MF DNES

Na příliš nízké ceny pozor

-

Radka Hrdinová reportérka MF NDES

Vrtat studny může dnes prakticky každý. Do třiceti metrů pod zem mu k tomu stačí pořídit si k živnostens­kému listu vrtnou soupravu a jde se na to.

I to je důvod, proč by cena neměla být jediným kritériem při výběru firmy. Naopak, pokud se firma cenou podbízí ještě dřív než ví, kde se bude vrtat, není to nejlepší signál.

Ostatně to platí i naopak. „Jsou zákazníci, kteří se jako první ptají na cenu za metr. Když řeknu, že zatím nevím, až podle toho, jaká je u nich geologie, a oni na to odpoví, že mají na stole nabídku za osm set, ani s nimi nechci spolupraco­vat,“říká pražský studnař Jiří Fuksa.

Nejlepší je zeptat se na dobrého studnaře u sousedů nebo na obecním úřadě. Mluví za něj nejen odvedená práce, ale dá se předpoklád­at i to, že zná okolí.

Napoví i nabídka služeb, které firma poskytuje. Ideálně bude kombinovat vrtání s dalšími službami, které se týkají vody – od čištění studní po sanace znečištěný­ch vodních zdrojů. Umí se k vodě provrtat i přes štěrkopíse­k (i když to stojí více).

Studnařské firmy běžně ručí za to, že ve studni bude voda, nikoli ale za to, že to bude voda dostatečně kvalitní, aby se dala použít například k pití. Platí se v takovém případě až poté, co z nové studny teče voda.

Kvalita její práce má ale na to, jak čistá je voda ve studni, velký vliv. Když například vrt pod povrchem dobře neutěsní, může vodu z hloubky znečistit. Jsou zkrátka věci, na kterých se šetřit nevyplatí. „Než špatný vrt, to raději žádný,“říká Fuksa. Sloupec vody ve vrtech je úzký, pokud má mít studna dostatečné zásoby pro provoz domácnosti, měl by vrt sahat hluboko pod tuto úroveň. Závisí to na kapacitě vodního zdroje, předpoklád­ané spotřebě nebo průměru vrtu. Prostor pod čerpadlem, kde se zachycuje kal. Drobné částice hornin se do studny dostávají filtračním­i otvory spolu s vodou. Pokud je studna dobře udělaná, není jich moc a kalník pak stačí vyčerpat jednou za několik let. Kal může poškodit čerpadlo. Tam, kde vrt prochází zvodnělou vrstvou podloží, ze kterého bude studna brát vodu, studnaři použijí trubky s filtračním­i otvory.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia