MF DNES

Na Oscary jede za Česko film Všechno bude

-

Zimní výlet dvou školáků za volantem ukradeného auta nazvaný Všechno bude zastoupí Česko v bojích o Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Snímek, který natočil slovinský absolvent pražské FAMU Olmo Omerzu a souběžně se vstupem do tuzemských kin byl uveden na festivalu v Torontu, vybrali svým hlasováním členové České filmové a televizní akademie.

Akademici volili z jednadvace­ti hraných a dokumentár­ních filmů. Vedle vítězného díla Všechno bude, za něž má Omerzu z letošního karlovarsk­ého festivalu cenu pro nejlepšího režiséra, se ve hře ocitlo ještě několik titulů, mezi nimi Domestik, Jan Palach, Toman nebo Úsměvy smutných mužů.

Kdo má čestné ceny

Omerzu v roce 2012 debutoval dramatem Příliš mladá noc, za něž byl na Cenách české filmové kritiky vyhlášen objevem roku. Následujíc­í Rodinný film mu přinesl vedle dvou trofejí domácích kritiků a tří nominací na Českého lva také ocenění za umělecký přínos na filmovém festivalu v Tokiu.

Zatím posledním českým nositelem cizojazyčn­ého Oscara zůstává Jan Svěrák s filmem Kolja, na nominace pak dosáhly ještě tituly Musíme si pomáhat a Želary.

Nominace na ceny Americké filmové akademie budou vyhlášeny 22. ledna 2019, slavnostní ceremoniál se koná 24. února 2019 v Los Angeles. Čestné ceny za životní dílo ještě před hlavním večerem 91. ročníku Oscarů dostanou skladatel Lalo Schifrin, herečka Cicely Tysonová či producenti Kathleen Kennedyová a Frank Marshall. (spa)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia