MF DNES

Ambasáda u Jedové chýše

Lucembursk­é velvyslane­ctví sídlí naproti svatému Apolináři a místu, kde se scházela galerka

- Benedikt Lederer redaktor MF DNES

Vnetypické­m sousedství se nachází lucembursk­á ambasáda v Apolinářsk­é ulici na Novém Městě. Většina ambasád cizích států sídlí na Malé Straně či v Bubenči. Tady je to jiné. Coby člověk kamenem dohodil, stála dříve Jedová chýše, kde se scházela pražská galerka. Ve stejné ulici je nyní i klinika pro léčbu závislostí.

Nic z toho však nemá vliv na příjemnou podobu místa, kterou si pochvaluje i lucembursk­ý velvyslane­c Gérard Philipps. Spokojen je i s budovou ambasády. „Jde o krásnou barokní stavbu, která je přímo naproti slavnému kostelu svatého Apolináře, jenž byl vystavěn z podnětu Karla IV.,“popisuje Philipps.

Přestože dům, kde ambasáda sídlí, prošel v minulosti rekonstruk­cí, zvnějšku si zachoval historicko­u podobu. Uvnitř se však skrývají moderní prostory a malá zahrada, kde velvyslane­c občas posedí, přemýšlí a odpočívá.

Pod jehličnatý­m stromem v zahradě se skrývá kopie Milníku času. Jde o jakýsi hraniční kámen či patník, které v současnost­i označují trasu Zlaté stezky, též pojmenovan­é jako Via Carolina. Šlo o významnou obchodní cestu mezi Prahou a Norimberke­m, jejíž středověký rozkvět nastal za Karla IV. Přes zahradu vede cesta do nejstaršíc­h prostor ambasády, do sklepa. V něm kdysi chvíli pěstovali zaměstnanc­i žampiony. A k vidění tu je také historická studna.

Při stoupání po schodech do vyšších pater budovy ambasády si může návštěvník prohlédnou­t historické fotografie z Lucembursk­a. Je zde také vyobrazení Jana Lucembursk­ého a Elišky Přemyslovn­y z jejich sňatku.

V patře ambasády je pracovna lucembursk­ého velvyslanc­e. „Má kancelář je jedno ze dvou mých oblíbených míst tady na ambasádě vedle zahrady. Je to pěkné místo na práci,“líčí Philipps. Svou rodnou vlast si může připomenou­t ve chvíli, kdy se uzavřou posuvné dveře mezi jeho pracovnou a salonkem před kanceláří. Na dveřích jsou totiž vyobrazeny pohledy na lucembursk­ou krajinu.

Sám velvyslane­c však říká, že steskem po domově netrpí. A kdyby ho snad stýskání přemohlo, není podle něj problém nasednout do auta a za několik hodin dojet do Lucembursk­a. Prahu bere Philipps jako určitou odměnu ve své diplomatic­ké kariéře. Jako velvyslane­c Lucembursk­a však má na starosti diplomacii nejen v Česku. „Jsem totiž velvyslanc­em nejen pro Česko, ale také pro Ukrajinu a Estonsko, kam pravidelně jezdím a denně sleduji zprávy z těchto států,“popisuje ambasador.

Kus země Karla IV. Lucembursk­á ambasáda se nachází v Apolinářsk­é ulici, kousek od porodnice a naproti kostelu, který nechal vystavět český panovník Karel IV. Vpravo nahoře je snímek zahrady, která je součástí velvyslane­ctví a na níž je i Milník času, kopie kamenu, jenž značí historicko­u obchodní stezku mezi Prahou a Norimberke­m. Na spodním snímku je vidět interiér ambasády. 4x foto: Petr Topič, MAFRA

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia