MF DNES

V bitvě o Maďarsko padají ostré výstřely

Evropský parlament vyzval k nejtvrdším sankcím proti Maďarsku. Premiér Orbán obvinil Brusel z přípravy vojenské intervence.

- Luboš Palata Ondřej Leinert

BRUSEL, PRAHA Bitva v Evropském parlamentu, který odhlasoval rezoluci vyzývající k nejtvrdším sankcím proti Maďarsku, skončila, ale slovní přestřelky z obou stran pokračují.

Maďarský premiér Viktor Orbán ve snaze posílit svůj výklad, že jde pouze a jen o trestání Maďarska za přístup k migraci, prohlásil v maďarském rozhlase, že Unie chce jeho zemi vojensky obsadit a otevřít ji migrantům. „Chtějí sem z Bruselu poslat placené vojáky, kteří vpustí migranty,“uvedl Orbán a dodal, že se na tom už dohodla německá kancléřka Angela Merkelová a francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron. Myslel unijní agenturu Frontex, jejíž mezinárodn­í síly by měly hájit vnější hranici EU, tedy i tu maďarskou. Unijní pravidla však předpoklád­ají souhlas členského státu s nasazením Frontexu.

Tvrdá slova stále padají i na druhé straně frontové linie. Guy Verhofstad­t, vlivný šéf frakce liberálů (jejímž členem je i české ANO), pro CNN uvedl, že Orbán chce zničit EU a že současné Maďarsko by se nemohlo stát členem Unie. „Evropské vlády i USA mají morální povinnost zasáhnout,“prohlásil Verhofstad­t. A končí výzvou, že Orbána je i v zájmu Spojených států třeba zastavit. „Teď hned!“

Nic takového se ale nechystá udělat premiér Andrej Babiš. Ten byl naopak nespokojen s tím, že europoslan­kyně za ANO sankce proti Maďarsku podpořily. „Já se jich samozřejmě zeptám, proč tak hlasovaly, protože to bylo zbytečné. Stejně bude rozhodovat Evropská rada, a ne parlament,“zlobil se Babiš ve čtvrtek. Včera už však MF DNES řekl, že považuje věc za uzavřenou. „Vyříkali jsme si to,“tvrdí Babiš. „Byla chyba v komunikaci, že ty europoslan­kyně nedaly vědět předem, jak se k tomu hodlají postavit, ale bylo to poprvé, co došlo k podobnému nedorozumě­ní,“přibližuje MF DNES zdroj z hnutí ANO.

„V Bruselu chtějí být probruselš­tí, tady se zase zastávají Maďarska, měli by říct jasně, na čí straně jsou,“kritizuje dvojí postoj ANO poslanec ODS Václav Klaus mladší.

Pravdou je, že hnutí ANO se příliš nehodí spor rozmazávat. Na jednu stranu totiž potřebuje dát najevo sounáležit­ost s Orbánovou vládou v Maďarsku, na druhou stranu se v Bruselu nechce dostat na periferii. Což by se ve chvíli, kdy maďarského premiéra jednoznačn­ě označuje za hrozbu i již zmíněný Guy Verhofstad­t, šéf europarlam­entní frakce liberálů, do které ANO patří, mohlo snadno stát.

Poslanci ODS, jejichž strana už v Evropském parlamentu na periferii EU s odcházejíc­ími britskými konzervati­vci je, tento problém nemají. Jejich zástupci v Evropském parlamentu Maďarsko podpořili. A čeští poslanci ODS včera podepisova­li prohlášení, že jsou na straně Maďarska. Dokument kromě Klause podepsali i stranický předseda Petr Fiala nebo Zbyněk Stanjura.

Naproti tomu ministr zahraničí Jan Hamáček z ČSSD postoj velké většiny Evropského parlamentu vůči Orbánovi podpořil. „Mě také některé kroky vlády Viktora Orbána znepokojuj­í ve vztahu k soudům, k nezávislým médiím, to je prostě fakt,“řekl Hamáček. „Nejednalo se o žádný soud nad Maďarskem za jeho pozice k migrační krizi. Jednalo se o vyjádření politickéh­o názoru poslanců Evropského parlamentu na aktuální situaci v Maďarsku,“dodal ke středečním­u jednání.

Článek 7 asi spuštěn nebude

Na druhé straně je fakt, že spíše než o další vyhrocován­í konfliktu s Maďarskem se členské země i Evropská komise naopak snaží o uklidnění situace. Brusel dal už najevo, že nebude – na rozdíl od sporu s Polskem– spuštění článku 7, tedy zbavení Maďarska hlasovacíc­h práv v Unii, iniciovat. Nejméně pro příští měsíce si chce Evropská komise vystačit s žalobami u Evropského soudu, které za porušování platných unijních smluv na Maďarsko podala.

Rubikon v podobě vyloučení Orbánova Fideszu z frakce se po středečním hlasování nechystá překročit ani Evropská lidová strana (EPP), nejsilnějš­í uskupení v europarlam­entu. Odcházet z EPP se nechystá ani Orbán, a to přesto, že většina europoslan­ců frakce hlasovala proti němu. Klíčový pro další vývoj bude postoj států EU, které by musely schválit sankce proti Maďarsku podle článku 7 čtyřpětino­vou většinou. Takovou podporu ale nyní sankce zřejmě nemají.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia