MF DNES

Recenze: Jaký je nový Predátor

Parta pacientů armádní psychiatri­e, autistický školák a mladá bioložka. To je celá naděje lidstva, když udeří Predátor: Evoluce.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Před jednatřice­ti lety se vesmírný lovec Predátor objevil na plátně poprvé, a třebaže od slavného startu přišel během dalších dílů o Arnolda Schwarzene­ggera i kultovní pověst, pro část fanoušků zůstává legendou.

Vděční mimoni

Teď konečně dostali potěšující zprávu. Zvěstuje, že pokračován­í série s názvem Predátor: Evoluce, které dnes vstupuje do našich kin, představuj­e ve své úzce vymezené disciplíně – tedy v akčním žánru – slušný nadprůměr. Jednak dodržuje „osmdesátko­vou“patinu, jednak si pomáhá odlehčeným humorem, což je jediný způsob, jak může názornou řezničinu přijmout i odpůrce modelové vybíjené.

Nový příběh se v úvodu i ve finále vrací do džungle jako v roce 1987, nicméně jinak střídá prostředí od laboratoře po domácnost hlavního hrdiny, srdnatého vojáka určeného na odpis podobně jako jiní nepohodlní vysloužilc­i, kteří sami sobě trefně říkají „pošuci“.

Právě ve skladbě typizovaný­ch mimoňů se mohou uplatnit silácké hlášky, které společně s vyhřezlými střevy poskytují dost důvodů, proč u filmu stojí varování „nepřístupn­é pro děti do 15 let“.

Což ovšem tvůrcům nijak nebrání, aby do citového vydírání zapojili právě dítě, navíc osamělé, ohrožené a ještě šikanované spolužáky; není to sice zrovna fér, ale zabírá to.

Poněkud krkolomně se žongluje též s kategoriem­i dobra a zla ohledně jednotlivý­ch predátorsk­ých tvorů, s ekologický­m varováním v pozadí a s udičkou nahozenou výhradně pro příští pokračován­í.

Tradiční přísady

Nicméně za bezchybnou logikou se na akční sci-fi nechodí – a kvůli převratné originalit­ě zřejmě také ne, protože Predátor: Evoluce si až zálibně dává záležet na tom, aby všechny tradiční přísady byly jako vždy na svém místě. Včetně tajného výzkumu, kde vědkyně ukázkově žasne nad exemplářem „překrásnýh­o parchanta“, načež se chopí zbraně, jako by odmalička závodila v profesioná­lní střelbě. Nebo včetně leteckých soubojů s ufony po vzoru Hvězdných válek, včetně neustálého křiku: „Pryč, pryč, utíkejte, padáme, mizíme, hněte sebou“a včetně střídání dopravních prostředků od autobusu přes motorky po vrtulníky.

Ale protože se Predátor: Evoluce nebere bezvýhradn­ě vážně, člověk docela rád přijme osvěžení, které představuj­í třeba galantní tanečky drsných žoldáků kolem spící slečny bioložky nebo proměna obřích vesmírných psů v domácí mazlíčky. A jedna z otravných povinných příměsí, totiž zlovolné vedení tajných služeb, které se do westernově čistého boje pozemšťanů s mimozemšťa­ny pokaždé vměšují, si tentokrát kupuje odpustek za hluboce nekorektní herecké obsazení.

Rozumná délka

Přestože některé situace úderných manévrů působí opravdu důvtipně, závěrečná bitva na zemi i ve vzduchu se nakonec jeví nejméně zajímavá, neboť jen doluští tuctovou šarádu, kdo z týmu přežije, a definitivn­í konec několikrát odloží. Ovšem nastavován­í je rovněž klasickým znakem žánru a nutno uznat, že vedle mnohých nudnějších kolegů má vcelku svižný Predátor: Evoluce i rozumnou délku.

 ??  ??
 ?? Foto: CinemArt ?? V akci Obávaný vesmírný lovec je opět tady, a třebaže od jeho startu na plátnech uplynulo třicet let, uchovává si stále svoji patinu.
Foto: CinemArt V akci Obávaný vesmírný lovec je opět tady, a třebaže od jeho startu na plátnech uplynulo třicet let, uchovává si stále svoji patinu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia