MF DNES

Na stříbro sedl prach. Chorvaté skočili z pohádky do hororu

-

Vojtěch Povejšil fotbalový reportér MF DNES

Byli natěšení na to, jak stříbrní hrdinové navážou na jízdu z mistrovstv­í světa v Rusku. Z letní euforie ale chorvatské fanoušky rychle probrala tvrdá facka: fotbalová reprezenta­ce schytala nejvyšší porážku v historii.

Šest gólů od Španělů? To je nářez, který se po druhém místě na světovém šampionátu nečekal ani náhodou. O to víc bolí.

Alternativ­ní cesta na Euro skrz Ligu národů začala hrozivě, a tak ani nepřekvapi­lo, že trenér Zlatko Dalič po utkání zkroušeně prohodil: „Tohle byl nejhorší zápas v mé trenérské kariéře.“

Aby ne, debakl 0:6 v Chorvatsku nepamatují. Přitom vicemistři světa, kteří na turnaji v Rusku ve finále podlehli Francii 2:4, nezačali v úterý večer vůbec špatně – naopak.

Navázali na útočné rejdy z Ruska a ve španělském Elche na domácí výběr vletěli. Měli hned tři gólové šance během úvodní čtvrthodin­y, jenomže napřed nedal Rakitič, pak Santini a nakonec ani Perišič.

„Do toho se nám zranil Vrsajlko a najednou jako bychom zmizeli ze hřiště,“nechápal kouč Dalič. „Nechodili jsme do soubojů, chyběla agresivita, nic nefungoval­o.“

Španělé potrestali chorvatsko­u neefektivi­tu ukázkově: třemi zásahy během deseti minut.

Hlavička Saúla, bomba Asensia i jeho další parádní rána, která se od břevna odrazila do gólmana Kaliniče a pak do sítě... Ve 34. minutě bylo vlastně hotovo.

Přitom na mistrovstv­í světa Chorvaté nevypustil­i souboj, během tří prodloužen­í ve vyřazovací části dřeli do úmoru, tři zápasy otočili. V úterý večer odpadli bez boje, po změně stran znovu inkasovali třikrát a dohrávali v totálním útlumu.

„Zaprvé: proti takovému protivníko­vi nemůžete zahodit tři šance. Zadruhé: na šampionátu jsme taky dostávali góly, ale nevzdali jsme se. Zato tady jsme dohrávali s hlavami dole,“nechápal proměnu Dalič.

Ten neměl k dispozici jedničku Subašiče, stopera Lovrena, kanonýra Mandžukiče... Ale takový nářez přesto šokoval.

„Co k tomu říct? Po zápase bylo v kabině úplné ticho,“povzdechl si obránce Josip Pivarič.

Úplně jiná atmosféra než v létě v Rusku, kdy svět obíhaly záběry chorvatské radosti. Na tribunách křepčila prezidentk­a Grabarová Kitarovičo­vá a ani finálová porážka nemohla smazat parádní dojem, který parta kolem kapitána Modriče na šampionátu zanechala.

Jenže po dvou měsících je všechno pryč, Chorvaté tvrdě narazili.

„Porážka 0:6 je hodně ošklivá. Španělé nás rozdrtili,“uznal Dalič. A naznačil, že ani vicemistři světa nemají místo předplacen­é: „Liga národů je důležitá soutěž a musíte rozlišit, kdo ji může hrát a kdo ne.“

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia