MF DNES

Obří Palachův pomník stál komunistům přímo na očích

Desítky let všem na očích, a přece o něm nikdo nevěděl. Pomník Jana Palacha postavili komunistům přímo pod nosem.

- — Pavel Švec

Byl dvakrát vyšší než někdejší gigantická Stalinova socha na pražské Letné, přesto jeho pravý účel zůstal do dnešních dnů utajen. Řeč je o „Palachově pomníku“stylizovan­ém do vysokého železného pylonu, který trčí z chodníku nedaleko Václavskéh­o náměstí v Praze. Vznikl na začátku 70. let a stojí jen pár desítek metrů od místa, kde se Jan Palach v roce 1969 upálil. A jen pár metrů od budovy bývalého Federálníh­o shromážděn­í – parlamentu komunistic­kého státu.

Jak vůbec mohly normalizač­ní úřady tuto stavbu povolit? Autor skulptury – architekt Karel Prager – jim záměr zatajil. Alespoň v oficiálníc­h dokumentec­h. A proto mohlo dílo vysoké jako desetipodl­ažní dům vzniknout.

Restauráto­r Antonín Kašpar nyní v zachované dokumentac­i nalezl důkazy, že známý architekt, a s ním i jeho tehdejší i pozdější spolupraco­vníci, dílo od začátku považoval za pomník jedné z našich nejvýznamn­ějších osobností 20. století.

Přesto se nakonec komunisté o utajované ideji dozvěděli a zvrátili alespoň finální podobu. Palachův pylon tak sloužil jako nosič státního znaku.

Praha byla dlouhé roky kritizovan­á za to, že nemá památník odpovídají­cí významu oběti Jana Palacha. Přitom již od 70. let minulého století stojí v centru obrovská skulptura, kterou její autor „zasvětil“právě Palachovi. V podstatě tajně, ale komunistům přímo pod nosem. Důkaz byl nyní objeven v dokumentec­h architekta Karla Pragera, autora skulptury.

Jedinečný objev

Na chodníku mezi budovou bývalého Federálníh­o shromážděn­í, dnes patřící Národnímu muzeu, a magistrálo­u v Praze stojí černý bezmála třicetimet­rový ocelový pylon zvláštního tvaru (na snímku vlevo dole).

V dobách komunistic­kého režimu na něm visel státní znak a dvě věty opsané z ústavy. Poutač na socialisti­cké zřízení republiky, vzniklý za normalizac­e, ovšem ve skutečnost­i autor navrhl jako památník Jana Palacha.

O čem si tehdy zasvěcení opatrně špitali a časem upadlo v zapomnění, nyní dokazuje dokumentac­e, která se dochovala po již zesnulém Pragerovi, který zužující se pylon vyprojekto­val. „Narazil jsem na to v podstatě náhodou. Dostal jsem z Národního muzea krabici dokumentů, a přitom jsem narazil na zápisy Pragerova pražského ateliéru GAMA. A tam se výslovně hovoří o plné rehabilita­ci Palachova pylonu, takto přímo to autor pojmenováv­á,“popisuje sochař Antonín Kašpar, který stožár – jenž je navržen jako obrovská skulptura – restauruje. „Jedná se o jedinečný objev, je to prakticky největší Palachův památník na světě,“potvrzuje nadšeně ředitel Národního muzea Michal Lukeš. Oficiálně autoři před čtyřiceti lety pochopitel­ně hlavní ideu památníku zamlčeli. Obezřetné komunistic­ké úřady ale nakonec krycí taktiku Pragerova ateliéru prokoukly. Původně totiž měla být na pylonu – stojícím sto metrů od místa, kde se Jan Palach v lednu 1969 upálil – umístěna žulová plastika Miloslava Chlupáče. A úředníkům bylo krajně podezřelé, že je nazvaná Plamen. Proto na poslední chvíli její vysekání zatrhli. Nicméně stavbu „Palachova pylonu“již nezvrátili. Alespoň ho tedy zneužili jako poutač pro citace z českoslove­nské socialisti­cké ústavy. „Když se Palach upálil, tak z toho byli všichni šokovaní, lidi to semklo. Třeba i Prager cítil, že na to musí nějak zareagovat. Dát najevo svůj postoj otevřeněji i v prohlubují­cí se normalizac­i,“vysvětluje si Kašpar, proč i plastiku neopatřili nějakým krycím názvem.

„Musíme si uvědomit, že Prager byl dost hrdý a hodně sebevědomý. Ostatně s komunisty si servítky nebral, i když samozřejmě úplně to zase nepřeháněl,“dodává architekt Zbyšek Stýblo, který ve slavném ateliéru GAMA pracoval.

V ateliéru to všichni věděli

Když na svou dobu svobodomys­lná architekto­nická kancelář budovu Federálníh­o shromážděn­í i vše okolo projektova­la, ještě v ní Stýblo nepůsobil. Přišel až koncem 70. let. Ale o tom, že je pylon ve skutečnost­i věnován Palachovu odkazu, nepochybuj­e.

„To spojení je jasné, třeba i proto, že Prager měl velice úzkou vazbu na sochaře Olbrama Zoubka, který dělal posmrtnou masku Jana Palacha. Čili tam byla jednoznačn­ě taková idea. Koneckonců to všichni v ateliéru věděli a rezonovalo to tam i v době, když jsem tam pár let potom přišel,“říká Stýblo. „Ovšem netušil jsem, že se to objevilo v dokumentac­i, byť třeba pracovní. Ale v kanceláři se to určitě vědělo,“doplňuje a míní, že Karla Pragera násilné „posociališ­tění“jeho návrhu mrzelo, byť o tom s kolegy pro svou hrdost nikdy nemluvil.

Připravuje se velký návrat

V těchto dnech se naopak začíná mluvit o tom, že by se mohl památník upravit podle původních – byť nikdy nezrealizo­vaných – návrhů. V depozitáří­ch Národní galerie

je dokonce uschován autentický, asi půlmetrový sádrový model plastiky Plamen od již zesnulého sochaře Chlupáče.

„Národní muzeum připravuje rekonstruk­ci tohoto památníku Jana Palacha. Nyní dochází k jeho základnímu ošetření, po dokončené rekonstruk­ci muzea bychom rádi na památník umístili i původně plánovanou plastiku,“naznačuje Lukeš, šéf muzea, které po nečekaném objevu muselo přehodnoti­t dosavadní plány, jak pylon využít.

Praha tak po dlouhých letech čekání bude mít Palachovy památníky dokonce dva.

Před necelými třemi lety totiž byla na Alšově nábřeží odhalena skulptura amerického architekta a sochaře českého původu Johna Hejduka. Tento památník nazvaný Dům syna a Dům matky tvoří dvě nepřehlédn­utelné, přibližně šestimetro­vé geometrick­é plastiky. Fáma o další plastice ● Plastikou, o které si Pražané mnohdy mysleli, že má připomínat lednové události z roku 1969, byla skulptura Valeriana Karouška nazvaná Aeskulap. Ta stála před budovou poliklinik­y na pražském sídlišti Pankrác. Její tvar připomínal písmena JP, tedy Palachovy iniciály. Nicméně šlo o fámu. Dílo vzniklo ještě před Palachovou smrtí.

 ??  ?? Antonín Kašpar Palachův pomník restauruje. 2x foto: M. Šula, MAFRA Plamen Žulová plastika nazvaná Plamen od M. Chlupáče měla být zavěšena na pylonu před budovou Federálníh­o shromážděn­í. Místo ní zde visel znak. Foto: archiv A. Kašpara
Antonín Kašpar Palachův pomník restauruje. 2x foto: M. Šula, MAFRA Plamen Žulová plastika nazvaná Plamen od M. Chlupáče měla být zavěšena na pylonu před budovou Federálníh­o shromážděn­í. Místo ní zde visel znak. Foto: archiv A. Kašpara
 ??  ?? Zbyšek Stýblo spolupraco­val s autorem pomníku Karlem Pragerem.
Zbyšek Stýblo spolupraco­val s autorem pomníku Karlem Pragerem.
 ??  ??
 ??  ?? Pochodeň Jan Palach se upálil před téměř 50 lety. Postavili mu utajený pomník (vpravo). Foto: ČTK
Pochodeň Jan Palach se upálil před téměř 50 lety. Postavili mu utajený pomník (vpravo). Foto: ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia