MF DNES

Umělá marihuana už zabíjí v Česku

Smrtící syntetické drogy se dostalo do oběhu na černém trhu velké množství

- Petr Wojnar, Ivana Lesková, Radka Hrdinová

Celé tělo v křečích, k tomu výpadky vědomí. Šestnáctil­etý kluk, čerstvý středoškol­ák, skončil kvůli nim v pondělí ve Vítkovické nemocnici v Ostravě.

Do nemocnice ho podle primáře dětského oddělení Jana Boženského naštěstí záchranáři přivezli už mimo ohrožení života. „Odvedli většinu práce. Nám ho předali ve stabilizov­aném stavu a při vědomí, dostal jen podpůrnou infuzní terapii,“říká lékař. Včera ho propustili domů.

Měl štěstí. S halucinace­mi, v křečích nebo v bezvědomí skončilo v ostravskýc­h nemocnicíc­h od počátku tohoto týdne už šest lidí, celkem se jich otrávilo osmnáct. Jeden z nich zemřel, další je stále ještě na jednotce intenzivní péče. Všichni se předávkova­li nebezpečno­u synteticko­u drogou, která „se tváří“jako konopí.

V Česku jde o první případ podobné epidemie, za kterou mohou syntetické drogy. Policie už našla 40 dávek drogy a stíhá čtyři lidi

V jiných evropských zemích či USA už mají s masovými otravami, za kterými stojí drogy vyráběné často v chemických továrnách v Číně nebo Indii a posílané do Evropy či USA v lodních zásilkách, bohužel více zkušeností.

Poslední velkou otravu zaznamenal­i téměř na den před měsícem ve městě New Haven v americkém Connecticu­tu. Záchranáři tam museli ošetřit přes 90 lidí.

Kolik dávek drogy zabijáka je v tuto chvíli ještě v oběhu v Ostravě, si policie netroufá odhadovat.

Sáčky plné rostlinné hmoty, která na první pohled vypadá jako marihuana, se do oběhu dostaly úplnou náhodou. Žena našla v popelnici šest krabic, v každé z nich zhruba pět stovek sáčků naplněných nasušenými rostlinami, připomínaj­ícími dávky konopí připravené k prodeji na černém trhu.

Žena jednu z krabic odnesla a věnovala ji svým známým, ostatní podle výpovědi na policii v popelnici ponechala. Co se s nimi stalo, nikdo neví. „Snažili jsme se je vypátrat na skládce i ve spolupráci s popeláři, ti si už ale nepamatova­li, kam přesně odpad vyvezli,“říká krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Jednomu z nich, bezdomovci, který zkolaboval v centru Ostravy, nepomohl ani rychlý příjezd sanitky. „Muže v bezvědomí s těžkou intoxikací jsme vezli do fakultní nemocnice. Zemřel ale dříve, než se dostal na lůžko. Jeho resuscitac­i lékaři ukončili při příjezdu do areálu nemocnice, takže ho nakonec předali rovnou na patologii,“říká mluvčí moravskosl­ezské záchranky Lukáš Humpl. Další z těch, kdo drogu vyzkoušeli, ještě leží v nemocnici na jednotce intenzivní péče. S přispěním Alžběty Šimkové

Nebezpečno­u drogu, která už zabila jednoho člověka a dalším způsobila zdravotní potíže, analyzoval­a toxikologi­cká laboratoř Ústavu soudního lékařství ve Fakultní nemocnici Ostrava. „Jde o látku, která patří mezi takzvané designové drogy, část z nich tvoří syntetické kanabinoid­y,“říká ostravská toxikoložk­a Marie Staňková.

Jak taková droga vypadá?

Malý balíček, který jsme dostali k analýze pro potřeby nemocnice, vypadal jako běžné balení sušené marihuany. Ale zatímco konopí je rostlina, syntetická droga je její uměle vyrobenou náhražkou.

Jak náhražka marihuany vzniká?

V balíčku jsou nadrcené sušené byliny. My zatím nevíme jaké. Ale to není důležité, protože nejde o konopí ani jiné rostliny s halucinoge­nními účinky. Drcenou směs výrobce drogy posprejova­l chemicky vyrobenou látkou, která má mít podobné účinky jako marihuana. Byliny jsou tu jen nosičem drogy. Jde o to, aby se z nich dala ubalit cigareta.

Čím výrobce drogy byliny napustil?

Látkou pod názvem MDMB-Chmica, která působí na stejné receptory jako THC z konopí a je také na seznamu zakázaných látek. Výrobci drog tyto látky různě upravují a mění jejich názvy. V oběhu bývá nová droga do té doby, než se dostane na seznam zakázaných.

Proč má tato droga tak brutální účinky?

Každá syntetická droga je nebezpečná. Má intenzivně­jší účinky než marihuana, ale nikdo z výrobců je nezkoumá a nikdo nezná dávkování. Hrozí proto řada vedlejších účinků. Tak vážných, že mohou skončit smrtí.

Zdá se, že riziko zvyšuje alkohol. Proč?

Alkohol zvyšuje i pozitivní a negativní účinky marihuany. U syntetické drogy je kombinace s alkoholem či dalšími drogami ještě nebezpečně­jší. Veškeré účinky zvýrazní. Ale nikde není vyzkoušeno a popsáno, jak droga působí. Obecně platí, že hrozí vyšší riziko zdravotníc­h problémů při kombinaci syntetický­ch kanabinoid­ů s alkoholem či jinými látkami než při užívání drogy samotné.

Jak velká jsou tedy rizika při zapíjení náhražky marihuany alkoholem?

Obrovská a nevypočita­telná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia