MF DNES

JAR: 56 vražd každý den

Za poslední rok stoupl počet vražd v Jižní Africe o sedm procent. Za šest let dokonce o třicet procent.

-

Milan Vodička redaktor MF DNES

Vyholená hlava, drsné rysy a oči člověka, který viděl zlo a viděl ho často: Bheki Cele by mohl hrát policistu před penzí v americkém seriálu.

I on je však překvapen: „Jsme jako ve válečné zóně.“

Problém je, že Cele je ministr policie JAR a má na mysli počet vražd.

Každý den je v Jihoafrick­é republice zavražděno v průměru 56 lidí. To je víc než 20 000 za rok.

Neznamená to, že Jižní Afrika se cpe úplně na špici žebříčku nejvražedn­ějších zemí světa: například v americkém St. Louis mají v poměru na počet obyvatel ještě o chlup víc vražd než v Kapském Městě, které je hlavním městem vražd v JAR. V roce 2017 jich tam bylo 2 493.

Znamená to však, že se Jihoafriča­né začali zabíjet ve velkém stylu. Za poslední rok stoupl počet vražd v Jižní Africe o sedm procent. Za posledních šest let o třicet procent.

Nárůst za poslední roky je nejvyšší od pádu režimu apartheidu počátkem 90. let.

Je tady však ještě něco jiného, co zaráží: od změny režimu počet vražd 17 let vytrvale klesal, poslední roky však nabral strmý růst.

Většina vražd má vysvětlení, které aspoň na první pohled dává Jihoafrick­é republice jako státu alibi: obvykle jde o války gangů a bitvy o výnosné trasy minibusů. Je to obrovský byznys, minibusy každý den přepraví 60 procent Jihoafriča­nů, kteří používají veřejnou dopravu. Kvůli miliardám randů, které za jízdenku utratí, se perou místní podnikatel­ské skupiny mezi sebou i taxikářské firmy s jednotlivc­i.

Ale k tomu patří i méně omluvné vysvětlení. Policie se dívá stranou, protože je zkorumpova­ná, jelikož ji často řídí zkorumpova­ní velitelé. Koneckonců i Bheki Cele byl jako šéf policie před pár lety suspendová­n a vyšetřován pro korupci. Jeho předchůdce Jackie Seleki byl rovněž odvolán pro korupci a odsouzen na 15 let. Vlastně i nedávný prezident Jacob Zuma loni rezignoval kvůli korupci a má opletačky se zákonem. Za něj se rozjel systém, který po policistec­h chtěl, aby se v boji se zločinem víc než paragrafy řídili příkazy politiků, u koho mají přimhouřit oko a koho skřípnout.

Nynější čísla budou nepříjemná pro Zumova nástupce Cyrila Ramaphosu, který chce rychle přitáhnout do země investory z ciziny a vydělat ještě víc na turistice.

V tom mu čísla pomáhají i nepomáhají. I když působí hrozivě, lehká útěcha pro JAR je, že většina vražd je spáchána v „no-go zonách“. Na druhé straně je nepříjemné, že zrovna tyto konkrétní oblasti leží v Západním Kapsku, kde je Kapské Město, což je hlavní turistická oblast, a v provincii Gauteng, kde leží hlavní město Pretoria i ekonomické srdce země Johannesbu­rg.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia