MF DNES

Rozhovor: Smrt berme s pokorou

„Lékaři u nás ještě neumějí s pacienty otevřeně mluvit o umírání a smrti. Na rozdíl třeba od USA to tady stále není zvykem,“říká lékařka Irena Závadová.

- Ivana Karásková redaktorka MF DNES

Americký senátor McCain, který trpěl rakovinou mozku, se na sklonku srpna rozhodl pro ukončení léčby a den nato zemřel. Podle lékařky Ireny Závadové však někteří lidé interpretu­jí tuto informaci nesprávně a nerozumějí přesně ani obsahu slova eutanazie.

Primářku Závadovou lze s lehkou nadsázkou nazvat expertkou na umírání a smrt. Vede zdravotnic­ký tým pražské neziskové organizace Cesta domů, která se specializu­je na paliativní a hospicovou péči. Podle ní panuje ve Spojených státech větší otevřenost a lékaři jsou na rozdíl od praxe v Česku nuceni s pacienty mluvit otevřeněji. Ilustrovat to může právě případ senátora McCaina, který znal od počátku špatnou prognózu. Když se rozhodl léčbu rakoviny ukončit, informoval o tom veřejnost. Neváhal sdělit i to, jak si představuj­e svůj pohřeb a kdo na něm má nebo nemá být.

Do jaké kategorie toto jeho rozhodnutí o ukončení léčby spadá? Je to pasivní eutanazie?

Rozhodně ne. Tímto termínem je chybně označováno ukončení léčby, jejímž jediným cílem je prodlužová­ní života za každou cenu. Eutanazie je však jenom jedna a definujeme ji jako aktivní usmrcení na žádost pacienta. Rozlišován­í na aktivní a pasivní je protimluv, byť se stále používá. Také titulky v médiích, které informoval­y o senátorově rozhodnutí, byly zavádějící. Vypadalo to, jako by ho z nemocnice poslali domů umřít. McCain se velmi pravděpodo­bně rozhodl ukončit protinádor­ovou léčbu i na doporučení lékařů, protože už nezabírala a měla vážné vedlejší účinky. Zároveň dostával léčbu paliativní.

Čili takovou, která pacienta pouze zbavuje bolestí?

Ano, paliativní medicína je samostatný obor, jehož cílem je předcházet a mírnit utrpení nevyléčite­lně nemocného. Je to prostě jiná forma léčby, která zahrnuje i péči o jeho psychosoci­ální a spirituáln­í potřeby. Pan senátor trpěl nejagresiv­nějším nádorem mozku a dobře věděl, že se jeho život chýlí ke konci.

V tisku jsme se mohli dočíst, že McCain zúročil rozhodnost válečného hrdiny a s nemocí statečně bojoval.

Abych řekla pravdu, používání tohoto slovesa pokládám za dost nešťastné. Také expreziden­t Obama na Twitteru napsal, že v případě válečného veterána McCaina rakovina neví, s kým má co do činění. Jistě ho tak chtěl podpořit, ale mně to znělo falešnou nadějí. Pak to pochopitel­ně vypadá, že v hospicové péči takový boj vždycky prohrajete. A když tady mluvíme o prohře, implikuje to nějakou chybu. Jako by někdo něco pokazil, lékař nebo pacient. Tak to ale není.

Jak o tom tedy mluvit?

Bez těchto klišé. Není vhodné říkat, že člověk prohrál boj s rakovinou. Je lepší sdělit, že měl závažnou nevyléčite­lnou nemoc, na kterou zemřel. Ani moderní medicína ještě nikdy smrt neporazila. My ji můžeme jen oddalovat, a to velmi úspěšně. Když pacient řekne, že už další léčbu nechce, není to eutanazie. V takovém případě jen necháváte nemoc jít svou přirozenou cestou a dostáváte jinou formu péče.

Chápu. Když už si problemati­ku vysvětluje­me na případu McCaina, spadá jeho rozhodnutí pod takzvaný institut dříve vyslovenéh­o přání?

Ano, tam to lze zařadit. Má sloužit k tomu, aby se každý ve fázi, kdy ještě za sebe může rozhodovat, mohl vyjádřit, jakou léčbu si přeje a jakou už ne.

Vyslovené přání je uzákoněno i v Česku, využívá se?

Bohužel zatím minimálně. V zákoně ho sice máme, ale je to nedotažené. Když lékaři pochybí nebo něco zanedbají, mohou být tvrdě potrestáni. Ale kdyby nerespekto­vali přání nemocného a proti jeho vůli ho třeba napojili na dýchací přístroj, maximálně dostanou pokárání. Zkrátka postih za to, že by neresuscit­ovali, je mnohem horší, než kdyby nerespekto­vali jeho přání. Mělo by to být dáno na roveň, aby lékaři neměli strach z právního postihu. Pak se stává, že na intenzivní­ch lůžkách často vidíte pacienta, jehož naděje na návrat zpět do života před nemocí je minimální. Přesto je nesmyslně a za velké peníze udržovaný při životě a nikdo ani neví, zda by o to za takových podmínek stál.

Chtělo by to tedy zpřesnit legislativ­u?

Jinak se nepohneme z místa. Například v Německu pomohl nastavit mechanismy konkrétní případ, kdy rodina žalovala lékaře, že nerespekto­val přání jejich blízkého a dál ho léčil. U dříve vyslovenýc­h přání je vlastně renonc už v tom názvu. Takové přání totiž musí mít písemnou podobu. V nedávné době se nám už dvakrát stalo, že jsme vyplňovali přání s pacientem, který už nemohl psát. U seniorky s těžkou revmaticko­u chorobou horních končetin a pak u mladého pacienta s amyotrofic­kou laterární sklerózou, který už nevládl vlastním tělem.

Proč to nesepsali zavčas, když ještě mohli?

To by těm pacientům někdo musel říct, že má jejich nemoc špatnou prognózu. Čímž otevíráme další balík problémů. V Česku lékaři ještě neumějí s pacienty otevřeně mluvit o umírání a o smrti. Na rozdíl od zmíněných Spojených států to tady stále není zvykem.

Ještě mi není jasné, u koho by člověk měl takové přání uložit?

U nás zatím neexistuje žádný centrální registr, kam by mohl lékař sáhnout. Nevím, co je na tom pravdy, ale v USA prý tahle sepsaná přání dávají lidé do ledničky, kterou má doma každý. Záchranná služba o tom ví, a když se něco stane, jde rovnou do té lednice. U nás by nemocný za současné nejasné právní situace snad mohl svoje přání uložit u svého praktickéh­o lékaře. Stejně ale neošetříme všechny situace, třeba případ, že někdo zkolabuje na ulici. A kdo by chtěl takový papír nosit pořád u sebe!

Někdy to vypadá, že se lékaři bojí pacientovy smrti víc než on sám. Jejich posláním je přece životy zachraňova­t.

To je pravda, pořád ještě neumíme zacházet se situací, kdy pacient umírá. Ani medici nejsou školení v tom, aby to rozpoznali. Někteří lékaři se bojí dát

 ??  ??
 ?? Foto: Petr Kozlík, MAFRA ??
Foto: Petr Kozlík, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia