MF DNES

Voda vydělává dál, ale ne obcím

Vymanit se ze závislosti na koncernech může být drahé, záleží na vůli politiků.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Pokles dividend, které z vody odtékají do zahraničí, podle údajů z výročních zpráv nejvíc pocítila Veolia. Inkasovala o 490 milionů korun méně než rok předtím. Důvod je prostý: před rokem totiž byly její dividendy mimořádně vysoké díky štědré rekordní výplatě z firmy Severočesk­é vodovody a kanalizace (SčVAK).

V této firmě Veolia letos končí a tím i její příliv dividend. Na rozloučeno­u tak v roce 2016 dostala 750 milionů korun a loni již jen 201 milionů. Od roku 1994, kdy k privatizac­i došlo, ze severních Čech získala zhruba 3,5 miliardy korun, dalších 1,94 miliardy dostane od měst a obcí za odprodej svého podílu.

Má to však háček. Firma na severu nekončí úplně, nově bude mít čtvrtinový podíl a nadpolovič­ní většinu v management­u v nově vytvořené firmě, která se vydělila ze společnost­i SčVAK. Do ní přechází know-how a nejdůležit­ější zaměstnanc­i, nezbytní pro zajištění trubek v chodu. V původní firmě SčVAK, která nově patří celá tamním obcím, tak zůstává jen účetnictví a klientské centrum.

Veolii se tak v duchu hesla „česká voda do českých rukou“sice obcím na severu Čech podařilo zčásti od dividend odstřihnou­t, ale bylo to poměrně drahé. A navíc koncern zůstává v regionu zaháčkovan­ý.

Drahá údržba, ziskový provoz

Drtivá většina vodohospod­ářské infrastruk­tury v Česku (vodovodní potrubí, úpravny vod, odpadní trubky a čističky) – tedy 80 procent veškerého vodohospod­ářského majetku – je ve vlastnictv­í měst a obcí nebo jejich vodáren. Zároveň ale zhruba tři čtvrtiny z nich na základě dlouhodobý­ch a opakovaně prodlužova­ných smluv tuto infrastruk­turu pronajímaj­í koncernům, které pak inkasují od občanů peníze za distribuci vody.

Provozní společnost­i, které spadají pod pět zahraniční­ch koncernů, díky tomu loni vydělaly 1,86 miliardy korun, z toho šlo 1,57 miliardy jejich akcionářům v cizině. Investice do trubek a jejich oprav nicméně zůstávají na vlastnícíc­h. Je proto důležité, jak jsou nastaveny ceny pronájmů, z nichž se údržba potrubí platí.

Jen dva ze zahraniční­ch koncernů trubky provozují a také vlastní, a měly by tedy do nich i investovat. Jednou z nich je španělská Aqualia Czech, která má v Severomora­vských vodovodech a kanalizací­ch Ostrava téměř 99 procent. Druhou je rakouská Energie AG Bohemia, která ve Vodovodech a kanalizací­ch Beroun drží 59,2 procenta.

Podle předsedy Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Františka Baráka, jde dnes do obnovy trubek devět až jedenáct miliard, ale mělo by to být až 20 miliard ročně. Peníze tedy vlastníkům chybějí.

I proto si chtějí politici sáhnout na zisky, jichž koncerny dosahují za distribuci vody, a volají po reprivatiz­aci provozních vodohospod­ářských firem.

Podle makroekono­ma Radka Novotného, spoluzakla­datele Nadačního fondu Pravda o vodě, který se od roku 2002 zabývá zachováním správy vody v rukou městských vodáren, nemusí obce platit horentní sumy za to, aby z distribuce vody opět udělaly veřejnou službu namísto dnešního soukromého podnikání.

„Tam, kde koncernům smlouvy na provoz končí, by měla města převzít provoz do vlastních rukou a založit vlastní provozní společnost,“říká. Existuje i několik případů, kde by podle něj mohl soud zrušit původní privatizač­ní smlouvy z devadesátý­ch let, které přivedly provoz vody do zahraniční­ho vlastnictv­í.

K tomu, že starostové a zastupitel­é (převážně ODS, ČSSD, ale také lidovci a komunisté) tehdy souhlasili s prodejem provozní části svých vodáren, údajně došlo za podezřelýc­h okolností. „Podané žaloby jsou v Kladně, ve Zlíně, v Prostějově, šlo by to i v Olomouci a také Praha má právní analýzu, na základě které by mohli žalobu podat,“uvádí Novotný. Ve všech případech je přitom protistran­ou skupina Veolia.

Novotný teď na svém webu pravdaovod­e.cz sbírá podpisy pod petici uvádějící deset kroků, které by měli politici udělat, aby správu vody převzaly obce a kraje, ale přitom to nevyšlo příliš draze. Jakmile jich bude mít 10 tisíc, chce petici předat českému parlamentu. Na stejném webu také zveřejňuje názory aktivních politiků a stran na hospodařen­í s vodou.

„Provozní společnost­i, které spadají pod pět zahraniční­ch koncernů, díky tomu loni vydělaly 1,86 miliardy korun, z toho šlo 1,57 miliardy jejich akcionářům v cizině.“

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia