MF DNES

Hraje fér a má charakter, říká Lička

- — Jan Palička

Jaroslav Šilhavý a reprezenta­ce? „Nic nenamítám. Je zárukou kompetentn­í práce,“říká Verner Lička, prezident Unie fotbalovýc­h trenérů.

Karel Poborský by nebyl?

S Karlem jsme součástí početného týmu, který pracuje na tom, aby se do výchovy mládeže a trenérů přenesly zásadní změny k lepšímu. Musím říct, že jeho zájem o fotbal, nasazení a snaha učit se je příkladná. Vzhledem k tomu, že nemá zapotřebí vydělávat, i obdivuhodn­á.

Ale?

Když jsem jeho jméno slyšel poprvé, zarazilo mě. Byl by to výjimečný postup. Na druhou stranu proč ne? Ta myšlenka má svůj půvab, pokud by si vybral správný realizační tým a ukázal mu jasnou vizi. Co je potřeba zlepšit, kudy dál.

I bez trenérské praxe?

Nejsem z těch, kteří by křičeli: Nesmysl, nemá diplom! Sledoval jsem Michela Platiniho před Eurem 1992. Byl manažerem Francie, ne trenérem. Veškerou přípravu vedl Gérard Houllier.

Nebo Franz Beckenbaue­r.

Přesně. V Marseille chodil po hřišti jen v obleku s vázankou. Proč ne, když uměl koučovat a správně reagovat při zápasech. Na trénování měl lidi. Karel (Poborský) má veškerý potenciál, aby byl výborným manažerem. Zatím mám však pochybnost­i, jak by tak velkou úlohu zvládl bez praxe s koučinkem.

Trenér Šilhavý má praxe spoustu. Titul se Slavií i s Libercem, letitý asistent u reprezenta­ce...

Netvrdím, že nároďák může trénovat jen on, o jeho erudici však netřeba diskutovat. Neměl špatné angažmá. Já ho pamatuju ještě jako nesmlouvav­ého stopera. Neuhnul, ale hrál fér. Mám pocit, že přesně to si přenesl do trenérské dráhy. Chlapské slovo u něj platí.

Navíc je to týmový hráč, že?

Za všech okolností. Má správný charakter, velký respekt a pozitivní přístup. Jenže reprezenta­ce potřebuje ještě něco.

Co myslíte?

Trenér v klubu dlouhodobě pracuje, může ovlivnit prakticky každý den, zatímco v národním týmu jste selekcioné­r. Jen vybíráte. Vybíráte, komunikuje­te a vedete. Všechno je zrychlené a na pořádnou trenérskou práci nemáte čas. Musíte se správně připravit a ještě správněji se rozhodnout. Chybu totiž nenapravít­e příští víkend, ale třeba za dva tři měsíce. Jakmile zápas skončí, hráči se vám rozprchnou, přepnou a do dvou dní o reprezenta­ci nevědí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia