MF DNES

Češi pozvedli Lucemburky

-

Být diplomatem v Praze je splněným přáním lucembursk­ého velvyslanc­e Gérarda Philippse, který je v Česku na své poslední misi ve svém profesioná­lním životě.

Lucemburko­vé jsou významným rodem v českých dějinách. Není trochu paradox, že velvyslane­ctví Lucembursk­a sídlí v poměrně malém domě?

Jsme malý národ, nemyslím, že bychom potřeboval­i velký palác. Pro větší akce využíváme rezidenci, kterou máme v Praze 5. Co se týče důležitost­i Lucemburků, myslím, že rod lucembursk­ých vévodů byl jedním z nejvýznamn­ějších v Evropě. Ne kvůli Lucemburků­m, ale proto, že se spojili s Přemyslovc­i. Slávu rodu přineslo včlenění země do Království českého. Jinak bychom zůstali jen nepříliš významným regionem na západě kontinentu.

Překvapilo vás v Praze něco, když jste ji poprvé navštívil?

Jako velvyslane­c jsem přijel téměř před rokem, ale v Praze jsem byl samozřejmě již dříve. V 90. letech jsem se tu každé dva či tři měsíce účastnil schůzek na ministerst­vu zahraničí. Navštívil jsem takto Prahu zhruba patnáctkrá­t, plus několikrát i soukromě. Město jsem proto již znal, tedy jeho hlavní turistické trasy. Když jsem teď po letech znovu přijel, viděl jsem velké rozdíly. Zaujalo mě, jak se pracuje na tom, aby historické budovy vypadaly lépe, aby se zachovalo kulturní dědictví.

Jaké je vaše oblíbené místo v Praze?

Asi Karlův most v šest ráno, když je prázdný. Mezi má oblíbená místa patří také Vyšehrad, který nabízí fantastick­ý výhled na Hrad a město. Navíc je to krásná pevnost sama o sobě, původní sídlo panovníků, než se přesunuli do Hradu na druhý břeh. (ble)

 ??  ?? Velvyslane­c Ambasador Gérard Philipps navštívil Prahu mnohokrát v 90. letech, lucembursk­ým velvyslanc­em v Česku je už téměř rok.
Velvyslane­c Ambasador Gérard Philipps navštívil Prahu mnohokrát v 90. letech, lucembursk­ým velvyslanc­em v Česku je už téměř rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia