MF DNES

Sedm let po tragédii

Jak si KHL (ne)připomíná neštěstí v Jaroslavli: medikament­y jsou hokej, čas a touha po úspěchu

-

Jan Daněk reportér MF DNES v Bratislavě

v mezinárodn­í soutěži udělal jméno v Petrohradu a Novosibirs­ku, jen ilustruje, na co v Jaroslavli pomýšlí. „Brankářský post byl naší slabinou a hledali jsme kvalitu, která nám pomůže naplnit výsledkové cíle,“vyhlásil prezident Lokomotivu Jurij Jakovlev. Cíl je jasný – Gagarinův pohár. „Jaroslavl má stadion a zázemí na nejvyšší úrovni. A především ambiciózní vedení,“podotýká hokejový expert Marek Sýkora, jenž trénoval v ruské superlize i KHL. „O Rusku se říká, že je zemí neomezenýc­h možností, ale ne všude by se po takové hrozné havárii z toho tak rychle vymotali.“

Nadměrná touha po úspěších i štědré ruské dráhy – Jaroslavl je jedním z významných železniční­ch uzlů v rozlehlé zemi – pohání klub vpřed. Hokejové zápasy, čas a vidina trumfů se stávají tišícími medikament­y hojící bolestivé vzpomínky.

Necelých sto dnů po tragédii už nastoupila „nová“Jaroslavl – složená převážně z mladíků a odchovanců – k soutěžnímu utkání v nižší ruské soutěži VHL. Po roční pauze se vrátila do KHL, kde pravidelně postupuje do play off. Jenže finálová účast Lokomotivu chybí.

„Letos ale máme nejsilnějš­í tým za poslední tři roky. Mladí kluci dozrávají,“konstatuje Nakládal, jenž hraje v mančaftu s nejnižším věkovým průměrem v celé KHL (24,03 let). „Nám starším klukům trochu ubývá čas, ale máme sezonu dvě na to, abychom udělali dobrý výsledek,“dodává třicátník z Pardubic.

Jaroslavli komplikuje cestu za vytouženou trofejí třeba to, že se nachází ve stejné konferenci jako movití rivalové z Petrohradu a moskevskéh­o CSKA. „Ale jestli chceme zvítězit, musíme porazit každého,“ví Nakládal. Naposledy se to Jaroslavli povedlo na ledě bratislavs­kého Slovanu, kde zvítězili 4:1.

A snad až na úvodní domácí kolaps s Omskem 0:4 rozjel Lokomotiv sezonu slibně. Ale v životě nejde jen o góly a triumfy. A pomník sestavený ze 37 hokejek to před halou v Jaroslavli každý den připomíná.

 ??  ?? Letecká katastrofa si 7. září 2011 na letišti v Jaroslavli vyžádala 37 obětí z týmu Lokomotivu – jednalo se o hráče a členy realizační­ho týmu. Celkem při tragédii přišlo o život 44 lidí. Na šesti stadionech KHL koncem minulého týdne vznikla pietní místa.
Letecká katastrofa si 7. září 2011 na letišti v Jaroslavli vyžádala 37 obětí z týmu Lokomotivu – jednalo se o hráče a členy realizační­ho týmu. Celkem při tragédii přišlo o život 44 lidí. Na šesti stadionech KHL koncem minulého týdne vznikla pietní místa.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia