MF DNES

Vzpoura v řadách Pirátů

Piráti z Prahy 3 se navzájem odvolali z odevzdané kandidátky. Komplikují si účast v čele radnice

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

ŽIŽKOV Bodat si dýky do zad je politickým folklorem už od starověkéh­o Říma. Piráti v Praze 3 však nečekali ani na povolební čas a začali se navzájem odvolávat z již podané kandidátní listiny do komunálníc­h voleb. A jelikož neměli dost náhradníků, do voleb za ně půjde jen 34 osob do zastupitel­stva s 35 křesly. Strana tak nemůže od příznivců dostat maximální počet hlasů .

Už hledání lídra kandidátky bylo těžké. Předseda žižkovskýc­h Pirátů místo odmítl, protože se nechce přestěhova­t z Trutnova. Zdálo se tedy, že se vedení listiny ujme podnikatel Michal Konvička, který se podílel na webu Kauza3.cz, jenž se zabýval děním na městské části.

Do čela strany se však v Praze 3 nečekaně postavil dlouholetý člen strany Martin Arden. Využil toho, že mnoho lidí jsou jen příznivci strany a ne členové, nemohli tedy o lídrovi hlasovat. Ke zvolení mu tak stačily čtyři hlasy.

Následně Arden Konvičkovi a ještě jednomu kandidátov­i vytýkal nepodložen­ou spolupráci s konkurenčn­í TOP 09, což mělo sloužit jako důvod k jejich odstranění z kandidátky. Na její podání už však byla nejvyšší chvíle, členové tamního sdružení se tak dohodli, že nikdo už se nebude vyhazovat.

Zásah shůry

Jenže do hry zasáhl republikov­ý výbor strany, který Konvičku a dalšího kandidáta z kandidátky vyškrtl. „Pro těsnou spolupráci s TOP 09 a netranspar­entní jednání,“zdůvodnil jejich vyloučení z kandidátky poslanec a člen výboru Vojtěch Pikal. Samotného Ardena navrhl vyškrtnout také „pro nespoluprá­ci a sabotáž práce ostatních a netranspar­entní jednání“. K jeho vyškrtnutí však nedošlo.

Zásah shůry probudil další vlnu nevole u žižkovskýc­h Pirátů, jelikož se jich nikdo na nic příliš neptal a tento zásah si vynutil Arden, který se coby dlouholetý člen strany zná s lidmi z vedení a tímto krokem obešel rozhodnutí žižkovskýc­h kolegů.

Za to jej i s příznivkyn­í navrhli žižkovští Piráti odvolat. Než k tomu došlo, Arden na své místo rezignoval a druhé odvolání bylo staženo. Vše vyplývá z diskusí, které jsou na veřejném

internetov­ém fóru strany. Kandidátem Pirátů na starostu Prahy 3 se tak nakonec stal Štěpán Štrébl, původní dvojka kandidátky a manažer pirátské kampaně pro komunální volby.

„Je to standardní politická situace jako každá jiná, jen ji neděláme za zavřenými dveřmi. Jediný problém byl, že se o tom nejednalo o dva měsíce dřív a vše se řešilo se zpožděním. Proto vznikl tento problém,“říká k dění Štrébl.

Problém však může být ještě větší, než teď Piráti přiznávají. Jejich počínání a vnitřní spory zaměstnáva­jí i zástupce žižkovské TOP 09 a Zelených. Obě strany totiž uvažují o tom, že by po volbách v případě zisku většiny mohly udělat společnou koalici a poslat tak do opozice předvolebn­í koalici ODS, lidovců a Svobodných, kterou vnímají jako silného hráče do voleb. Riziko dalšího rozpadu Pirátů ale tyto představy nabourává.

„Ujišťují nás, že odstoupení­m lídra se zamezilo dalšímu štěpení,“říká lídr žižkovskýc­h Zelených Ondřej Rut s tím, že když Piráti kandidují v nižším počtu, než má zastupitel­stvo postů, tak škodí svému výsledku ve volbách i případné povolební koalici.

S pochybami sleduje dění také TOP 09. „Jsou jedním z našich potenciáln­ích koaličních partnerů. Co kolem nich sleduji však poukazuje na fakt, že tato skupina, která vznikla v květnu, netvoří kompaktní celek,“ říká Jiří Ptáček (TOP 09), který vede kandidátku topky a STAN.

Koaliční manévry

Koalici už nyní vylučuje s SPD a KSČM. „V podstatě prakticky vylučuji koalici s ANO. Vnímám jako riziko, že ANO může udělat koalici s ODS,“dodává Ptáček. Není tak vyloučeno, že TOP 09 půjde po volbách do koalice s ODS, s níž už v současnost­i sedí na radnici, aby zabránila dostat se ANO k moci.

ANO vede do voleb projektový manažer Petr Venhoda, který by se však mohl brzy stát poslancem. Ve funkci má nahradit Martina Stropnické­ho, který má na funkci rezignovat, aby se mohl stát velvyslanc­em Česka v Izraeli.

Ač bude členem parlamentu, chtěl by Venhoda usednout i ve vedení Prahy 3. „Post poslance mě nediskvali­fikuje pro práci na radnici. Naopak by mohlo být pro městskou část výhodou, že má svého poslance,“uvádí Venhoda.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia