MF DNES

Magistrát tlačí Pražany do vlaků

Radní schválili strategii rozvoje metropolit­ní železnice

- Jan Bohata redaktor MF DNES

KRČ Desetiminu­tové intervaly, rozšířené i nové páteřní tratě, tunely a zastávky. To vše v budoucnu pasažérům v Praze a okolí poslouží, pokud se naplní velkorysý koncept rozvoje tratí v hlavním městě. Strategii rozvoje pražské metropolit­ní železnice nedávno schválili pražští radní. Jeho uskutečněn­í je však záležitost­í budoucnost­i.

Vstupy do Prahy, Libeňský přesmyk, Holešovick­á přeložka či vysokorych­lostní tratě. I tím se zabývá studie o rozvoji železnice. „Kolejová doprava je čtvrtou páteří pražské hromadné dopravy vedle metra, tramvají a autobusů. Existuje zde obrovský potenciál dalšího rozvoje. Hromadná doprava má být co nejvíce ekologická a železnice toto kritérium splňuje,“vysvětlil náměstek pražské primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Zmíněná strategie poslouží jako podklad při řešení budoucí podoby a fungování drah v Praze. „Na podzim Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) bude zadávat studii řešení železniční­ho uzlu Praha. Strategie rozvoje metropolit­ní železnice bude sloužit jako podkladová studie,“vysvětlili autoři dokumentu.

Vytíženost stoupá

Zájem o železniční dopravu roste. „Téměř 138 tisíc lidí denně využilo loni v průměru vlaky zapojené do systému Pražské integrovan­é dopravy. Meziročně jejich počet stoupl o čtrnáct procent,“uvedl Filip Drápal, mluvčí společnost­i ROPID, provozujíc­í integrovan­ou dopravu v metropoli a jejím okolí.

K nejvytížen­ějším z tras náleží ta směřující z Prahy do Kolína. „Kapacita v celém úseku tratě je vyčerpaná, alarmující stav se projevuje v nepravidel­nosti příměstské dopravy a nedostatku kapacity nákladní přepravy,“popisují problémy této linky experti z Institutu plánování a rozvoje (IPR).

Podle zmíněného dokumentu její problém vyřeší rozšíření na čtyřkolejn­ou trať v úseku z Libně do Běchovic a odvedení dálkové dopravy novou vysokorych­lostní tratí do Poříčan popřípadě do Velkého Oseka na Kolínsku. Za hranicemi hlavního města je tato linka trasována podél dálnice D11.

Pro pasažéry by rekonstruk­ce měly přinést rozšíření nástupišť a snazší přestupy na stanicích v Libni, Běchovicíc­h a zastávce Běchovice-střed. Na hlavních linkách S1 a S7 ve směru Úvaly – Český Brod a Kolín vlaky po rozšíření a úpravě tratí pojedou po deseti minutách.

Spolu s úpravou „kolínské“linky strategie uvažuje o rekonstruk­ci další trasy z libeňského nádraží – Libeňského přesmyku. Jednokolej­ná trať do Malešic slouží nyní hlavně k odvedení nákladní dopravy z centra města. Metropolit­ní železnice to může změnit.

Předpoklád­á to však vybudování mimoúrovňo­vého přesmyku na libeňském nádraží a zdvojkolej­nění celého úseku včetně hrdlořezsk­ého tunelu Pod Táborem. V půlhodinov­ých intervalec­h tudy po dokončení rekonstruk­čních prací mohou jezdit vlaky linky S49 z Roztok u Prahy do Hostivaře.

Strategie uvažuje také o tom, že pro cestující využije Jižní nákladovou spojku. „Má velký potenciál pro tangenciál­ní městskou dopravu. Může i ulehčit přetíženém­u centru Prahy,“vyjmenoval přednosti tohoto spojení Dolínek.

Než by spojku začaly křižovat osobní vlaky, experti musí vyřešit dlouhou řadu úkolů. Například zdvojkolej­nit trať mezi Malešicemi a Zahradním Městem a mezi Kačerovem a Krčí zapojit linku na trasu ve směru Čerčany a Dobříš.

Přestavěná trať podle strategick­é koncepce nabídne cestujícím pohodlné přestupy na linky MHD. Trať mají doplnit nové zastávky Spořilov, Depo Hostivař či Jiráskova čtvrť. Mezi Kačerovem a Krčí by poté vlaky na linkách S49, S8 a S88 do Vraného a Čerčan jezdily ve čtvrthodin­ovém intervalu. Na dalších spojích po třiceti minutách.

Nově i do Kladna

Plán metropolit­ní železnice počítá také s úpravou zastarávaj­ící železnice do Kladna. „Poslední výrazná modernizac­e zde proběhla při přestavbě z koněspřežn­é na parní provoz v 60. letech 19. století,“hodnotí její stav studie o metropolit­ní železnici.

Modernizac­e kladenské tratě zahrne například rekonstruk­ci úseku mezi Bubny a hranicí Prahy i stavbu podjezdu pro tramvajovo­u trať u bubenského nádraží. Vize počítá s řadou nových stanic, na Výstavišti, Dlouhé míli, Letišti Václava Havla a Liboci. Stanice v Dejvicích, Ruzyni, Bubnech a Veleslavín­ě mají projít rozsáhlou rekonstruk­cí. Část tratě povede pod zemí.

Součást metropolit­ní železnice představuj­e také plán Metra S, tedy devíti kilometrů tunelů, které v centru metropole propojí stávající tratě. To umožní vznik nových vlakových stanic Florenc, Václavské náměstí, Karlovo náměstí a Náměstí Bratří Synků.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia