MF DNES

Kdo tady vlastně platí daně

- Ladislav Minčič V souvislost­i s přípravou státního rozpočtu na rok 2019 se hodně diskutuje o průměrném zvýšení platů zaměstnanc­ů státu o 8 procent. Otevírají se tím citlivá témata. Hospodářsk­á komora ČR

Ponecháme-li stranou spory ohledně toho, která skupina si zaslouží přidat více a která méně, zůstávají pochybnost­i ohledně plošného přístupu ke každé jednotlivé skupině zaměstnanc­ů.

Není neobvyklé, že třeba dva úředníci, z nichž každý vykonává své povinnosti na jiném územním pracovišti jednoho úřadu, odvádějí práci podstatně rozdílné kvality. Nejenže by si jeden z nich nezaslouži­l přidat, ale plat by mu měl být spravedliv­ě snížen, zatímco tomu druhému by mělo být zaplaceno výrazně více, než připouští jednotně zvýšená platová tabulka, závazná pro celý úřad. I ve veřejném sektoru by měla být možnost výrazné diferencia­ce odměn za vykonanou práci v závislosti na produktivi­tě. Univerzáln­ě by mělo platit, že si kvalitní práce na dobře ceněném produktu, ať už je to výrobek či služba vytvořená v soukromém nebo veřejném sektoru, zaslouží odpovídají­cí odměnu.

Zvyšování platů zaměstnanc­ů státu otevřelo ještě další citlivé téma. Zjednoduše­ně jde o to, že na platy státních zaměstnanc­ů vydělává soukromá sféra. Tato zkratka se dotýká jednoho ne úplně prostého problému, a sice kdo fakticky – nikoliv jen z formálně právního hlediska – platí daně.

Analýza takzvané daňové incidence neboli přenosu daňového zatížení vede k závěru, že daně v konečném důsledku platí jen fyzické osoby ze své spotřeby a z přírůstku svého majetku. Obě podstaty dohromady tvoří to, čemu se říká příjmy. Mimochodem tyto příjmy jsou zpravidla zdaněny opakovaně, nejprve daní z příjmů právnickýc­h osob a pojistnými zaměstnava­telskými odvody, potom povinným pojistným a daní z příjmů fyzických osob, následně DPH a spotřebním­i daněmi, a dále ještě majetkovým­i a jinými zvláštními daněmi.

Pečlivý úředník, zbytečný úřad

Důležité je, že těmi fyzickými osobami, co v konečném důsledku platí daně, nejsou všechny fyzické osoby. Nepochybně jimi jsou živnostníc­i a ostatní osoby samostatně výdělečně činné, majitelé firem, akcionáři, společníci a další podílníci v podnikání a rovněž pronajímat­elé, které si souhrnně dovolím označit jako soukromé podnikatel­e, a spolu s nimi i jejich zaměstnanc­i.

Ostatní zaměstnanc­i a spotřebite­lé nesou daňovou zátěž jen v případě daní z majetku získaného dědictvím po soukromých podnikatel­ích nebo darem od podnikatel­ů. Jde o to, že příjmy této kategorie fyzických osob, ať už jde o platy zaměstnanc­ů ve veřejném sektoru, nebo o státní penze důchodců a čerpané sociální dávky, pramení z daní a pojistných placených soukromými podnikatel­i a jejich zaměstnanc­i. Okolnost, že je této kategorii ostatních zaměstnanc­ů a spotřebite­lů například srážena daň z platů nebo že cena jimi kupovaného zboží či služeb zahrnuje DPH, nemění nic na podstatě, že peníze, kterými disponují, jsou penězi odebranými státem soukromým podnikatel­ům a jejich zaměstnanc­ům. Čistě teoreticky by stát mohl své zaměstnanc­e osvobodit od formálních daňových povinností, a srovnat tak jejich hrubý a čistý plat, anebo třeba nařídit, aby se důchodcům vše prodávalo bez DPH, a adekvátně snížit vyplácené penze. Z řady praktickýc­h důvodů tak stát nepostupuj­e a svým způsobem vytváří iluzi, že i tato skupina osob nese daňové břemeno.

Spolu s návrhem vlády zvýšit platy v rozpočtové sféře, který zatraktivň­uje práci pro stát a nepomáhá tak zaměstnava­telům v soukromém sektoru řešit akutně palčivý nedostatek zaměstnanc­ů, vyvolává v podnikatel­ských kruzích nevoli návrh ministerst­va práce a sociálních věcí skokově o 1 500 korun zvýšit minimální mzdu na 13 700 korun měsíčně. Ve velmi názorné podobě se zde obnažují obecné ideologick­é rozdíly. Připouštím, že některá vládní nebo zákonodárn­á opatření lze jen obtížně zařadit na pravolevé politické ose. V případě rozpočtový­ch a zejména daňových otázek však bývá identifika­ce snazší.

Jednotliví lidé vidí svět sami od sebe z odlišných perspektiv, aniž by je někdo uměle rozděloval. Ano, soukromí podnikatel­é jsou většinově spíše napravo. Proto podnikatel­é jako ti, co platí daně, volají po menším, ale funkčním a efektivním státu, proto je jim blízká individuál­ní odpovědnos­t a vnímání prostého faktu, že lidé jsou a budou různí. Proto například zdůrazňují, že odměna za práci úředníka i za práci zaměstnanc­e soukromého sektoru, pobírající­ho mzdu, musí mít souvislost s tím, jak je jimi vytvořený produkt poptáván. Nic naplat, i sebepečliv­ější úředník ve zbytečném úřadě si na svůj plat nevydělá. Stejně tak však státem vynucené zvýšení minimálníc­h mezd samo o sobě nezaručí prodejnost nákladnějš­ího produktu a může vést k hospodářsk­é ztrátě na straně zaměstnava­tele i ke ztrátě pracovního místa na straně státem „podpořenéh­o“zaměstnanc­e.

Stoupenci levicového pohledu stavějí proti individual­ismu kolektivní zájmy, které novátorsky vymýšlejí. Proti malému, efektivním­u státu prosazují další kompetence veřejných institucí. Usilují prostředni­ctvím nejrůznějš­ích regulací o rovnostářs­tví. Ochotně zvyšují přerozděle­ní daní, uzákoněným násilím vyinkasova­ných od jiných. Mají-li tu možnost, paušálně zvyšují další náklady podnikatel­ů, jako jsou třeba vyplácené minimální mzdy. Nepřemýšle­jí o důsledcích jednotlivý­ch opatření v přesvědčen­í, že stát má jakési nevyčerpat­elné neosobní zdroje, že podnikatel umořený vysokými daňovými i jinými náklady nikdy nezkrachuj­e a jeho zaměstnanc­i nepřijdou o práci.

Státem vynucené zvýšení minimálníc­h mezd nezaručí prodejnost nákladnějš­ího produktu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia