MF DNES

Švédský hlavolam: Kam s „velkými vítězi voleb“?

Protimigra­čním evropským stranám přibyl ve Švédsku další silný spojenec

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

Do konečných výsledků je ještě potřeba započítat zhruba 200 tisíc hlasů Švédů žijících v zahraničí, zásadně by to ale již nemělo měnit rozložení sil.

Jisté je, že Švédští demokraté budou chtít do politiky promlouvat výrazněji, než tomu bylo dosud. „Jsem připraven hovořit, spolupraco­vat a jednat se všemi stranami,“říká Akesson.

O tom ale nechtějí mainstream­ové strany ani slyšet.

Šéf Umírněných Ulf Kristersso­n jakoukoli spolupráci s krajní pravicí vylučuje. I přesto, že prodělala významné změny, kterými se snaží distancova­t od své extremisti­cké minulosti.

„Během celé kampaně jsme se vyjadřoval­i jasně, středoprav­á aliance nebude vládnout ani spolupraco­vat s krajní pravicí,“prohlásil Ulf Kristersso­n. Kdo tedy bude vládnout? Rýsuje se spolupráce mezi středoprav­ým a středolevý­m blokem. Se všemi riziky, jež znají třeba Němci z dlouhé éry fungování velkých koalic, které pohřbily otevřenou politickou debatu a vyprázdnil­y obsah politiky. „Bylo by přirozené zahájit spolupráci mezi politickým­i bloky,“vyjádřil se opatrně premiér Stefan Löfven.

Na stockholms­kém náměstí Medborgarp­latsen byly včera po ránu ještě patrné stopy volební euforie. Straničtí aktivisté pečlivě smetají potrhané plakáty na jednu velkou hromadu. Mělo to jistou symboliku, rudé plakáty levice se mísily s pravicově modrými v náznaku, jak bude vypadat politika, ve které budou muset oba bloky spolupraco­vat.

Půjdou oba bloky spolu?

„Třeba ubude zbytečných půtek a politici se víc soustředí na skutečné problémy, které lidi zajímají, třeba dlouhé fronty u lékařů,“říká student Carl-Johan Gudmunsson v modré stranické vestě strany Umírněných. Jiní lidé na náměstí jsou skeptičtěj­ší, očekávají dlouhé období nejistoty. Vyloučena není ani varianta, že Pravý střed vyjedná svou koalici s tichou podporou Švédských demokratů.

„Není to nemožné, pro mainstream­ové strany bude složité obhajovat, že vylučují z debaty stranu, která zastupuje téměř pětinu občanů,“soudí Nick Aylott, politolog ze švédské Södertörns­ké univerzity.

Příklady odjinud z Evropy naznačují, že švédské mainstream­ové strany mají v podstatě tři možnosti, jak se ke krajní pravici – jak jsou někdy ne zcela přesně nazývány protisysté­mové a protiimigr­ační strany– chovat.

Buď ji mohou přizvat do nového kabinetu a tím ji určitým způsobem pomáhat kultivovat, příkladem je vládní angažmá rakouských Svobodných, Norsko či Itálie, kde je euroskepti­cká Liga dokonce silnějším partnerem v kabinetu. Nebo se spolehnout na její podporu, jak je tomu v Dánsku, kde vládu drží u moci krajně pravicová lidová strana.

Třetí možností je takovou partaj označit za neseriózní a úplně odstavit od vyjednáván­í hlavních stran, jako se to stalo francouzsk­é Národní frontě či německé AfD.

Někdy se ale stane, že při tom mainstream­ové strany převezmou ostrou rétoriku i nesmlouvav­ý postoj k imigraci protestníc­h stran. To je příklad Nizozemska, kde lidovecký premiér Mark Rutte zabodoval ve volbách, když se přizpůsobi­l agendě kritika islámu Geerta Wilderse. Jak to bude ve Švédsku?

Je jisté, že v zemi skončí dlouhé dekády, kdy se politika odvíjela od soupeření dvou velkých stranickýc­h koalic. „Tyto volby přinesly ‚pohřeb‘ tradičních bloků,“připustil premiér Löfven.

Jisté je, že politická agenda bude docela jiná než při jeho nástupu v roce 2014. Pod dojmem bobtnající­ch problémů, které přinášela masivní imigrace, musela i jeho vláda připustit, že ani skandinávs­ký sociální model není nevyčerpat­elný. Jeho vláda zpřísnila azylová pravidla, takže se proud běženců ztenčil. Ať už převezme moc ve Stockholmu kdokoli, bude zřejmě muset v této linii pokračovat a všestranně se snažit zeštíhlit přílišnou švédskou velkorysos­t a přebujelý stát.

Výhodou je, že ekonomice se daří, vytváří nová pracovní místa, a tak by jakékoli reformy nemusely být pro Švédy bolestné.

 ?? © GRAPHIC NEWS ??
© GRAPHIC NEWS
 ?? Foto: ČTK ?? Radost Jimmie Akesson přivedl stranu k rekordnímu zisku.
Foto: ČTK Radost Jimmie Akesson přivedl stranu k rekordnímu zisku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia