MF DNES

Slovensko zavede obědy pro děti zdarma

Po vlacích a lyžařských zájezdech přichází slovenský Směr se školními obědy zdarma. Odborníci tento záměr chválí.

-

Luboš Palata redaktor MF DNES

Slovenská vláda vedená levicovým Směrem Roberta Fica zavádí další výrazné sociální opatření, které opět vyvolalo ostrou politickou polemiku.

Na školní obědy zdarma pro slovenské školáky a děti z posledního přípravnéh­o ročníku školek se slovenská opozice v čele se stranou Svoboda a Solidarita dívá jako na další populistic­ký krok, který slibuje ihned po svém vítězství zrušit.

Sociologov­é a další odborníci však většinou tento krok vítají jako důležité posílení sociální soudržnost­i a vstřícné gesto vůči nejchudším rodinám. Na prvním stupni slovenskýc­h škol nechodí dnes na obědy přes pětadvacet procent dětí a na druhém je to podle ministra financí Petera Kažimíra už téměř polovina. Situace se navíc horší.

„Nechci spekulovat o důvodech, proč děti nechodí na obědy do školních jídelen. Ale s příchodem nového roku stát zaplatí obědy všem dětem v posledním ročníku mateřské školy a na prvním i druhém stupni základní školy,“uvedl před několika dny před novináři Robert Fico. S tím, že tento krok podporují i další vládní strany Most-Híd a Slovenská národní strana.

I když v současnost­i přispívají rodiče na oběd žáků a dětí v mateřských školách průměrně jen asi 1,20 eura (asi 31 korun) denně, i tak tento krok přijde slovenský rozpočet ročně na 100 milionů eur (asi 2,6 miliardy korun). Rodinám by to ale mohlo ročně přinést úsporu přes šest tisíc korun na dítě, což je především u chudých (hlavně romských) rodin s třemi školáky znát.

Pokud se opatření osvědčí, pak bude vláda premiéra Petera Pellegrini­ho uvažovat o tom, že obědy zdarma by mohly vedle tohoto půlmilionu dětí být i pro dalších dvě stě tisíc studentů středních škol.

Zatímco o předchozíc­h podobných krocích vlády panovaly mezi experty pochybnost­i, tento krok velká část odborníků vítá. A jako příklad uvádějí i českou zkušenost. Tam, kde v některých školách zavedli obědy zdarma, stoupla docházka dětí ze sociálně nejslabšíc­h rodin. České ministerst­vo školství na tento program vyčlenilo pro letošek třicet milionů korun, což pomohlo necelým sedmi tisícům žáků.

Školství nespasí obědy, tvrdí opozice

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia