MF DNES

Rusko a USA: velká hádka kvůli malé trhlině

-

Zní to jako vážné obvinění. Američtí astronauti jsou podle ruské agentury Roskosmos zřejmě viníky nehody na Mezinárodn­í vesmírné stanici (ISS), při níž na konci srpna trhlinou v plášti připojené kosmické lodi Sojuz unikal vzduch. Pokud se hypotéza potvrdí, půjde podle listu Kommersant o tvrdý úder rusko-americké spolupráci ve vesmíru.

Velitel ISS Andrew Feustel ale podezření Roskosmosu důrazně odmítá. Co se vlastně přihodilo?

V noci na 30. srpna podle ruských odborníků z lodi unikl vzduch kvůli dvoumilime­trové trhlině provrtané zevnitř. Otvor byl hermeticky uzavřen a tlak v orbitálním komplexu se dostal na náležitou úroveň. Podezření, že plášť Sojuzu byl poškozen už v ruském výrobním závodě Eněrgija, vyšetřován­í podle ruských médií neprokázal­o.

Kommersant včera napsal, že podle hlavní ruské vyšetřovac­í verze otvor vyvrtali členové americké posádky. Kvůli onemocnění jednoho z nich chtěli prý záměrným poškozením Sojuzu vyvolat nutnost spěšného návratu na Zemi. Pokud by totiž posádka musela ISS opustit z důvodu nemoci, nikoli kvůli technické poruše, museli by Američané novou kosmickou loď zaplatit.

Při evakuaci by poškozený modul shořel v atmosféře a na vyvrtaný otvor by se nepřišlo, uvedl Kommersant s odvoláním na úvahy ruských vyšetřovat­elů. O jaký zdravotní problém jde a kterého astronauta se choroba týká, Kommersant neuvádí.

Feustel včera americké televizi CBS řekl, že s únikem vzduchu ze Sojuzu nemá posádka ISS nic společného. „Je ostudné a urážlivé, že někdo ztrácí čas podobnými úvahami,“řekl astronaut. (zah, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia