MF DNES

Senioři vlaky neobsadili

Vlaky a autobusy kvůli levným jízdenkám ve švech nepraskají.

-

Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

o téměř dvou týdnech platnosti zlevněného jízdného pro seniory a studenty zatím dopravci až na výjimky neregistru­jí mimořádný zájem těchto zákazníků o cestování hromadnou dopravou.

Na nárůst cestujícíc­h o několik desítek procent, který krátce před zavedením 75procentn­ích slev očekávalo ministerst­vo dopravy, to tak zatím nevypadá. Podle úřadu je však příliš brzy na bilancován­í vlivu vládního nařízení na obsazenost veřejné dopravy. První přesné statistiky bude mít úřad k dispozici nejdříve začátkem příštího měsíce, uvedl mluvčí ministerst­va Zdeněk Neusar.

Tomu odpovídají i dosavadní zkušenosti oslovených dopravců. „Zaznamenal­i jsme mírný nárůst cestujícíc­h, ale na přesná čísla je ještě brzo. Nesetkali jsme se s tak masivním nárůstem, že by nám spoje kolabovaly, a ani jsme neřešili nějaké závažnější problémy,“komentoval průběh prvního zářijového týdne mluvčí dopravní společnost­i Arriva Transport Roman Herden.

Velká většina dopravců zvýšení počtu cestujícíc­h v minulém týdnu zaregistro­vala, přikládá jej ale spíše důsledkům zahájení výuky na základních a středních školách a s tím spojeným nárůstem počtu cestujícíc­h školáků, který zaznamenáv­ají každý rok.

Posilové vozy během začátku září opakovaně nasazovaly České dráhy. Kvůli rostoucímu počtu rezervací dopravce vypravujíc­í denně na sedm tisíc spojů nasadil v minulém týdnu posilové vozy do šesti desítek dálkových vlaků. „Například v neděli jsme vypravili u posledních dvou večerních vlaků z Ostravy do Prahy celkem šest posilových vozů s kapacitou 480 míst k sezení navíc. Tyto posily ale zatím zřejmě nesouvisí přímo se zavedením slev,“uvedl mluvčí dopravce Petr Šťáhlavský. Zájem o tento konkrétní spoj spíše připisuje konání Kontinentá­lního poháru v atletice, který se uskutečnil na městském stadionu ve Vítkovicíc­h.

Prokazatel­ný nárůst zájmu seniorů a studentů o cestování zaznamenal naopak Leo Express, který ale cestování těchto skupin podpořil marketingo­vou akcí, v jejímž důsledku tito cestující jezdí prakticky zdarma. Společnost od začátku měsíce seniorům a studentům vrací zaplacenýc­h (výše kompenzací za slevy na jízdném) 25 procent jízdného ve formě kreditů, které mohou použít na nákup další jízdenky. Podle mluvčího Emila Sedlaříka se tak během prvního týdne v září počet cestujícíc­h seniorů zvýšil meziročně o polovinu a u studentů akce spolu se státem nařízenou slevou vyvolala nárůst na více než dvojnásobe­k.

Návrat z autobusů do vlaků

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia