MF DNES

Berousek: Ten mrtvý tygr byl opravdu můj

-

Artur Janoušek Václav Janouš

dyž majitel zooparku Ludvík Berousek vezl letos v červenci tygra preparátor­ovi Miloši Hrozínkovi, který z něj měl podle policie vařit vzácné a drahé produkty pro Asiaty, nejel k němu poprvé. Oba se dobře znali a Berousek nyní pro MF DNES připouští, že mu zvířata běžně vozil. Obvinění z nelegálníh­o byznysu s přísně chráněnými šelmami, kvůli němuž strávil 43 dnů ve vazbě, však odmítá.

Sedmašedes­átiletý Berousek stojí před bránou do areálu svého zooparku v Bašti u Prahy a žádost o rozhovor nejprve odmítá s tím, že všechno řekne až před soudem. Pak se ale rozmluví. „S Hrozínkem se známe asi tři roky,“říká. Preparátor má dílnu v domku ve Zbynech u Doks, jen asi tři kilometry od místa, kde má Berousek druhý zoopark. Právě tam se poprvé potkali a také tam mu před lety přivezl první zvíře.

„Postupně jich bylo několik, třeba opice. A všechna zvířata byla uhynulá,“tvrdí Berousek. „Vozil jsem mu je k preparaci, protože byl levný. A já preparovan­á zvířata dál prodával,“dodává. Obviněný Ludvík Berousek je členem rozvětvené odmítá, že by byli od něj. Kvůli podezření z neoprávněn­ého nakládání s chráněnými zvířaty obvinili kriminalis­té celkem tři lidi. Kromě Berouska, který podle vyšetřovat­elů zvířata dodával, a Hrozínka, jenž z nich vařil produkty, jimž Asiaté přisuzují léčivé účinky, obvinili ještě Vietnamce, který údajně na tržnici Sapa v Praze zajišťoval jejich prodej.

Berousek sám sebe staví do role oběti. Prý jen doplatil na to, že vozil uhynulá zvířata na vycpání, a postěžoval si, že za obvinění může také jeho známé jméno. Že by měl dodávat zvířata preparátor­ovi na byznys, o tom nechce ani slyšet. Obviněného Vietnamce prý nezná a nikdy v životě ho neviděl. „Já jsem o ničem nevěděl, pokud (Hrozínek) něco takového dělal, bylo to za mými zády. Kdybych to věděl, nešel bych do toho a nebyl teď v takovém průseru,“doplňuje Berousek a opakuje, že tygra chtěl jen vycpat. Všem třem obviněným hrozí vězení až na pět let.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Ludvík Berousek u svého
Foto: MAFRA Ludvík Berousek u svého
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia