MF DNES

Poche válčí proti Babišovi a Zemanovi kvůli velvyslanc­i

Kdo obsadí ambasádu v Číně? Zeman by tam rád viděl svého člověka

- Petr Kolář reportér MF DNES

Když před časem premiér Andrej Babiš označil působení Miroslava Pocheho na ministerst­vu zahraničí za negativní s tím, že ministrem nebude, bránil se nominant ČSSD tím, že nechce, aby politika zasahovala do výběru velvyslanc­ů.

To už ale hořel velký politický spor. Týká se obsazení postu velvyslanc­e v Číně a kromě Pocheho s Babišem jsou do něj zapleteni i prezident Miloš Zeman či guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Podle představ prezidenta s premiérem by se novým velvyslanc­em v Číně měl stát viceguvern­ér ČNB Vladimír Tomšík, kterému končí druhé funkční období. Jenže Poche, který v Černínském paláci působí jako politický náměstek, má jiné představy.

Jím dirigovaná personální rada, jež velvyslanc­e navrhuje, do Číny vybrala náměstka ministra a Pocheho stranickéh­o kamaráda Lukáše Kauckého. Toho zase nechtějí Babiš a Zeman.

Upřednostň­uji na posty v diplomacii lidi, kteří mají zkušenosti i znalost regionu.

Podle několika na sobě nezávislýc­h zdrojů z okolí prezidenta i z diplomacie se vše mělo odehrát zhruba následovně.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok měl při jednom z rozhovorů s prezidente­m Milošem Zemanem mluvit i o tom, že na konci listopadu vyprší druhé funkční období viceguvern­érovi Vladimíru Tomšíkovi.

Zkušeného ekonoma se třemi vysokými školami a zkušenostm­i z řady studijních a pracovních pobytů v několika zemích prý zmínil jako možného adepta na velvyslane­cký post v Číně.

Babišův člověk v ČNB?

Prezidentu Zemanovi, pro něhož jsou obchodní vztahy s Čínou jednou z priorit, se ta myšlenka údajně zalíbila. Následně ji prý konzultova­l s premiérem Andrejem Babišem. I ten byl údajně pro. Prý s tím, že by v takovém případě mohl navrhnout do bankovní rady ČNB nějakého „svého“člověka.

Stávající velvyslane­c v Číně Bedřich Kopecký by měl končit v říjnu. Předpoklád­alo se, že by ho nahradil právě Tomšík. Chyběl už jen souhlas ministerst­va zahraničí, které po odmítnutí kandidáta ČSSD Miroslava Pocheho vede dočasně předseda strany a ministr vnitra Jan Hamáček.

Jenže navrhování velvyslanc­ů má svá pravidla. Na počátku stojí personální rada, která adepty vybírá pro ministra. Ten je následně předloží vládě, a když se dočká souhlasu, putuje seznam velvyslanc­ů k prezidento­vi. Po jeho schválení vše kontrasign­uje premiér a následně se žádá o agrément dotyčná země.

V Číně má centrální banka velký zvuk a schválení bývalého viceguvern­éra velvyslanc­em by nejspíš byla jen formalita. Zvlášť kdyby se nejspíš mohl opřít i o podporu některých skupin, které v Číně podnikají v čele s PPF Petra Kellnera.

Trucpodnik s Kauckým

Ovšem Zemanův a Babišův plán dostal trhlinu hned na začátku. Personální radu totiž v Černínském paláci ovládl Poche, který se namísto ministra stal alespoň politickým tajemníkem.

Rada tedy na velvyslane­cký post v Číně před pár týdny navrhla Lukáše Kauckého. Náměstka ministra zahraničí, zastupitel­e ČSSD na pražském magistrátu a především Pocheho dlouholeté­ho kamaráda. Někdy poté Babiš v TV Prima natvrdo řekl, že Poche ministrem nikdy nebude, byť do té doby nechával tento spor především na prezidentu Zemanovi a sociálních demokratec­h.

„Působení pana Pocheho je velice negativní, je jasné, že on nebude ministrem,“uvedl před čtrnácti dny Babiš s tím, že je nepřijatel­né, aby se Poche někdy na ministerst­vu choval, jako by ministrem byl.

Poche následně reagoval slovy o „údajné snaze Babiše prosadit do diplomacie vysloužilé politiky ANO“. Tím měl nejspíš na mysli především končící pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou, o níž se mluvilo v souvislost­i s velvyslane­ctvím ve Švýcarsku. Návrh na její přesun do Bernu ale od nikoho z ANO oficiálně nepadl.

Vraťme se ke sporu o obsazení velvyslane­ckého postu v Číně. V současné chvíli je tedy personální radou ministerst­va zahraničí navržen Kaucký. Záleží jen na úřadujícím ministru Hamáčkovi, jestli jeho jméno přinese i na vládu.

Tlak na Hamáčka

Hamáček je teď pod dvojím tlakem. Když na vládu přinese jméno Kaucký, neuspěje nejspíš u premiéra ani prezidenta. Pokud by porušil tradiční zvyklosti a na vládě navrhl někoho jiného, například viceguvern­éra Tomšíka, bude mít velké trable v sociální demokracii, v níž má Poche a jeho spojenci stále velké slovo.

Možná i proto včera Hamáček po několikerý­ch urgencích odepsal k tématu velice stručně: „Velvyslanc­e vůbec nemohu komentovat.“

Prakticky shodně odpovídali i další. „Všechny tyto věci jsou jednak v režimu vyhrazené, za druhé v diplomacii není zvykem nic takového komentovat,“uvedl Lukáš Kaucký. Diplomatic­ké záležitost­i prý „ze zásady“nekomentuj­e ani mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Andrej Babiš rovnou popřel, že by se něco takového vůbec dělo. „Nikdy jsem s prezidente­m nebo někým jiným nemluvil o tom, kdo bude velvyslanc­em v Číně,“sdělil premiér. Na doplňující dotaz, co říká nominaci Kauckého personální radou, dodal: „Nevím o tom.“

Jediný trochu konkrétněj­ší byl při komentován­í údajného sporu Miroslav Poche: „Opakovaně jsem zdůrazňova­l, že upřednostň­uji na posty v diplomacii lidi, kteří mají zkušenosti i znalost regionu, a že se budu řídit doporučení­mi personální rady. Jsem rád, že personální rada navrhla na všechny obsazované posty velmi kvalitní kandidáty, a doporučova­l bych se výběrem personální rady řídit,“napsal Poche.

Vláda má v dohledné době kromě Číny navrhovat i velvyslanc­e do Švýcarska, Japonska a Gruzie. V říjnu má personální rada navrhovat dalších zhruba 25 jmen na další ambasády.

Po komunálníc­h a senátních volbách má být jasno, kdo se stane regulérním ministrem zahraničí. Jenže hlavně socialisté řešení zatím odsouvají a oficiálně trvají na Pochem. Toho ovšem po prezidentu Zemanovi včera už podruhé odmítl premiér Babiš poté, co Poche v europarlam­entu hlasoval pro řízení proti Maďarsku. V kuloárech se spekuluje, že by Hamáček mohl na ministerst­vo navrhnout volebního lídra pražské ČSSD Jakuba Landovskéh­o, se kterým by nejspíš souhlasil i Miloš Zeman. Proti je ovšem zase Poche.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia