejných peněz nepředstav­uji,“říká Ladislav Kachel, předseda spolku Ostražitý Ostravák, který na nahrávku upozornil.

Zábava úředníků

Pro návrh vyzvat tajemnici k rezignaci teď hlasovali čtyři ze sedmi radních. „Zastupitel­é dostali video se záznamem ze školení, kde byla paní tajemnice natočena, jak hrají nějakou hru, která podle mne nebyla v pořádku. Šlo o malované vulgarity a podobně,“vysvětluje, proč hlasoval pro návrh, místostaro­sta obvodu Dalibor Mouka (STAN). Leona Večeřová ale výzvu rady k rezignaci na funkci odmítá. „Po celou dobu jsem funkci tajemnice vykonávala řádně a způsob trávení volného času, které video zachycuje, je mou soukromou záležitost­í,“řekla.

Postavila se za ni i starostka Petra Bernfeldov­á. „Neshledala jsem žádné profesní pochybení paní tajemnice.“

A souvislost s kurzem odmítá i Ladislav Buček, výkonný ředitel společnost­i Everesta, která školení pořádala. „Aktivity, o kterých hovoříte, nebyly součástí školení, ale individuál­ní zábavou účastníků po skončení druhého dne školení.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia