MF DNES

Pětkrát týdně, ale přenosy za peníze

O2 TV nově vysílá i hokejovou extraligu. Proč se stále častěji musí platit za sport v televizi

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Až se v pátek v půl sedmé večer poprvé ozve pětičlenná parta moderátorů a komentátor­ů z pražské O2 areny, aby zprostředk­ovala mač mezi Spartou a Hradcem Králové, bude to pro stanici O2 TV Sport další historická událost. Už tři roky nabízí fotbalovou ligu, České televizi uzmula i Ligu mistrů a teď vstupuje na hokejový trh.

Extraliga přestane být exkluzivní záležitost­í veřejnoprá­vní (a svým způsobem neplacené televize), ale následujíc­ích pět sezon se o přenosy podělí právě s O2 TV. Divák tak tuzemskou soutěž uvidí až pětkrát týdně, ale zdarma bude mít jen úterní a nedělní kolo na ČT. Za středu (úterní dohrávka), pátek a sobotu (páteční dohrávka či nedělní předehrávk­a) musí platit. „ČT vysílá hokej 60 let a získala tak hodně zkušeností. Mají za sebou velké zázemí personální i technické. Ale my chceme hokej dělat jinak,“řekl Marek Kindernay, šéf stanice.

Sázka se vyplatila

I proto nakonec od konkurence nelovil velká komentátor­ská esa, ale chlubí se tím, že v jejich vysílání se divák stává režisérem a může si zvolit kameru, ze které chce přenos sledovat. Že se objeví záběry z helem rozhodčích i se zvukem. Že zápasy doplní pořad Ice time, který nabídne jiný pohled na hokejisty.

A že esa si vychovají časem sami. „Honza Velart, který 16 let komentuje na Nově NHL, je znalostmi a hlasovou barvou na úrovni Roberta Záruby.“

Nicméně česká liga je další soutěží, za kterou musí či může divák platit. A že se tak za sportovní vysílání činí čím dál častěji, je důsledkem toho, jak se samotné televizní sledování za poslední roky proměnilo.

Lidé už nejsou „otroky“, kteří musí zasednout k obrazovkám, jak jim zavelí televizní program, teď si naopak často mohou program vytvořit sami. Dá se spustit zpětné vysílání, díky němuž rychle přeskočíte reklamní pauzy. Oblíbené seriály jsou na internetu, televize mají paměť i nahrávání.

Ale sport zůstal živý. Chcete ho sledovat v reálném čase, záznamy ztrácejí atraktivit­u, napětí.

„Proto má obrovský potenciál v placené televizi. Funguje to tak všude na světě a i u nás se sázka na sport vyplatila,“ví Kindernay. „Český divák už si začíná zvykat, že za exkluzivní obsah musí platit. Není to jako před pěti deseti lety, kdy se psaly petice.“

Mimochodem – tou sázkou míní, jak moc se rozvinul sportovní kanál, kterému šéfuje. Původně byl jen „milým doplňkem“O2 TV coby poskytovat­ele televizníc­h programů, teď má ale kompletní práva na Ligu mistrů včetně zápasů Plzně. Vysílá fotbalovou ligu s tím, že divák si může navolit všechny zápasy. Má speciální kanál na tenis.

Zároveň se nemusí pouštět do boje o veškerý program, neboť O2 poskytuje za zhruba 400 až 500 korun měsíčně další kanály, které vysílají třeba F1, NHL, KHL či zimní sporty. V nabídce chybějí jen evropské fotbalové soutěže, které drží konkurence.

„Jdeme do toho nejlepšího a evropské soutěže jsou ve sledovanos­ti daleko za Ligou mistrů i fotbalovou a hokejovou ligou,“vypočítává Kindernay.

Dá se však očekávat, že televize, kterou vlastní Petr Kellner, nejbohatší Čech, bude dál rozšiřovat svou nabídku a anglická Premier League je bezesporu v hledáčku.

Placený sport má ale ještě jeden výrazný efekt. Soutěže díky vyšším příjmům za televizní práva bohatnou, kluby si mohou dovolit lepší hráče. Kindernay tvrdí, že třeba každý extraligov­ý klub v Česku teď dostane o 10 milionů víc, než dříve měl. To je roční plat dvou velmi dobrých tuzemských hokejistů. A fotbal je na tom obdobně. Přesto tu logicky dál zůstanou diváci, kteří nechtějí za sportovní obsah nic víc nad rámec koncesioná­řských poplatků dávat. Mohou být prozatím v klidu – na hokejové MS má ČT práva až do roku 2023. Vysílá olympiády – byť již v omezeném režimu – i fotbalové šampionáty.

 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? Placená extraliga Nejvyšší domácí soutěž se objeví na placeném kanále a mistrovské oslavy nebudou jen exkluzivní záležitost­í veřejnoprá­vní televize.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA Placená extraliga Nejvyšší domácí soutěž se objeví na placeném kanále a mistrovské oslavy nebudou jen exkluzivní záležitost­í veřejnoprá­vní televize.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia