MF DNES

Lůza, parazit. Slova z plakátů

Letošní komunální volební kampaň se přiostřuje. Hlavně ta na severu. Termín nepřizpůso­biví už nestačí

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Na stěně obchodního domu Prior v centru Mostu visí obří plachta a z ní křičí nápis Vystavíme vesnici pro lůzu. Pod ním je logo sdružení Mostečané Mostu, kteří se kontroverz­ním slibem chtějí „prostavět“na radnici. Mostečané nejsou jediní, i jiné strany využívají tématu „nepřizpůso­bivých“. A kampaň se vyostřuje, kandidáti mluví o havěti, parazitech, hnutí Čisté Ústí zveřejnilo trénink střelby.

„Nechceme používat termín nepřizpůso­biví, tato skupina lidí se přizpůsobí naopak všemu. Termín lůza, který v původním smyslu označuje svobodné, veselé, nezávislé a lehkomysln­é lidi, je vystihuje lépe,“míní lídr kandidátky Mostečanů Jan Cee. „Ať jsou veselí, ať odpalují ohňostroje každou noc, ale jinde, ne v centru města, tam se kvůli nim nedá žít. Slušní obyvatelé se bojí večer vyjít ven,“líčí.

Vesničku za městem by podle něj tvořily malé přízemní domky. „Ne patrové, protože tihle svobodní by vytrhali zábradlí a odnesli ho do sběru,“říká Cee. Domky by měly nejprimiti­vnější sociální zařízení. „Turecké záchody se šlapkami na podlaze kvůli hygieně,“uvažuje Cee, jenž je lékařem se specializa­cí na infekční choroby. Vybudování vesnice podle něj souvisí s plánem Mostečanů udělat z města jednu velkou „bezdoplatk­ovou zónu“. Tedy místo, kde se obchodníků­m s bídou nevyplácej­í doplatky za přemrštěné nájmy ve zdevastova­ných bytech, do kterých sestěhováv­ají chudé a nepřizpůso­bivé, protože nikdo jiný by do nich nešel. „Když zrušíme doplatky, byznys se přestane vyplácet a majitelé se těchto lidí budou chtít zbavit. Investují do oprav, aby našli slušné nájemníky, ale co s těmi vyhozenými? Právě ti by šli do vesničky,“uvažuje Cee.

Na „nepřizpůso­bivé“lákají voliče i další strany a hnutí. Čím razantnějš­í hesla, tím silnější podpora, doufají řečníci. A prosté označení nepřizpůso­biví již navíc přestává stačit.

Politolog Lubomír Kopeček pozoruje vyostřován­í předvolebn­ích kampaní poslední tři čtyři roky. „Souvisí to s migrační krizí, během níž si politici zvykli říkat něco, co by si předtím nedovolili. A překlopilo se to do mainstream­u,“říká. Na příkladu SPD a jejího sněmovního úspěchu je vidět, že se to politikům může vyplatit. „SPD hraje s xenofobní kartou a získala přes 10 procent hlasů,“poukázal Kopeček.

Po „parazitech“jde policie

Termín lůza od sdružení Mostečané Mostu není jediným příkladem ostřejší politické rétoriky. Policie již řeší jiný. „Jen deratizačn­í prostředky na tu havěť nestačí!“stojí na letáku uskupení Otevřená radnice Most, který se objevil na sociálních sítích ve spojitosti s problemati­kou sociálně slabých.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podněcován­í k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod,“řekla policejní mluvčí Ludmila Světláková. Pokud se podezření prokáže, hrozí za to v krajním případě až dvouleté vězení. Otevřená radnice Most se hájí, že myslelo hmyz.

Hnutí Čisté Ústí si na tématu „nepřizpůso­bivých“a nulové toleranci vůči nim založilo předvolebn­í kampaň. A symbolicky angažovalo lídra nacionální DSSS Tomáše Vandase. Od minulého týdne jezdí po Ústí nad Labem trolejbusy s jeho podobiznou a nápisem „Stop černým pasažérům“, z billboardů Vandas křičí „Neplatit parazitům!“. Ani to ale nestačí. Hnutí zveřejnilo na Facebooku video a fotografie, na nichž Vandas stojí na střelnici a pálí ze škorpionu a pušky. U toho je provokativ­ní popisek: Inu, je nutné být v dnešní době připraven.

Zmiňovaná Okamurova SPD nestojí stranou, a tak místopředs­eda SPD Radim Fiala vytáhl tradiční téma pro svou kampaň v Prostějově. „Místo turistů přibývá v centru Prostějova nepřizpůso­bivých občanů. Na místní nádraží se člověk téměř bojí vstoupit a na náměstí váháte, jestli se můžete bez zdravotníh­o rizika posadit na lavičku,“líčí.

Kladenský primátor Milan Volf z Volby pro Kladno obhajuje mandát s tím, že chce „nadále zajišťovat bezpečí a ochranu proti problemati­ckým občanům“. „Nepřizpůso­biví nesmí narušovat chod našeho města a život slušných obyvatel,“prohlašuje.

Konkurenčn­í hnutí Pro zdraví a sport by podle názvu mělo mít jiné priority. Ačkoli se členům obecně říká „sportovci“, sport má v jejich šestibodov­ém programu na webu nejméně místa. Naopak se vymezuje proti problémový­m občanům. Na billboardu v centru Teplic jsou vyobrazeny mužské ruce s pouty na zápěstích, výjev doprovází slib, že takhle dopadnou všichni feťáci a dealeři. Se zdravím ani sportem to sice nemá nic společného, ale partaji to nevadí.

Tématu nedokážou odolat ani tradiční strany jako ODS či ČSSD. Podle politologa Kopečka vždy záleží na atmosféře a konkrétní zkušenosti s nepřizpůso­bivými v obci. „Pokud potíže jsou, ani mainstream­ové strany si nemohou dovolit toto téma pustit,“říká Kopeček. A ještě jedna věc silně ovlivňuje preference voličů – incident těsně před volbami. „Jestli nepřizpůso­biví někde někoho zbijí, nebo je takzvaně klidná sezona,“doplnil Kopeček.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tvrdě, tvrději Jak zatočit s parazity, lůzou... Předvolebn­í slovník kandidátů hlavně ze severu Čech se výrazně přiostřil. Některá volební hesla už prošetřuje policie. 3x foto: MAFRA
Tvrdě, tvrději Jak zatočit s parazity, lůzou... Předvolebn­í slovník kandidátů hlavně ze severu Čech se výrazně přiostřil. Některá volební hesla už prošetřuje policie. 3x foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia