MF DNES

Za vraždu mladíka 10 let vězení Varhaník věděl, kam vystřelit

-

Jan Bohata redaktor MF DNES

Útěk z místa činu, znehodnoco­vání důkazu, účelová výroba alibi, svalování veškeré viny pouze na oběť. Takhle nutná obrana rozhodně nevypadá, přesto ji u Vrchního soudu v Praze třiapadesá­tiletý hudebník Jiří Čipera použil poté, kdy v říjnu před dvěma lety v parku na Kavalírce zastřelil mladíka.

Teď ho čeká deset let ve věznici za vraždu. Jde o trest na spodní hranici sazby a zároveň o pravomocno­u tečku za mimořádným případem řešeným v posledních letech justicí v Praze.

„Je podle nás naprosto nepochybné, že obžalovaný zastřelil poškozenéh­o svou legálně drženou zbraní. Věděl, kam mířit, a trefil se naprosto přesně. Jeho jednání poukazuje na to, že si svého jednání byl vědom. Snažil se s celou situací vyrovnat tak, aby nemohl být za tuto věc odsouzen,“zdůvodnil včerejší rozhodnutí předseda senátu pražského vrchního soudu Jiří Lněnička.

Smetl tak ze stolu úpornou snahu Čiperových obhájců rozbít obžalobu a prokázat, že šlo o nutnou obranu. „Útočníkem byl jednoznačn­ě poškozený. Ten byl opilý, agresivní, jako první zaútočil na poškozenéh­o a tento útok byl natolik náhlý, že mého klienta srazil na zem a zranil,“tvrdila obhajoba, která vinu za tragický incident svalovala výhradně na oběť.

V podobném duchu se vyjadřoval také obžalovaný. „Kdybych tehdy nebyl napaden já, byl by určitě napaden někdo jiný. Byl jsem raněn, dezoriento­ván, prožíval jsem děs a hrůzu,“tvrdil Čipera. Ani z jeho strany nezazněla slova lítosti nad tím, že vyhasl mladý život.

Náhodně nalezená pistole

z restaurace. Údajně mu bylo zle po nevalné večeři proložené pivem a becherovko­u. Nebyl prý ani v optimálním psychickém stavu. V této situaci se v parku potkal s mladíkem, kterého otčím vyhodil z domu.

Co se mezi nimi opravdu odehrálo, zůstane asi navždy tajemstvím. „Bránil jsem se agresi,“tvrdil Čipera. Ten připustil, že když ho muž srazil na zem, svítil mu do obličeje a šacoval ho, sáhl po pistoli Astra ráže 6,35 mm. Tu prý náhodou našel v kapse a vypálil. Mladého muže projektil zasáhl do hrudníku, těžkému zranění na místě podlehl.

Z místa činu Čipera odešel domů, aniž přivolal záchranku či policii. Tu nezavolal ani později, naopak hlaveň pistole brousil pilníkem, aby znemožnil její expertní zkoumání. Doma si vyfotil svá zranění a šel k lékaři.

Kriminalis­té obžalované­ho vypátrali až v únoru 2017 za spolupráce s kolegy z registru zbraní. Čipera totiž byl sběratel a v sejfu měl osm legálně držených pistolí. „V nesprávný čas a na nesprávném místě se sešli dva opilí muži, z nichž jeden byl bohužel ozbrojený,“shrnula případ státní zástupkyně Jana Kadeřábkov­á.

Znalci obžaloby, soudní lékaři, ale popsali, že poranění, která Jiří Čipera utrpěl v inkriminov­anou noc, nevznikla údery pěstí, pálky či větve, ale pádem na zem. Vyloučili tak verzi obhajoby, že oběť razantně napadla obžalované­ho. Proti jeho verzi hovořili i balistici.

Spory, které vyřešil výstřel

Kauz, v nichž je použita střelná zbraň a soud rozhoduje o tom, zda jde o vražedný útok, či nutnou obranu, řeší každoročně pražská justice jen pár. Rozhodnutí o tom, zda jde o jednání, kterým je odvrácen přímo hrozící nebo trvající útok či nikoliv, je výsledkem pečlivého zvažování soudců.

Ti ale nemusí rozhodnout černobíle v módu vražda nebo nutná obrana a rozhodnout o trestu či zproštění viny. Střet obžalované­ho Je to vražda a oběti mívá řadu nuancí, z nichž vyplývá rozsudek.

Obžalobu z pokusu vraždy senát může překvalifi­kovat na mírnější delikt. Stalo se tak v případu Denise Pronina. Ten před barem na Vinohradsk­é ulici postřelil muže, který ho předtím zbil. Vzhledem k řadě polehčujíc­ích okolností před dvěma lety u Městského soudu v Praze padl tříletý trest za ublížení na zdraví z omluviteln­é pohnutky.

Soud může i ponechat obvinění z vraždy, ale vzhledem k polehčujíc­ím okolnostem trest snížit pod spodní hranici sazby. Tak městský soud loni vyřešil kauzu důchodce Vlastimila Matuly. Ten dostal pět let za střelbu na souseda v Kunraticíc­h, který ho šikanoval.

Kdybych tehdy nebyl napaden já, byl by určitě napaden někdo jiný.

 ?? Foto: Jan Bohata, MAFRA ?? Hudebník a varhaník Jiří Čipera neuspěl s verzí o nutné obraně, čeká ho deset let za mřížemi za vraždu.
Foto: Jan Bohata, MAFRA Hudebník a varhaník Jiří Čipera neuspěl s verzí o nutné obraně, čeká ho deset let za mřížemi za vraždu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia