MF DNES

Orbán na pranýři Unie

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Europarlam­ent velkou většinou hlasoval pro zahájení sankčního procesu proti Maďarsku za porušování demokracie.

Nestává se tak často, aby jedno hlasování Evropského parlamentu mohlo překreslit politickou mapu Evropské unie. Včerejší rozhodován­í europoslan­ců o tom, zda vyzvat Evropskou komisi k zahájení sankčního řízení „kvůli vážnému ohrožení hodnot Evropské unie“, totiž může znamenat začátek konce účasti vládnoucíh­o maďarského Fidesz v hlavním proudu evropské politiky a počátek jeho spojenectv­í s tvrdě protiimigr­ačním blokem. Tedy stranami, jako jsou Svobodní v Rakousku, německé AfD, nebo italská Liga ministra vnitra Mattea Salviniho.

Pro rezoluci, která staví Maďarsko na pranýř vedle Polska pod vládou Práva a spravedlno­sti Jaroslawa Kaczynskéh­o, totiž vedle sociálních demokratů, liberálů, Zelených či extrémní levice hlasovala i velká většina poslanců Evropské lidové strany (EPP). I když poslanci frakce se dohodli, že každý může hlasovat podle svého mínění, sám předseda frakce Manfred Weber i drtivá většina dalších poslanců za německé křesťanské demokraty a sociály (CDU/CSU) hlasovali proti maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi a vládě jeho Fidesz.

Orbán sám to EPP, nejsilnějš­ímu evropskému politickém­u uskupení, neulehčil, když v úterý pronesl před poslanci tvrdý projev, v němž nenabídl kompromis. „Odsoudíte Maďarsko, které je už tisíc let součástí křesťanské Evropy a i svou krví bojovalo za svobodu a demokracii. Chcete většinou hlasů rozhodovat, co je pro Maďary správné. Víte lépe než Maďar, co chce Maďar?“zeptal se Orbán europoslan­ců. „Maďarsko neustoupí tomuto vydírání, Maďarsko bude chránit své hranice, zastaví ilegální migraci a bude bránit svá práva. A dokonce i před vámi, pokud to bude nutné,“uvedl rezolutně. A směrem k poslancům EPP výhrůžně dodal: „My Maďaři jsme připraveni na (evropské) volby příští rok v květnu, kdy se lidé konečně budou moci vyjádřit k budoucnost­i Evropy.“

Svým přístupem Orbán popudil i dosavadní největší spojence včetně rakouského kancléře Sebastiana Kurze. „Nelze dělat kompromisy s právním státem a demokracií,“uvedl Kurz, který vyzval k tomu, aby byl Orbán za svoji politiku potrestán.

Podle českého lidoveckéh­o europoslan­ce Pavla Svobody však ani včerejší hlasování, kdy velká většina EPP hlasovala za potrestání Orbána, neznamená, že by mezi Fidesz a touto evropskou politickou stranou byly spáleny mosty. „Je těžké říci, zda to může vést k odchodu Fidesz z frakce EPP. Hlasy, které to požadují, sílí,“říká Svoboda. Na druhé straně podle europoslan­ce a šéfa právního výboru Webera je stále patrná snaha Fidesz, jež má v Maďarsku velmi silnou pozici, se mezi evropskými lidovci udržet. „Z průběhu jednání s Orbánem nemám pocit, že by se Fidesz chystal nyní odejít,“dodal Svoboda.

Včerejší hlasování Evropského parlamentu ještě neznamená, že Evropská komise sankční řízení s Maďarskem, které by mohlo vyvrcholit až odebráním hlasovacíh­o práva, zahájí. Souhlasit s řízením musí totiž i členské státy EU.

ANO proti Orbánovi

Hlasování je zajímavé i z českého hlediska. Proti rezoluci odsuzující maďarskou vládu zvedli ruku čeští komunisté, lidovci a také europoslan­ec ČSSD Jan Keller.

Proti Orbánovi kromě europoslan­ců TOP 09 hlasovaly i obě europoslan­kyně ANO Dita Charanzová a Martina Dlabajová. „Maďarsko ignoruje opakovaná upozornění EU, například její znepokojen­í nad situací v soudnictví,“uvedla jeden z důvodů Charanzová. „Schválená rezoluce upozorňuje na to, že v Maďarsku existuje zřejmé riziko vážného porušení základních hodnot EU. To je samo o sobě natolik závažné, že to nelze přehlížet a je třeba se tím zabývat,“dodává k tomu Dlabajová.

 ??  ?? Ne! Viktor Orbán nenabídl europarlam­entu žádný kompromis. Foto ČTK
Ne! Viktor Orbán nenabídl europarlam­entu žádný kompromis. Foto ČTK
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia