MF DNES

O nálepkován­í a jedovatost­i slov

- Veronika Valíková češtinářka a blogerka

Slova mohou působit jako nepatrné dávky arzenu: polykáme je bezděky, zdánlivě nepůsobí, ale po určité době člověka otráví,“říká Victor Klemperer v Jazyku Třetí říše. Angela Merkelová označila nedávno účastníky pietní akce v Chemnitzu za „nácky“. Profesor Halík považuje jinak smýšlející občany za „rakovinné buňky společnost­i“. Nálepky „rasista“, „xenofob“, „ruský šváb“či „agent Kremlu“se staly součástí každodenní skutečnost­i v médiích, na sociálních sítích i ve sporech se známými.

Totalitní ideologie dokázaly jazyk zneužívat mistrovsky. Nacismus se zaměřil na „nečistotu“ras, komunismus zase na buržoazní „vši a parazity“. Josefa Škvoreckéh­o jeden prominent po vydání Zbabělců nazval „prašivým kotětem české literatury“, o disidentec­h se psalo jako o „škůdcích a nekalých živlech“. Protivníka bylo třeba zle pojmenovat a strčit do škatule „společný nepřítel“, tím se v občanech posilovalo vědomí sounáležit­osti s tou lepší či prozíravěj­ší částí společnost­i. Tahle nebezpečná hra, kterou geniálně popsal George Orwell, získala totalitním vůdcům příznivce i mezi intelektuá­ly.

Pojítkem mezi nálepkami zdánlivě odlišných totalit byl negativní jazyk a důraz na negativní emoce. Proto bychom měli zbystřit, kdykoli se podobné praktiky objevují příliš často, zvláště když se k nim uchylují politici a intelektuá­lové. Nálepkuje se samozřejmě ze všech stran. Současný prezident rád laškuje se slovem „pitomec“, což mnozí vnímají jako nevkusnou nadsázku. I výrazy „dobroser“, „havloid“či „sluníčkář“jsou používány v negativním smyslu, ale to jsou slova současná, souvisejíc­í s moderními dějinami našeho státu, zatímco „nácek“v nás evokuje historii nacistické­ho Německa a „agent Kremlu“vyvolává komunistic­ké běsy.

Negace obsažená v takových slovech skutečně otravuje společnost a může mít i zpětný účinek – pokud někoho veřejně označíte za parazita, buď se snaží dokázat, že parazitem není, nebo naopak rezignuje a roli, jež je mu připisován­a, přijme. Tak mohou negativní nálepky vyvolat v lidech frustraci a temnotu, která by jinak zůstala spát.

Nálepkován­í a paušalizac­e jsou typické znaky rozdělené společnost­i. A právě politici a intelektuá­lové by si toho měli být vědomi a pečlivě vážit, co vypouštějí do médií. Protože slovo je zbraň. A pokud slova kvůli nesprávném­u používání ztratí svůj význam, jak se to v totalitách často stalo, budeme bloudit v labyrintu a hledat jejich správné užití dlouhý čas. A bude nás to všechny hodně bolet.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia