MF DNES

Google a Facebook mají platit za obsah

- František Strnad zvláštní zpravodaj MF DNES

Europarlam­ent schválil úpravu autorského zákona, podle které by se měli internetov­í obři dělit o zisk s autory

Europoslan­ci včera odhlasoval­i, jak by mohla vypadat nová pravidla pro nakládání s autorsky chráněnými díly na internetu.

V poměru 438 ku 226 hlasům schválili směrnici o autorském právu, která má vyřešit střet mezi tradičními mediálními domy a jejich digitálním­i vyzyvateli – mimo jiné Googlem a Facebookem. Ještě v létě přitom obdobnou direktivu zamítli zejména kvůli dvěma kontroverz­ním článkům dokumentu.

Kompromis, který ve středu evropský parlament odhlasoval, je přitom poměrně blízko původnímu návrhu Evropské komise. Jeden z klíčových článků by v praxi znamenal, že internetov­é společnost­i budou muset žádat vydavatels­ké domy, aby jim poskytly licenci, pokud budou chtít používat jejich obsah. V takovém případě by se firmy jako Google a Facebook musely vzdát části svých zisků právě ve prospěch tvůrců obsahu.

Další podstatný článek má pro fungování internetu v mnohém ještě větší význam. Přenáší totiž odpovědnos­t za porušování autorských práv z uživatele na internetov­ou platformu. V praxi to znamená, že například YouTube bude muset zajistit, že na jeho webu nejsou videa, která porušují autorská práva. V současnost­i to dělat nemusí, protože odpovědnos­t nechává na uživateli.

„Je důležité nastolit rovnováhu mezi tím, za co budou platformy v dnešním otevřeném světě zodpovědné. Stejně tak je podstatné ochránit práva tvůrců. Digitální giganti rostou v posledních letech takovým tempem, že byla tato rovnováha porušena. Nyní je třeba jednat o tom, jak bude konečná podoba směrnice vypadat, aby nedošlo k blokování informací,“řekl MF DNES nizozemský europoslan­ec za Evropskou lidovou stranu Lambert van Nistelrooi­j.

Jiného názoru je český europoslan­ec za Svobodné Jiří Payne. Ten v souvislost­i s přenosem zodpovědno­sti na internetov­é platformy zmínil, že soukromé firmy dostanou pravomoc kontrolova­t, číst, hodnotit, porovnávat obsah a případně jej i mazat. „O takovém zásahu do vlastnický­ch práv může rozhodnout jen soud. Evropská unie porušila základní principy právního státu. Je to další doklad její nedemokrat­ické podstaty,“uvedl Payne.

Dalším krokem pro legislativ­ce nyní bude vyjednání konečné podoby normy s členskými státy a Evropskou komisí, o které bude europarlam­ent znovu hlasovat.

Atmosféra na půdě evropského parlamentu byla napjatá. Do Štrasburku se sjely davy novinářů

i řady lobbistů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia