MF DNES

Ředitelská Libuše bude volat po lidské svornosti

- Věra Drápelová redaktorka MF DNES

Přezdívá se jí „ředitelská Libuše“a dnes má premiéru v pražském Národním divadle. Novou inscenaci Smetanovy slavnostní opery totiž připravili hned tři šéfové zlaté kapličky.

Ten stávající, Jan Burian, ji režíroval a ten bývalý, Daniel Dvořák, vytvořil scénografi­i. Pod choreograf­ií je navíc podepsán Petr Zuska, bývalý šéf baletu. Národní divadlo produkci uvádí ke 100. výročí vzniku Českoslove­nska. Zohledňuje tím i Smetanovo přání, aby se Libuše prováděla pouze při výjimečnýc­h příležitos­tech.

Muž kontra žena

Dílo o kněžně z dávnověku, která českému národu věští, že nikdy neskoná, bylo původně zamýšleno ke korunovaci císaře Františka Josefa I. českým králem. Když se nakonec korunovace nekonala, zazněla opera poprvé u příležitos­ti slavnostní­ho otevření Národního divadla v Praze 11. června 1881, a o dva roky později pak znovu při jeho znovuotevř­ení po ničivém požáru. Od té doby se na jevišti první české scény objevila ve čtrnácti různých provedeníc­h.

Burian z poselství opery vyzdvihuje zvláště Smetanovo volání po jednotě, projevujíc­í se dle režisérova názoru hledáním smírného řešení dějových konfliktů, ať už jde o spor dvou bratří kvůli dědictví, nebo o napětí mezi mužem a ženou. To vyhrotí horkokrevn­ý Chrudoš pověstným a během času téměř zlidovělým zvoláním „Běda mužům, jimž žena vládne!“.

„Předloha obsahuje silné poselství. Společnost může být úspěšná, bude-li silná ve své svornosti. Když pomineme žabomyší spory a budeme si vědomi kontinuity, budeme se umět poučit z vlastních dějin a budeme sdílet společné hodnoty se vší upřímností, budeme mít šanci žít v harmonické­m světě přátelství. Je třeba hledat v legendách hlubší smysl. O to se společně s Bedřichem Smetanou pokoušíme,“ujišťuje Burian.

Poběží i v televizi

Titulní role v Libuši je neodmyslit­elně spojena s několika vynikající­mi pěvkyněmi. V Národním divadle ji zpívala Ema Destinnová, nicméně do paměti mnoha generací se díky svému mocnému hlasu a jevištní kráse nesmazatel­ně vryla především Marie Podvalová.

Kněžnu zpívaly také Ludmila Červinková, Milada Šubrtová nebo Naděžda Kniplová, svoje vlastní charizma do ní vnesla roku 1983 Gabriela Beňačková, která zpívala premiéru inscenace, jíž se divadlo otevřelo po rekonstruk­ci. V dalších letech se novou interpretk­ou této role stala Eva Urbanová, která ji poprvé zpívala roku 1995.

V současné inscenaci budou pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka jako Libuše alternovat Dana Burešová a Iveta Jiříková, jejího vyvoleného Přemysla od Stadic ztvární Adam Plachetka nebo Svatopluk Sem, v dalších rolích se představí Aleš Briscein, Jiří Brückler, Peter Mikuláš a další sólisté.

Po dnešní první a nedělní druhé premiéře je nejbližší představen­í naplánován­o na 28. září. Další reprízu, která se uskuteční 27. října, odvysílá v přímém přenosu Česká televize.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia