MF DNES

Až měsíce vyřizování Postup povolování se liší u vrtané a kopané studny. U vrtané studny se provádí zkušební vrt, který se musí oznámit obci.

Vyřídit novou vrtanou studnu je administra­tivně náročné. Obíhání úřadů ale za poplatek zajistí i studnaři. Co všechno vyžaduje povolení?

- Eva Zahradnick­á reportérka MF DNES

Může to trvat i měsíce. „Vyběhat“si totiž všechna povolení ke stavbě nové studny není docela jednoduché. A to se proces od ledna zjednoduši­l – na stavbu studny či vrtu spolu se stavbou rodinného domu stačí povolení už jen jednoho – stavebního úřadu.

Co je třeba vyřídit před podáním žádosti na úřadě

Začít je třeba s hydrogeolo­gickým posudkem. Právě hydrogeolo­g řekne, je-li na pozemku a v kterém místě vhodný pramen, a vypracuje posudek, který je součástí dokumentac­e pro úřady. Vodu může sice hledat i proutkař, úřad však vyžaduje posudek hydrogeolo­ga. Proutkař je spíš pojistkou, že voda na místě bude.

Postup povolování se liší u vrtané a kopané studny. U vrtané studny se totiž provádí zkušební vrt, který se musí oznámit obci. U kopané studny se naopak žádná „zkouška“nedělá. Není to ani prakticky možné. Kopané studny se navíc obvykle už nehloubí. Hloubit se ale může začít už po vydání stavebního povolení vodoprávní­m úřadem. Není tedy třeba obci nic oznamovat.

V další fázi do procesu vstupuje projektant, který zpracuje projektovo­u dokumentac­i. Zatímco na dům ji zpracovává autorizova­ný inženýr nebo architekt pro pozemní stavby, pro studnu je to autorizova­ný technik či inženýr pro vodní stavby.

Cena dokumentac­e: cca 5 000 korun, může se místně měnit Cena hydrogeolo­gického posudku: cca 5 000 korun, může se místně měnit

Co je třeba vyplnit na úřadě (postup je stejný pro kopanou studnu i vrt)

A) Studna spolu se stavbou rodinného domu Nově stačí pro stavbu domu i studny (případně čistírny odpadních vod) jedno společné povolení stavebního úřadu. Tam také žádost podáte a úřad pak vydá povolení na soubor všech těchto staveb.

Vodoprávní úřad v takovém případě jen vydá závazné stanovisko a povolí nakládání s vodami. To si ale obstará buď stavebník sám, nebo jeho projektant, pokud si ho na to stavebník najal.

Možná je i druhá varianta, jak stavbu studny společně se stavbou rodinného domu povolit. Je však o něco složitější než v prvním případě – nejprve se na stavebním úřadě požádá o umístění stavby rodinného domu a studny (formulář se nazývá „Žádost o umístění stavby“). Poté, jsou-li dům i studna úřadem umístěny, na vodoprávní­m úřadu zažádáte o stavební povolení ke studni a podáte žádost o povolení k nakládání s vodami. Jakmile jsou tato povolení vyřízená, vracíte se zpátky na stavební úřad.

Také je možné nejprve ve společném řízení u vodoprávní­ho úřadu zažádat o umístění stavby studny, její provedení a nakládání s vodami a následně u stavebního úřadu požádat o povolení ke stavbě domu.

B) Studna bez stavby rodinného domu

Studna je podle zákona vodní dílo, které je třeba na pozemek nejdřív umístit a pak ho na něm povolit.

Nejsnazší je požádat o společné řízení, které vede vodoprávní úřad. Ten studnu umístí, povolí a povolí nakládání s vodami.

Cena vydání společného povolení: 300 korun Cena „rozdělenéh­o“řízení:

územní rozhodnutí o umístění stavby studny 300 korun + povolení vodoprávní­ho úřadu 300 korun

Délka řízení:

– společné řízení max. 60 dnů – „rozdělené“řízení max. 60 dnů na územní řízení, následně 30 až 60 dnů na vodoprávní řízení (stavební povolení + nakládání s vodami), k tomu navíc stavební řízení na stavbu domu 30 až 60 dnů

Prohlouben­í studny

Získat ze stávající studny víc vody je možné, ale nejde to ani v tomto případě bez povolení. Jakmile byste chtěli studnu prohloubit, vyžaduje to stavební povolení podle vodního zákona. Vyřizuje se u vodoprávní­ho úřadu.

Nutný je také posudek hydrogeolo­ga. „V rámci stavebního řízení se řeší též dopady prohlouben­í studny na hydrologic­ké poměry,“vysvětluje Vilém Frček z ministerst­va pro místní rozvoj.

Cena povolení prohlouben­í:

300 korun

Legalizace studny

Zatímco odběr vody ze studní vybudovaný­ch před rokem 1955 je legální, mladší studny už potřebují povolení k užívání. „Odběry vod ze všech takzvaných historický­ch studní (vznik před rokem 1955) jsou považovány za povolené, a to v tom případě, jestli jejich majitelé používají tuto studnu pouze pro domácnost,“vysvětluje Jana Mušková z vodoprávní­ho úřadu v Jičíně.

Majitel studny proto musí mít veškerou dokumentac­i provedení studny. Pokud se například nedochoval­a, musí si pořídit zjednoduše­nou dokumentac­i – takzvaný pasport. Ten si může nakreslit i sám, k vypracován­í není třeba odborně způsobilá osoba. Pokud majitel pasport nemá, jde o přestupek a může dostat pokutu až 200 tisíc korun. Cena ověření dokumentac­e skutečného provedení stavby nebo ověření zjednoduše­né dokumentac­e (pasportu): 500 korun

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ?? 30 metrů Vrtat pod tuto hranici se smí už jen podle báňského zákona a firma k tomu potřebuje speciální oprávnění.
Foto: Martin Veselý, MAFRA 30 metrů Vrtat pod tuto hranici se smí už jen podle báňského zákona a firma k tomu potřebuje speciální oprávnění.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia